- 1. Esti implicata in mai multe proiecte, inclusiv in administrarea site-ului http://soniaargintionescu.ro, prezentarea celor doua emisiuni difuzate pe TVR 1 si crearea bijuteriilor by Sonja. Cum reusesti sa faci fata provocarilor zilnice? Cine te ajuta?
- 2. Ce anume te inspira in toate aceste proiecte?
- 3. Cum reusesti sa imbini activitatea profesionala cu programul copiilor tai?
- 4. Cum crezi ca te ajuta cunostintele acumulate in activitatea profesionala in rolul de mama? Dar cele de mama in activitatea profesionala?
- 5. Consider importanti primii 7 ani din viata baietilor tai. Ce valori consideri ca trebuie insuflate copiilor pana la aceasta varsta?
- 6. In ce activitati sunt implicati copiii tai/catre ce domenii au inclinatii? In ce activitati ti-ar placea sa fie implicati?
- 7. Ce activitati realizati impreuna? Ce va place sa faceti cel mai mult?
- 8. Ce meserie isi doresc Marc si Eric? Ti-ar placea sa urmeze cariera ta sau pe cea a tatalui lor?
- 9. Descrie-i pe Marc si Eric in cateva cuvinte.
- 10. Ai avut parte de nasteri naturale sau prin cezariana? Ai reusit sa ii alaptezi/pentru cat timp ai alaptat?
- 11. Esti adepta unui stil de viata sanatos si sportiv. Ce activitati sportive te-au ajutat sa-ti redobandesti silueta dupa fiecare nastere?
- 12. Incurajezi un regim alimentar echilibrat. Ce feluri de mancare prefera baietii/care este felul tau preferat de mancare? Ce ar trebuie sa stie mamicile interesate de o alimentatie sanatoasa?
- 13. Ce sfaturi le poti oferi mamicilor cu o viata profesionala activa?
- 14. Esti foarte atasata si protectoare cu familia ta. Cum reusesti sa-i feresti de expuneri in mass-media nedorite?
- 15. Unde va place sa calatoriti? Ce locuri va place sa vizitati?
- 16. Care consideri ca este cel mai important moment din viata ta si a familiei tale?
- 17. Daca ai putea schimba ceva in viata ta, care ar fi acel lucru?
- 18. Ce principii te ajuta in viata si in educatia copiilor tai?
1. Esti implicata in mai multe proiecte, inclusiv in administrarea site-ului http://soniaargintionescu.ro, prezentarea celor doua emisiuni difuzate pe TVR 1 si crearea bijuteriilor by Sonja. Cum reusesti sa faci fata provocarilor zilnice? Cine te ajuta?
Cateodata chiar nu fac fata. In tot ceea ce faci trebuie sa depui si un pic de efort. Si chiar fac multe eforturi pentru a reusi sa fiu prezenta in toate aceste activitati care imi aduc multa satisfactie. Chiar daca sunt multe si destul de diferite, imi doresc enorm sa nu renunt la nici una. Televiziunea reprezinta practic primul meu loc de munca. Prezint doua emisiuni care mi se potrivesc manusa. Emisiunea in limba germana "Deutsch... um eins" a venit ca o continuare fireasca a celor 17 ani de studiu intens al limbii germane. Emisiunea "Vreau sa fiu sanatos" este un vis devenit realitate, pentru ca reflecta preocuparea mea pentru sanatate si un stil de viata sanatos. Linia de coliere realizate din pietre naturale a venit ca raspuns al dorintei de a ma exprima intr-un mod creativ. Iar site-ul soniaargintionescu.ro, ultimul sosit, este o completare a preocuparii pentru cresterea calitatii vietii mele si a familiei mele, dar si o modalitate de a-mi transmite mesajele intr-un mod mai complex celor care ma urmaresc. Am colaboratori care ma ajuta in fiecare domeniu de activitate, dar cel mai mare sprijin este chiar sotul meu, cu care ma sfatuiesc in aproape orice decizie legata de job-uri.
2. Ce anume te inspira in toate aceste proiecte?
Sunt activitati care imi plac. As zice mai degraba ca ma motiveaza dorinta de a face doar ceea ce imi place si imi ofera beneficiul unor avantaje competitive proprii. Asa vreau sa-mi traiesc viata si asa cred ca putem avea rezultate, daca muncim cu pasiune, fara sa simtim povara datoriei.
3. Cum reusesti sa imbini activitatea profesionala cu programul copiilor tai?
Cred ca oricine are copii stie cat de dificil este cateodata sa te imparti intr-o suta de directii... Implicarea in programul copiilor mei este o prioritate, asa ca ma straduiesc sa gasesc solutii ca sa fiu langa ei indiferent de cat de multe alte situatii am de gestionat. Impreuna cu soul meu, am reusit sa le ducem la bun sfarsit si sa ne organizam programul in asa fel incat sa le putem oferi prezenta noastra atunci cand ea este necesara. Fiecare din noi ii ajuta la teme. Pentru dusul si adusul de la scoala si la activitatile extra scolare, ne-am organizat impreuna cu parintii unor colegi, in asa fel incat sa ne revina pe rand aceste indatoriri. Pe baiatul cel mare am decis sa-l lasam sa plece singur la scoala. Dar sa nu-si imagineze cineva ca de fiecare data totul iese ceas ...
4. Cum crezi ca te ajuta cunostintele acumulate in activitatea profesionala in rolul de mama? Dar cele de mama in activitatea profesionala?
E greu sa te pregateasca vreo meserie pentru rolul de mama. Nici macar cartile scrise de psihologi, care par a detine secretele relatiei perfecte parinti-copii, nu dau cateodata rezultate. Dar, fiind vorbitoare de mai multe limbi straine (germana, engleza, franceza), imi este deosebit de facil sa-i ajut pe copii la teme. Rolul de mama m-a ajutat sa devin ceva mai rabdatoare si sa caut solutii eficiente, dar cel mai bine am dobandit abilitati de negociere! Cu copiii ai parte de multe ori, de negocieri lungi si istovitoare pana sa-i determini sa faca ceva ce nu vor.
5. Consider importanti primii 7 ani din viata baietilor tai. Ce valori consideri ca trebuie insuflate copiilor pana la aceasta varsta?
Toti anii pe care copiii ii petrec alaturi de parinti sunt importanti. Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Noi ne-am crescut singuri copiii, chiar daca am avut ajutor extern. Iar acest lucru se vede. Sunt profund atasati de noi, avem o relatie buna. Nu zic ca am facut totul perfect. Am gresit, dar am invatat din greseli. Suntem intr-o continua adaptare la fazele prin care ei trec o data cu inaintarea in varsta. Dar ne place sa credem ca am reusit sa le insuflam dragostea pentru familie, pentru casa, cinstea, integritatea, punctualitatea, bunul simt. Sper ca aceste valori sa fie apreciate pe viitor, pentru ca in societatea actuala realitatea este diferita, totusi...
6. In ce activitati sunt implicati copiii tai/catre ce domenii au inclinatii? In ce activitati ti-ar placea sa fie implicati?
Of, este tare greu de spus acum. Am o vaga banuiala ca niciunul nu va fi vreun mare matematician ... Amandoi sunt copii inteligenti, cu un simt al observatiei si al analizei extrem de bine dezvoltat, au aptitudini catre invatarea limbilor straine, sunt creativi. In plus, amandoi au trupuri frumos dezvoltate, asa ca i-am ghidat si catre multe activitati sportive. Au incercat judo, tenis, inot, baschet, rugby, schi, patinaj pe gheata. Intr-un final fiecare a ales ceea ce-i place si la ce se simte mai talentat. Cel mare merge la inot si rugby, iar cel mic la baschet si inot. Iarna obligatoriu schiaza si patineaza, chiar daca usor fortati. Fiul mai varstnic este pasionat de dinozauri si stie impresionant de multe amanunte despre acestia, iar cel mai tanar are placerea filmatului si fotografiatului, cu telefonul. Si, desigur, amandoi iubesc jocurile electronice!
7. Ce activitati realizati impreuna? Ce va place sa faceti cel mai mult?
Ne uitam la filme, iesim in natura, facem miscare, discutam, gatim sunt doar cateva exemple. Si cred ca cel mai mult ne place sa ne adunam toti patru in living pe canapea si pur si simplu sa ne stam unii langa altii (a se citi: sa lenevim impreuna). Mergem si la spectacole impreuna, iar de curand baietii au avut rabdare sa mearga la teatru, la o comedie pentru oameni mari, la care pe alocuri s-au distrat. Cel mai tanar este fan concerte si a vazut live, pana acum, Scorpions, Kraftwerk, Europe, One Republic...
8. Ce meserie isi doresc Marc si Eric? Ti-ar placea sa urmeze cariera ta sau pe cea a tatalui lor?
Marc zice ca se va face arhitect, ceea ce, sincer, nu m-ar deranja deloc. Cel mic nu se gandeste deocamdata la asa ceva. Dar cred ca este genul de actor-comedian - ii place sa se dea in spectacol. In egala masura m-as bucura daca macar unul din ei ar alege calea unei cariere sportive. Oricum, indiferent de ceea ce vor alege sa faca, inainte de orice eu vreau sa stiu ca sunt fericiti. De la mine nu prea vad ce cariera ar putea urma ... poate Eric sa incerce ceva legat de teatru, film sau poate tv.
9. Descrie-i pe Marc si Eric in cateva cuvinte.
Marc - masculin, sensibil, meticulos, deosebit de perseverent, creativ, singuratic. Eric - inteligent, creativ, cu un simt al umorului extrem de fin, sensibil, empatic, generos. Iar un element comun este iubirea pe care o au fata de intreaga familie.
10. Ai avut parte de nasteri naturale sau prin cezariana? Ai reusit sa ii alaptezi/pentru cat timp ai alaptat?
Ambele dati am nascut natural, fara anestezii. Au fost sarcini la o varsta mica (22, respectiv 23 ani) cand nasterea nu are de ce sa fie altfel decat naturala si fara complicatii. Nici macar o secunda nu am luat in calcul alta varianta. Desigur ca i-am si alaptat, pe Marc 6 luni, iar pe Eric 5 luni. Consider ca am ales calea de normalitate. Trupul femeii este facut sa nasca si sa alapteze, iar daca medicul pe mana caruia esti isi face bine meseria, nu ar trebui sa existe probleme ulterioare de niciun fel. Nu inteleg nicidecum moda cezarienelor si mai ales frica recenta a femeilor fata de nasterea naturala.
11. Esti adepta unui stil de viata sanatos si sportiv. Ce activitati sportive te-au ajutat sa-ti redobandesti silueta dupa fiecare nastere?
In primul rand, pe parcursul ambelor sarcinii am mancat sanatos, multe fructe si legume. Nu am avut pofte ca cele despre care citesc prin carti, nu am devorat platouri intregi de prajituri. Am mers pana in luna a saptea la sala. In concluzie, de fiecare data am luat 13 kg in greutate. La doua luni dupa nastere eram ca inainte. Cu siguranta mostenirea genetica si-a spus si ea cuvantul, dar si grija pe care am avut-o de mine. Continui sa fac mult sport de la alergat pana la yoga.
12. Incurajezi un regim alimentar echilibrat. Ce feluri de mancare prefera baietii/care este felul tau preferat de mancare? Ce ar trebuie sa stie mamicile interesate de o alimentatie sanatoasa?
Vorbesc intr-adevar despre un stil de viata sanatos si echilibrat. Incerc sa impartasesc cate ceva din experienta mea, dar mie nu mi se pare ca fac ceva deosebit. Consider ca asta este normalitatea. Asa am fost crescuta, stilul de viata sanatos nu reprezinta pentru mine o moda. Nu fac niciun efort in sensul acesta, mananc sanatos pentru ca nu stiu altfel, fac sport pentru ca imi place.
In opinia mea, un copil trebuie sa manance de toate!!! Asta inseamna inclusiv cartofi prajiti din cand in cand. Nu este nici o tragedie - doar sa fie facuti in casa, cei de la fast food mai bine nu. Le-am cultivat insa de mici gustul pentru fructe si legume proaspete, asa ca ele nu lipsesc din alimentatia lor zilnica. Le cer, le vor, si le iau singuri! Mananca putina carne pentru ca asa vor, le place pestele si adora pastele si pizza. Mult mai importanta pentru mine este provenienta alimentelor. Incerc cat se poate sa cumpar mancare bio sau "de tara".
Eu mananc orice imi pofteste inima, dar in cantitati rezonabile. Incerc sa nu mananc seara prea tarziu. Cam astea sunt regulile de care ma tin. In rest, trei sferturi din alimentatia mea zilnica este formata din fructe si legume. Nu e zi fara o salata. Si imi place mult painea frantuzeasca.
13. Ce sfaturi le poti oferi mamicilor cu o viata profesionala activa?
As prefera sa-mi dea ele niste sfaturi ca eu dau suficiente... Nu de alta, dar un schimb de experiente este tot timpul bine venit! Dar, iata, nu ma pot abtine si ofer totusi un sfat: cumparati-va o pereche de pantofi de sport, asezati-va prioritatile altfel si faceti miscare (mers, jogging sau alergare) in fiecare zi.
14. Esti foarte atasata si protectoare cu familia ta. Cum reusesti sa-i feresti de expuneri in mass-media nedorite?
Am stabilit impreuna cu sotul meu sa nu expunem copiii. Nu imi fac reclama cu ajutorul lor. Daca sunt interesanta pentru cineva este pentru felul in care sunt eu, pentru ceea ce comunic si pentru modul in care o fac. Astfel ca aparitiile copiilor prin presa, evenimente si retelele de socializare sunt rare, desigur in limita normalitatii. Adica nu-i scot din casa cu fata acoperita. Uite, in cazul de fata, ma adresez unui public pentru care copiii sunt in centrul existentei. E firesc sa vorbesc si eu despre copii. Dar nu vad de ce as vrea sa apar in reviste mondene cu ei.
15. Unde va place sa calatoriti? Ce locuri va place sa vizitati?
Oricand, oriunde se poate. Ne place enorm sa calatorim si ne dorim sa o putem face cat mai mult!! Bineinteles ca ne plac locurile care ofera si copiilor facilitati si distractie. Am inceput sa facem drumetii montane toti patru si baietii incep sa reziste distante din ce in ce mai lungi.
16. Care consideri ca este cel mai important moment din viata ta si a familiei tale?
Cu siguranta intalnirea cu sotul meu a fost un moment decisiv, care a dat un alt sens existentei mele. Apoi, venirea pe lume a copiilor. Poate chiar daca din afara viata mea pare glamouroasa, in realitate trec prin situatii absolut firesti in viata. Important este ca suntem cu totii sanatosi si ca ne iubim.
17. Daca ai putea schimba ceva in viata ta, care ar fi acel lucru?
Asa cum spuneam, la fel ca toata lumea, si eu am trecut prin diferite momente grele in care poate planurile de acasa nu s-au pupat cu cele din targ. Si atunci m-am necajit ... dar de fiecare data am realizat ca sunt un om norocos, care are absolut toate motivele sa nu regrete nimic, ba chiar trebuie sa fie recunoascator pentru ceea ce a primit de la viata. Pana azi as lasa totul asa cum s-a intamplat.
18. Ce principii te ajuta in viata si in educatia copiilor tai?
Sunt de parere ca in viata e bine sa fii echilibrat si consecvent pentru a trai o viata de calitate si a-ti atinge telurile. Fara falsa modestie, cred ca sunt o femeie puternica, in sensul ca sunt dispusa sa ma lupt pentru ceea ce imi doresc. Sunt hotarata, tot mai perseverenta si disciplinata. Sunt un om corect, imi respect cuvantul si incerc sa ma ghidez dupa principiul "practica ceea ce propovaduiesti". Iarasi este importanta relatia cu cei din jurul tau, pe care trebuie sa-i respecti, daca vrei sa fii respectat de ei. Daca vreodata m-am abatut de la aceste reguli, atunci am facut-o cu siguranta fara intentie. Si inca ceva, sunt deosebit de toleranta. Sper ca aceste trasaturi si principii sa le fi transmis si copiilor mei.
Multumim Soniei Argint Ionescu pentru amabilitatea de a raspunde la intrebarile noastre.