- 1. Ești implicată în mai multe proiecte, inclusiv în administrarea site-ului elliewhite.ro. Cum reușești să faci față provocărilor zilnice? Cine te ajută?
- 2. Ce anume te-a determinat/inspirat să introduci secțiunea destinată mămicilor din site?
- 3. Cum reușești să îmbini activitatea profesională cu programul copiilor?
- 4. Cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? Dar cele de mamă în activitatea profesională?
- 5. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
- 6. În ce activități este implicat Mihăiță/ către ce domenii are înclinații? În ce activități ți-ar plăcea să fie implicat?
- 7. Ce activități realizați împreună? Ce vă place să faceți cel mai mult?
- 8. Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit Mihăiță? La ce vârstă a facut primii pași? Dar Maria? Au avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?
- 9. Ți-ar plăcea ca cei mici să urmeze cariera ta sau pe a tatălui lor?
- 10. Descrie-i pe Mihăiță și Maria în câteva cuvinte.
- 11. Cum a reacționat Mihăiță când a aflat că va avea o surioară? Cum se comportă cu ea?
- 11. Pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. Cum a fost la voi? Ți s-a parut mai ușoară această etapă în cazul lui Mihăiță sau în cel al Mariei?
- 12. Știm că ești o susținătoare a alăptarii. Cât timp ai reușit să îi alăptezi pe cei mici? Ai urmat o alimentație specială în această perioadă? Ce sfaturi ai pentru mămici în acest sens?
- 12. Ai avut parte de nașteri prin cezariană. Ce sfaturi le poți oferi mămicilor în acest sens?
- 13. Unde vă place să călătoriți în familie? Ce locuri vă place să vizitați?
- 14. Care consideri că este cel mai important moment din viața ta și a familiei tale?
- 15. Ai reușit după fiecare nastere să revii extrem de rapid la silueta de dinainte de sarcină. Cum ai reușit? Ce sfaturi ai pentru mămici în acest sens?
- 16. Cum reușești să-i ferești pe cei mici de expuneri în mass-media nedorite?
- 17. Dacă ai putea schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?
- 18. Ce principii te ajută în viața și în educația copiilor?
1. Ești implicată în mai multe proiecte, inclusiv în administrarea site-ului elliewhite.ro. Cum reușești să faci față provocărilor zilnice? Cine te ajută?
Da, într-adevăr, trebuie să mă implic în toate proiectele care mă vizează, pentru că doar așa pot fi la curent cu toate noutățile, schimbările, orice este bine pentru mine și pentru proiectul Ellie White.
Până de curând aveam bonă, dar de câteva săptămâni suntem părinți cu normă întreagă ! :-)) Mihăiță merge la grădiniță, iar eu mă descurc între orele în care doarme Maria să îmi fac treaba. Când am înregistrări, emisiuni sau evenimente, Doru este cel care preia toate sarcinile și stă cu Maria sau Mihăiță. Este greu, dar trebuie sa ne descurcăm. :-) Asta cel puțin până reușim să găsim o altă bonă care să fie ok pentru noi.
2. Ce anume te-a determinat/inspirat să introduci secțiunea destinată mămicilor din site?
Faptul că eu sunt mămică la rândul meu m-a determinat să introduc această secțiune. Și eu am fost o mămică ce nu reușea să își dea seama întotdeauna care informație este bună și care nu. Am vrut să povestesc mămicilor experiențele mele atât din timpul sarcinii, cât și de după sarcină, astfel încât să înțeleagă mai bine aceste procese prin care trec, să știe că nu sunt singure în această călătorie și, sper ca prin experiențele trăite de mine, să ajut o mămică sau viitoare mămică să aibă parte de toată informația de care are nevoie.3. Cum reușești să îmbini activitatea profesională cu programul copiilor?
Este mai complicat să faci acest lucru în momentul în care ai doi copii și un job puțin mai atipic, pentru că noi lucrăm ziua și de multe ori și noaptea, dar ne descurcăm așa cum putem. Încercăm să ne îmbinăm programul lor cu al nostru, ne adaptăm și dacă este cazul, mergem și împreună ... Așa facem uneori și la concerte, mergem toți patru. Mihăiță este cel mai extaziat, pentru că îi place tare mult pe scenă. La unul dintre concerte s-a urcat pe scenă și a cântat o melodie cu mine, iar când a trebuit să coboare de pe scenă a început să plangă ... :-)
4. Cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? Dar cele de mamă în activitatea profesională?
Este o vorbă frumoasă pe care cred ca o știți: "cât trăiești, înveți!". Se aplică foarte bine și în cazul meu, pentru că tot ce am experimentat și învățat până în momentul în care am devenit mamă m-a ajutat să-mi înțeleg altfel rolul. Am învățat că nu trebuie să fiu șefă pentru copiii mei, ci un om în care ei să poată avea încredere oricând, un om pe care se pot bizui că le va fi alături în orice moment, o persoană care îi iubește necondițonat și care speră să îi învețe să se descurce în viață poate mai bine decât a făcut-o ea la rândul ei, iar rolul de mamă mi-a oferit, în afară de multă bucurie și împlinire, liniște sufletească și foarte multă inspirație pe partea de muzică. Prin copiii mei învăț să-mi stăpânesc emoțiile și să fiu mai înțelegătoare și mai răbdătoare.5. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
Consider primii ani din viața oricărei persoane sunt esențiali pentru o dezvoltare armonioasă a unui copil, consider că fără cei 7 ani "de acasă" copilul se va dezvolta într-un adult care tot timpul va fi neînțeles și neacceptat pentru că nu a învățat acele bune maniere care-l ajută în viața de adult. A învăța un copil să spună "mulțumesc" și "te rog" este foarte important, cel puțin pentru mine. Dacă ne uităm în jur poate nu pare foarte important să ai bune maniere în ziua de astăzi sau să mai ai "cei 7 ani de acasă", dar pentru mine este un lucru de maximă importanță și încerc să îmi cresc copiii așa cum am fost și eu crescută.6. În ce activități este implicat Mihăiță/ către ce domenii are înclinații? În ce activități ți-ar plăcea să fie implicat?
Mihăiță merge la grădiniță, la karate și la înot. Cu restul activităților mai așteptăm puțin ca să vedem spre ce înclină el mai mult: sport sau latura artistică, sau poate amândouă.
7. Ce activități realizați împreună? Ce vă place să faceți cel mai mult?
Facem totul împreună pentru că stăm foarte mult timp împreună. Cum nu mai avem nici bonă, de când vine de la grădiniță și până la ora de somn ne jucăm împreună cu Maria, mergem la cumpărături, la evenimente, la distracție, peste tot! Și ne place așa, chiar dacă uneori poate deveni obositor, este minunat și nu aș schimba asta pentru nimic în lume! :-)8. Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit Mihăiță? La ce vârstă a facut primii pași? Dar Maria? Au avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?
Primul cuvânt al lui Mihăiță a fost "mama", dar cred că ne-am bucurat amândoi mult mai tare când l-am auzit spunând pentru prima dată "tata" :)))
Au fost amândoi destul de precoce în ce privește mersul, adică Mihăiță a început de la 8 luni să meargă ținut de mânuțe, iar de la 10 luni și-a dat drumul singurel, iar Maria a cochetat cu mersul de pe la 7 luni, dar acum, la 1 an și 1 lună încă mai merge ținută de mânuță. Face și singură câțiva pași, dar este mai temătoare decât a fost Mihăiță.
Au avut și ceva probleme de sănătate, mai ales că Mihăiță a început grădinița din septembrie. De atunci și până acum a făcut câteva bronșite și bronșiolite, două pneumonii, o otită, enterovirus și o faringită acută. Din toate acestea, Maria a făcut o singură dată o răceală mai urâtă și acum, de curând, a făcut câteva zile febră.
9. Ți-ar plăcea ca cei mici să urmeze cariera ta sau pe a tatălui lor?
Mi-ar plăcea să își urmeze visele în viață și să facă exact ce le place lor! Dacă vor dori să urmeze o carieră artistică, vom fi alături de ei, iar dacă vor dori să facă orice altceva, le vom fi sprijin!Consider că în viață trebuie să faci ce îți place ție și ceea ce îți dorești, nu mamei sau tatălui, pentru că este viața ta și tu va trebui să trăiești cu alegerile făcute! Cu siguranță noi vom fi alături să îi sfătuim și să îi sprjinim, dar niciodată să îi impingem să urmeze o carieră pe care nu și-o doresc.
10. Descrie-i pe Mihăiță și Maria în câteva cuvinte.
Inteligenți, surprinzători, cu personalitate, frumoși, minunați și mult mai mult de atât!!! Sunt minunile mele și pentru mine vor fi întotdeauna perfecți!!!11. Cum a reacționat Mihăiță când a aflat că va avea o surioară? Cum se comportă cu ea?
Era destul de micuț în momentul în care am aflat ca vom mai avea înca un copil, deci nu cred ca și-a dat el seama prea bine ce se întâmplă. Abia în momentul în care am venit cu Maria acasă a văzut că e ceva schimbat, iar când am început să o includem și pe ea în toate activitățile lui a fost oarecum contrariat, dar până la urmă s-a obișnuit și acum deja încep să se joace împreună.. :-)
11. Pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. Cum a fost la voi? Ți s-a parut mai ușoară această etapă în cazul lui Mihăiță sau în cel al Mariei?
Pentru mine a fost o adevărată teamă începutul diversificării la Mihăiță, dar odată începută nu mi s-a mai părut chiar atât de înfricoșătoare, ci chiar interesantă, pentru că îi mixam fructele și legumele în moduri noi și diferite.În cazul Mariei a fost mai complicat pentru că, fiind încă alăptată, a acceptat mâncarea mai greu și nici acum nu este mai ușor, dar ne descurcăm ușor, ușor... :)
12. Știm că ești o susținătoare a alăptarii. Cât timp ai reușit să îi alăptezi pe cei mici? Ai urmat o alimentație specială în această perioadă? Ce sfaturi ai pentru mămici în acest sens?
Consider că în primele 6 luni de viață exclusiv laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil. Din păcate, din cauza lipsei de informații sau a informațiilor defectuoase, multe mămici nu reușesc să își alăpteze copilul o perioadă lungă de timp, iar altele chiar deloc. Din cauza acestor informații nu tocmai corecte, pe Mihăiță nu l-am putut alăpta decât 4 luni și jumătate. Dar, odată ce am văzut unde este problema, am rezolvat-o, iar pe Maria, care are deja 1 an și o lună, încă o alăptez.
Este foarte important ca, la începutul alăptării, mama să aibă foarte mare grijă la alimentele pe care le consumă pentru că, tot ce mănâncă ea, va mânca și bebelușul. Sunt de evitat alimentele care balonează (pentru a evita colicii), carnea crudă sau gătită în sânge, alimentele alergene, alcoolul, ciocolata și cafeaua, pentru a nu-l agita pe bebe. Mămica trebuie să mănânce multe fructe și legume (foarte bine spălate) și să bea multă apă și ceaiuri. Eu am urmat aceste sfaturi și niciunul dintre ei nu a avut colici și chiar totul a decurs bine, cel puțin până acum.
12. Ai avut parte de nașteri prin cezariană. Ce sfaturi le poți oferi mămicilor în acest sens?
Da, într-adevăr, nașterea lui Mihăiță a fost prin cezariană de urgență, iar a Mariei la cerere. Am vrut să nasc natural, dar așa a fost să fie la Mihăiță. Nu regret însă deloc. Am avut parte de o echipă de medici extraordinari, în frunte cu doamna doctor Bohaltea Roxana, care s-au purtat exemplar atât cu mine cât și cu bebelușii.Iar, când va veni si a treia sarcina (dacă va fi), tot la fel voi proceda, și tot cu doamna doctor Bohaltea vreau să nasc.
Ca și sfat mămicilor le pot spune doar atât: va durea! Dar puțin, câteva zile. Ridicați-vă cât de repede puteți încât să fiți în siguranță, începeți să mergeți încet și durerile vor dispărea mai rapid. :-)
13. Unde vă place să călătoriți în familie? Ce locuri vă place să vizitați?
Noi doi suntem plimbăreți din fire, ne place să vizităm toată lumea (e în planul nostru). Acum însă, cu doi copii este doar puțin mai complicat pentru că trebuie să avem în vedere locul în care mergem, hotelul în care ne cazăm, mâncarea pe care o vom da copiilor noștri și asa mai departe. Dar, daca îi învățăm de mici cu plimbările și cu statul în mașină, ÎNTOTDEAUNA în scăunelul lor de mașină, atunci plecările vor fi din ce în ce mai ușoare.
Acum ne pregătim de vacanța la mare, pentru că Mihăiță este fan apă și bălăceală... ! :-))
14. Care consideri că este cel mai important moment din viața ta și a familiei tale?
Fiecare moment din viața noastră este deosebit și minunat, dar cred că cel mai important moment a fost acela al nașterii lui Mihăiță pentru că a marcat începutul unui nou capitol în viața noastră, a unei călătorii plină de lacrimi și bucurii, împliniri și vise ...15. Ai reușit după fiecare nastere să revii extrem de rapid la silueta de dinainte de sarcină. Cum ai reușit? Ce sfaturi ai pentru mămici în acest sens?
Mămicilor le este foarte teamă de kilograme în general. Pentru a putea înțelege mai bine procesul, toate mămicile trebuie să știe că pe tot parcursul sarcinii vor acumula kilograme care vor însemna că bebelusul se dezvoltă și ia în greutate. Câte kilograme în plus va lua fiecare mămică în cele 9 luni de sarcină depinde de ele, ca și persoană: cât de mult mănâncă în plus față de cât ar trebui, ce anume mănâncă și la ce ore, cât sport face și asa mai departe. Sunt lucruri controlabile!Însă, atâta timp cât nu te bazezi pe zicala: "mănânc pentru doi", într-o perioadă destul de scurtă de timp vei reveni la silueta de dinainte de naștere.
16. Cum reușești să-i ferești pe cei mici de expuneri în mass-media nedorite?
Atâta timp cât noi controlăm toate expunerile lor, este destul de simplu să îi ferim de lucruri neplăcute, comunicăm exact ce suntem și cum suntem și mai ales când ne dorim. :)
17. Dacă ai putea schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?
Nu aș schimba nimic! Tot ce am făcut, bune sau rele, m-au ajutat să ajung în acest punct, să fiu persoana care sunt.
Nu sunt perfectă și nici nu pretind a fi!
Sunt un om normal! :)
18. Ce principii te ajută în viața și în educația copiilor?
Sunt principiile pe care le-am primit de la părinți și care țin multe de bun simț, de corectitudine, educație și de faptul că este important ca tot ceea ce faci să faci cu inimă!
Mulțumim Ellie White pentru amabilitatea de a participa la interviul Qbebe.