Înțepătura de viespe

Înțepătura de viespe

Irina Olteanu - Redactor Senior

Înțepătura de viespe constituie o neplăcere des întâlnită în sezonul cald, dar pentru persoanele alergice poate dispune de reacții extinse. Ce trebuie să știți despre aceasta, alături de informații pentru a reduce complicațiile asociate veți afla chiar aici.

Informații despre înțepătura de viespe

Din punct de vedere statistic, un procent de aproximativ 10% dintre persoanele din lume se confruntă cu reacții adverse față de înțepătura de viespe (dar și alte insecte) încadrate din punct de vedere medical drept reacții locale extinse. Aceste înțepături sunt preponderente în lunile mai calde ale anului, când oamenii petrec mai mult timp în mediul exterior. Pot fi inconfortabile, dar majoritatea persoanelor își revin rapid și nu au parte de complicații. Aceste insecte, la fel ca și albinele, sunt dotate cu un ac pentru autoapărare. Acul conține o substanță veninoasă care intră în organismul omului în timpul unei întepături. Însă trebuie subliniat că, spre deosebire de albină care înțeapă o singură dată și își pierde acul (rămâne blocat în pielea victimei), viespea poate înțepa de mai multe ori, acul său rămânând intact. Cu toate acestea, veninul viespii poate cauza o durere și o iritație semnificativă.

înțepătura de viespe

Simptome pentru înțepătura de viespe

Majoritatea persoanelor care nu suferă de alergie vor prezenta doar simptome minore după o înțepătură de viespe, senzațiile inițiale putând include o durere ascuțită sau o arsură locală. Pot apărea de asemenea și înroșire, ușoară inflamație a pielii și senzație de mâncărime. Este perfect normal să dezvoltați o umflătură în jurul înțepăturii, fiind vizibil un mic semn alb în centrul locului în care acul a penetrat pielea. De obicei durerea și inflamația se retrag în decurs de câteva ore. Termenul de reacții locale extinse desemnează simptomele pronunțate, asociate cu o înțepătură din partea acestei insecte. Persoanele identificate cu alergii pot reacționa la înțepătură, dar de obicei nu vor experimenta simptome potențial fatale, precum șoc anafilactic. Aceste reacții presupun o înroșire și inflamație puternică a pielii care persistă timp de 2-3 zile după înțepătură.

În cea mai mare parte a timpului, reacțiile locale extinse se retrag de la sine în decurs de aproximativ o săptămână. Este bine să comunicați medicului dacă experimentați acest tip de reacții deoarece vi se poate recomanda medicație antihistaminică pentru a reduce disconfortul. Trebuie subliniat faptul că o reacție locală extinsă nu presupune neapărat că se va repeta și la o dată viitoare; există situații însă în care corpul va răspunde similar la orice înțepătură de viespe, prin urmare este bine să evitați să intrați în contact cu aceste insecte.

Nu în ultimul rând, există posibilitatea să suferiți o reacție alergică extremă la o înțepătură de viespe, cunoscută drept anafilaxie. Aceasta survine când corpul intră în șoc ca răspuns la veninul de viespe. Pentru cele mai multe persoane intervalul de timp dintre înțepătură și reacție este extrem de redus; din acest motiv intervenția medicală trebuie realizată de urgență. Simptomele care caracterizează o reacție alergică de tip anafilactic includ: inflamație gravă a feței, buzelor/gurii sau a gâtului, urticarie sau senzație de mâncărime în zone ale corpului unde nu există înțepături, dificultăți în respirație, precum wheezing sau lipsa aerului, amețeală, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, pierderea stării de conștiență, greață sau vărsături, diaree, crampe stomacale, puls slab sau dimpotrivă foarte rapid. Este posibil să nu apară toate aceste simptome după o înțepătură de viespe, însă cel puțin câteva vor fi prezente. Conform datelor colectate de către Clinica Mayo persoanele care au intrat în șoc anafilactic după o înțepătură au șanse cu 30-60% mai mari să prezinte și în viitor același tip de reacție. Prin urmare, în cazul în care aveți un istoric medical de anafilaxie, este bine să aveți la îndemână un kit pentru intervenții de urgență (care să conțină injecții cu epinefină ce trebuie administrate după o înțepătură). Epinefrina relaxează mușchii și vasele de sânge, ajutând ritmul cardiac și cel respirator să revină în parametri normali.

Tratament pentru înțepătura de viespe

Puteți trata reacțiile ușoare și cele moderate chiar acasă. Trebuie doar să spălați zona înțepată cu apă și săpun pentru a îndepărta cât de mult venin puteți. Aplicați apoi un pachet de gheață pe locul dureros pentru a reduce din inflamație și durere (timp de 20 minute). Păstrați curată și uscată rana pentru a preveni apariția unei infecții. Acoperiți cu un bandaj/plasture dacă doriți. În cazul în care pielea conferă senzație de mâncărime sau se irită, folosiți cremă cu hidrocortizon sau calamină. Praful de copt și ovăzul coloidal calmează pielea și pot fi folosite în baie sau se pot regăsi în compoziția cremelor specifice pentru probleme ale pielii. De asemeneea, analgezicele precum ibuprofenul pot calma durerea asociată înțepăturilor de viespe. Medicamentele antihistaminice, inclusiv difenhidramina și maleatul de clorfeniramină pot reduce și ele mâncărimea. Trebuie să respectați întocmai dozajul indicat de medic pentru a preveni eventuale reacții adverse precum deranjamente stomacale sau amețeală.

Pentru persoanele alergice care se confruntă cu șoc anafilactic, după cum am menționat, trebuie administrat de urgență epinefrină intravenos (decesul poate surveni în interval de 1 oră). Alte tratamente ce pot fi indicate includ: epinefrină suplimentară pentru a calma sistemul imunitar, cortizon intravenos pentru a reduce inflamația, resuscitare cardio-pulmonară dacă respirația este temporar oprită, oxigen, steroizi sau alte medicamente pentru a ameliora respirația.

În ceea ce privește îndepărtarea acului, folosiți o pensetă sau un cuțit bont (fără vârf) pentru a-l extrage; nu ciupiți sacul de venin de la capăt deoarece va fi eliminată o cantitate suplimentară din acesta.

Citește șiIntepaturile de insecte: remedii homeopatice 

înțepătura de viespeComplicații pentru înțepătura de viespe

Mai multe înțepături de viespe (10-20 ace) pot cauza complicații serioase precum colaps muscular sau insuficiență renală și chiar deces, fiind expuși riscului în special copiii de vârstă mică, vârstnicii și cei cu sistem imunitar slăbit. Complicațiile pot apărea în decurs de câteva ore sau zile. Și o înțepătură în gât poate cauza inflamarea și obstrucționarea căilor respiratorii, copiii fiind predispuși. Nu în ultimul rând, poate apărea o infecție bacteriană în locul înțepăturii.

În cazuri rare, înțepătura de viespe poate conduce la complicații care implică sistemul nervos. Astfel, un raport publicat în analele de Medicină Tropicală și Sănătate Publică a analizat cazurile neobișnuite în care un copil a experimentat slăbiciune musculară, dilatație a pupilelor și afazie motorie după o asemenea înțepătură. Problemele pacientului au fost precipitate de un cheag de sânge cauzat de o reacție severă la o înțepătură de viespe. Aceste complicații deosebite sunt extreme și puțin probabile să apară.

Surse:

www.healthline.com; https://medlineplus.gov; www.emedicinehealth.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"
    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"

    Laurențiu Reghecampf este un tătic dedicat copiilor săi! Este foarte implicat în creșterea micuților Liam și Landon Abram. Cum „muncește” umăr la umăr alături de...

    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia
    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia

    O banală ciupitură de țânțar se poate transforma într-un coșmar pentru întreaga familie. Sindromul Skeeter este o reacție alergică puternică la ciupitura de...

    Ce mare a crescut fiica Dacianei Sârbu cu Victor Ponta. A participat alături de mama ei la nunta Monicăi Bîrladeanu
    Ce mare a crescut fiica Dacianei Sârbu cu Victor Ponta. A participat alături de mama ei la nunta Monicăi Bîrladeanu

    Fiica Dacianei Sârbu și a politicianului Victor Ponta s-a transformat, o dată cu trecerea anilor într-o domnișoară frumoasă, moștenind, pare-se, genele de la mama ei....

    © 2025 Qbebe