Ce sunt lohiile?

Ce sunt lohiile?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Lohiile reprezintă o sângerare care apare în mod normal după naștere și poate persista timp de câteva săptămâni. Pentru că există situații în care pot indica o infecție în organism, îți explicăm tot ce trebuie să știi despre lohii, precum și alte informații importante direct de la un specialist de renume, domnul doctor Chadi Muheidli.

Ce sunt lohiile - de ce apar

O sângerare după naștere este perfect normală. Timp de câteva zile va semăna cu o menstruație abundentă; deoarece cantitatea de sânge din corpul unei femei crește cu aproximativ 50% în timpul sarcinii, organismul este pregătit să facă față acestei hemoragii. Iată ce se întâmplă în mod concret. Atunci când placenta se separă de uter, există vase de sânge deschise în regiunea unde era atașată, iar acestea încep să sângereze în uter. După expulzarea placentei, uterul continuă să se contracte, ceea ce închide acele vase de sânge, cantitatea de sânge reducându-se semnificativ. În cazul în care ai suferit o epiziotomie sau o ruptură perineală în timpul nașterii este posibil să sângerezi de asemenea până când ești suturată. Unele femei primesc pitocină pentru a stimula contracția uterului; și alăptarea (prin hormonal oxitocină) ajută în acest sens. Există și situații în care uterul nu se contractă corespunzător, apărând o hemoragie excesivă (hemoragie postpartum).

Termenul de lohiii provine din cuvântul grecesc care semnifică asociat nașterii și pot fi definite drept scurgerile vaginale observate timp de 4-6 săptămâni în perioada postpartum. Constau în sânge, mucus și resturi de țesut din mucoasa uterină, endometru (care s-a îngroșat semnificativ în sarcină) și bacterii.

lohiile

Pentru primele zile după naștere lohiile conțin o cantitate abundentă de sânge, prin urmare vor avea o culoare roșu aprins și poartă denumirea de lohii rubra (ca urmare a regiunii rămase în peretele intern uterin după detașarea placentei). Sângerarea poate apărea în jeturi mici sau sub formă de flux uniform; când stai întinsă o perioadă iar sângele se acumulează în vagin se poate să observi unele cheaguri de sânge în momentul când te ridici. În principiu sunt sterile în primele zile, dar apoi se colonizează cu bacterii și apare un miros specific.
Ar trebui ca sângerarea să fie din ce în ce mai redusă, iar până la ziua 2-4 post partum lohiile vor avea un aspect apos și rozaliu (lohii seroase). Până la 10 zile după naștere ar trebui să ai doar o cantitate mică de scurgere albă sau alb-gălbuie (lohii alba). Lohiile constau la acest moment în leucocite și celule din mucoasa uterului. În decurs de 2-4 săptămâni vor dispărea, doar un număr mic de femei continuând să le observi timp de încă câteva săptămâni (cele care urmează o medicația cu progesteron pot să sângereze ușor încă aproximativ 1 lună).

Canitatea de lohii poate fi mai redusă în cazul unei nașteri premature, dar abundentă în cazul unei nașteri multiple sau în alte afecțiuni în care uterul a deveni mai mare decât un uter de mărime medie. Este extrem de important să respecți regulile de igienă după naștere; spală-te pe mâini înainte de a schimba tamponul sanitar. Acesta trebuie schimbat la interval de 1-2 ore în primele zile, apoi la 3-4 ore.
Multe femei cred că lohiile sunt mai puțin abundente după o cezariană deoarece cavitatea uterină este curățată după naștere, însă nu este adevărat. Fluxul lohiilor nu este dependent de tipul de naștere - vaginală sau cezariană - fiind la fel în ambele cazuri. Este posibil să observi un flux mai crescut de sânge după alăptare deoarece suptul stimulează contracția uterină forțând eliminarea lohiilor. 

Cum trebuie gestionate lohiile

În primele zile este indicat să folosești tampoane sanitare pentru flux abundent. Iar pe măsură ce cantitatea de sânge scade, poți opta pentru minitampoane. Nu folosi tampoane interne timp de cel puțin 6 săptămâni deoarece cresc riscul de infecție la nivelul vaginului și al uterului. De asemenea, este recomandată evitarea contactul sexual din același motiv (pentru a preveni răspândirea bacteriilor); nu faceți baie în piscine publice până la oprirea sângerării. Dacă urinezi des (deși se poate să nu resimți nevoia) ajuți la procesul de contracție a uterului.
Odihnește-te cât de mult poți. Un efort fizic intens poate crește perioada în care sunt prezente lohiile sau acestea pot reapărea. Unele femei consideră că sunt de ajutor băile cu sare (pentru igiena locală și ameliorarea durerilor cauzate de suturile epiziotomiei).

lohiile

Sfatul specialistului 

Domnul doctor Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie la Dacia Medical Center, a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:

Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoască o femeie despre lohii?

Sunt absolut normale. Este cel mai important aspect de știut despre lohii, adică despre sângerarile post-partum. Sângerarile sunt compuse din cheaguri de sânge, din resturile de membrane și bucăți de țesut provenite din căptușeala vaginului și a colului uterin. Practic, aceasta este modalitatea uterului de a se curăța după ce femeia a dat naștere unui bebeluș, indiferent că a fost vorba despre o naștere naturală sau una prin operație cezariană.
Sângerarile apar la scurt timp după naștere și sunt destul de abundente, în prima săptămână, urmând ca apoi să se tempereze ca volum și să semene cu sângerările menstruale. Pot să apară intermitent sau să curga uniform, nu este o regulă. Pe zi ce trece, nu doar volumul se va schimba, ci și culoarea. La început, lohiile vor conține în lohiilespecial sânge, așa că sângerarea va avea culoarea roșu închis și va fi însoțită de cheaguri. Apoi, pe măsură ce uterul se curăță, culoarea se va deschide, cheagurile vor dispărea, urmând ca lohiile să fie rozalii-maronii, iar spre final să se transforme în scurgeri minore, albe sau galbui.
Cât de abundente vor fi și cât vor ține, cu totul, depinde de la caz la caz. În vreme ce unele paciente s-au speriat că a fost nevoie să se schimbe din oră în oră, la început, altele au perceput aceste sângerări ca pe o menstruație obișnuită, dar mai lungă ca durată. Ce este foarte important de respectat în această perioadă este repausul și folosirea exclusivă a absorbantelor externe. Uterul nu este încă refăcut, iar riscul de infecții este mare.

Când reprezintă lohiile un motiv de îngrijorare?

În mod normal, lohiile durează între 3 și 6 săptămâni, chiar puțin mai mult dacă pacienta alăptează. Dacă la 6 săptămâni de la naștere pacienta încă sângerează, e semn că s-ar putea ca ceva să nu fie în regulă și e nevoie să facem investigații să aflăm motivul. Una din explicații poate fi legată de efortul depus de pacientă. În perioada de lăuzie, aceasta nu are voie să facă efort sau să ridice greutăți. Dacă aceste reguli au fost încălcate, de aici și eventuala dereglare.
Pe de altă parte, se poate întâmpla ca lohiile să scadă în intensitate și să se deschidă la culoare pentru câteva zile, iar apoi să devină din nou roșu închis și cu cheaguri. Acesta este un semnal de alarmă pe care organismul îl trage și nu este o evoluție normală a procesului de vindecare. Odată ce culoarea se deschide și volumul scurgerilor scade, acest lucru trebuie să meargă  doar în sens descendent, și nu invers.
Probleme suplimentare pot să apară în cazul nașterilor naturale, ca urmare a tăieturii între vagin și perineu, care se poate infecta destul de ușor în perioada eliminării lohiilor. De aceea, le recomand pacientelor o atenție sporită a igienei, să mențină zona cât de curata cu putință și să o curețe măcar dimineața și seara, pentru a preveni o eventuală infecție.

Ce simptome trebuie urmărite și ce complicații pot apărea în acest sens?

Principalele complicații care pot să apară în cazul lohiilor sunt infecțiile, așa că simptomele care ne anunță acest lucru sunt mirosul neplăcut al sângerărilor, febră, durerile abdominale și scurgerile abundente, care nu scad în volum. În cazul în care cheagurile sunt prea mari sau prea multe, apar amețeli sau stare de leșin ori bătăile inimii devin neregulate, atunci pacienta trebuie să își sune medicul sau să meargă direct la spital, pentru a se asigura că e totul în regulă și a evita complicațiile.
Dacă este vorba despre o infecție, tratamentul obișnuit presupune administrarea unui antibiotic. Se poate întâmpla, însă, să fie vorba despre resturi de placentă care nu au fost eliminate la naștere și atunci să fie nevoie de o intervenție pentru a le scoate. Odată identificată problema și început tratamentul, stările de rău se vor atenua, iar odihna este obligatorie, pentru o recuperare cât mai rapidă.

Ce recomandări puteți oferi pentru o stare bună de sănătate femeilor care au născut?

Prima recomandare e să respecte sfaturile primite de la medicul ce le-a urmarit sarcina și le-a ajutat la naștere, adică repausul și măsurile de igienă, pentru a evita infecțiile. Apoi, le recomand multă răbdare în ceea ce privește recuperarea fizică. Corpul lor s-a schimbat zilnic timp de 40 de săptămâni, nu poate reveni la forma inițială imediat. E un proces de durată pe care trebuie să îl îmbrățișeze cu răbdare și să respecte indicațiile primite, pentru ca totul să decurgă așa cum trebuie.
De asemenea, le recomand să nu se streseze foarte tare din orice motiv și să nu se întristeze cu gândul la cum se vor descurca cu bebelușul și noul statut, întrucât dezechilibrul hormonal este încă mare, iar asta poate favoriza apariția depresiei postnatale, un fenomen pe care nu ni-l dorim. Știu că e aproape imposibil pentru proaspetele mămici să nu își facă griji, dar eu îmi fac datoria să le spun că stresul nu ajută recuperarea și nici crearea unei legături cu bebelușul, ba din contră. Acesta trebuie să o simtă pe mămică liniștită și odihnită, iar apropierea dintre ei, inclusiv alăptarea, se va face fără probleme.

Mulțumim domnului doctor Chadi Mudeidli pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol. 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce înseamnă infecția uterului după naștere
    Ce înseamnă infecția uterului după naștere

    Nașterea este un eveniment minunat din viața unei femei, dar vine la pachet cu o mulțime de schimbări pe care este posibil ca proaspăta mămică să nu fie pregătită să le...

    © 2025 Qbebe