- 1. Cum s-a schimbat viața ta de când ai devenit mamă?
- 2. Povestește-ne cum decurge programul tău zilnic. Cum reușești să îl organizezi? Te ajută cineva în creșterea lui Andrei?
- 3. Care este stilul de parenting care te caracterizează? Unul autoritar sau mai degrabă prietenos?
- 4. Cu ce probleme te-ai confruntat până în prezent cu privire la creșterea lui Andrei? A avut vreo problemă de sănătate? Cum le-ai gestionat?
- 5. Cum îl poți descrie pe băiețelul tău?
- 6. Andrei este foarte încântat să meargă la grădiniță. Care sunt activitățile sale preferate?
- 7. Ce meserie își dorește să aibă? Ți-ar plăcea să urmeze cariera ta?
- 8. Urmează să devii din nou mamă, tot de băiat. Cum a fost perioada sarcinii? Diferită de sarcina cu Andrei?
- 9. Ai o siluetă de invidiat pentru o viitoare mămică. La ce modalități apelezi pentru a ține sub control kilogramele în plus din perioada sarcinii?
- 10. Ai reușit să îl alăptezi pe Andrei? Intenționezi să îl alăptezi pe Matei? Ce sfaturi le poți oferi mamelor în acest sens?
- 11. Unde vă place să călătoriți în familie? Ce locuri vă place să vizitați?
- 12. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
- 13. Ce principii te ajută în viata și în educația fiului tău?
- 14. Ce sfaturi le poți oferi mămicilor și viitoarelor mămici Qbebe?
1. Cum s-a schimbat viața ta de când ai devenit mamă?
Faptul că am devenit mamă a fost un vis devenit realitate în contextul problemelor medicale cu care ne-am confruntat ca și cuplu. Totul s-a schimbat în jurul meu. Prioritățile mele sunt altele. Sunt mult mai responsabilă, mai atentă la la tot ce poate aduce atingere stării mele de bine și a familiei. Lucrurile simple, precum chicotelile cu Andrei, zâmbetul lui, bucuria din ochii lui îmi aduc acea împlinire totală. Am ajuns să o înțeleg pe mama când îmi spunea în anumite situații: o să vezi și tu când o să ai copilul tău!
2. Povestește-ne cum decurge programul tău zilnic. Cum reușești să îl organizezi? Te ajută cineva în creșterea lui Andrei?
Cotidianul meu, de altfel, este și cel care suplinește faptul că nu prea mai ajung la sală. Începe dimineața la 7 și se încheie la 24. Dimineața o încep cu drumul către grădinița care se află în apropierea redacției Realitatea TV, continuă cu o plimbare de vreo 500 m către studio și pregătirile pentru emisiunea Realitatea Zilei de la ora 10. La redacție termin programul în jurul orei 14 și până când vin să-l iau pe Andrei de la grădi mai am timp de proiectul Dollflowers, adică de făcut păpuși, de diverse întâlniri pe anumite proiecte punctuale. La 18 îl iau pe Andrei de la grădi și de atunci mă dedic total lui. Sunt o persoană organizată, altfel risc să fiu prinsă pe picior greșit. E drept, am ajutoare, suntem fericiți să-i avem alături de noi pe toți bunicii, ba chiar străbunica lui Andrei. Cea din urmă are cea mai mare grijă de noi, răsfățându-ne zilnic cu bucate ardelenești.3. Care este stilul de parenting care te caracterizează? Unul autoritar sau mai degrabă prietenos?
Între autoritar și prietenos, am încercat să găsesc un echilibru. Cred mai degrabă că e vorba de un parenting echilibrat, astfel încât copilul să cunoască anumite limite în cadrul cărora el să aibă șansa să facă alegeri, fără a-i îngrădi nevoia sa de autonomie.4. Cu ce probleme te-ai confruntat până în prezent cu privire la creșterea lui Andrei? A avut vreo problemă de sănătate? Cum le-ai gestionat?
Poate e greu de crezut, dar până la cei 3 ani și 5 luni ai lui Andrei nu am avut de-a face cu nimic care să ne surprindă. Sănătos, cu câteva răceli sezoniere, dar care nu au ridicat probleme, ceva emoții au fost la integrarea la grădiniță, dar pe care le-am depășit chiar din a doua zi. Totul a fost sub control, probabil acest lucru ne-a și dat curajul pentru a-i face un frățior lui Andrei. Acum traversăm o perioadă în care Andrei insistă să mănânce ciocolată în cantități pe care eu le consider prea mari pentru vârsta lui, în timp ce eu dau testul suprem de a stabili o porție echilibrată într-o perioadă a ouălor de ciocolată.5. Cum îl poți descrie pe băiețelul tău?
Andrei, cel cu părul bălai și creț, ochi albaștri, este un prieten de nădejde, ca să amintesc de caracterizarea făcută de educatoarele lui, care îmi spun cât de implicat și afectiv este față de colegii lui. Pentru noi este cel mai bun copil, cuminte, mâncăcios, ascultător, sociabil, este perfectul nostru care va fi completat din vară de fratele său. Este bucuria ochilor noștri. Cel care dă sens vieții noastre pe pământ.
6. Andrei este foarte încântat să meargă la grădiniță. Care sunt activitățile sale preferate?
Andrei merge la Karin Kids Academy, singura grădiniță din pădure, fapt pentru care activitățile din mijlocul naturii sunt preferatele lui. Jocurile copilăriei în aer liber vin și cu beneficii pentru ei: studiile vorbesc despre creșterea imunității copilului. Ba mai mult, joaca în noroi poate reduce numărul bolilor cronice, ajută la creșterea serotoninei din creier, diminuează simptomele alergiilor și îmbunătățește dispoziția celor mici. Descoperă zilnic noi vietăți, arbuști, plante, despre care are numai cuvinte frumoase. Vă dau și câteva exemple în acest sens: "mami, uite ce gândac frumos, e negru și lucios, e curat!!! Uite, planta, are și puișori, e frumoasă, mami!"
7. Ce meserie își dorește să aibă? Ți-ar plăcea să urmeze cariera ta?
La vârsta asta, 3 ani și 5 luni, își dorește să se facă polițist sau pompier. Jurnalismul e o vocație, nu o meserie. Acum totul depinde de el, de cum va arăta România peste 15 ani. Dacă nu va fi liber în meseria asta, nu va fi jurnalist. Va avea sprijinul meu necondiționat, îi voi prezenta plusurile și minusurile acestei meserii, alegerea va fi la el.
8. Urmează să devii din nou mamă, tot de băiat. Cum a fost perioada sarcinii? Diferită de sarcina cu Andrei?
O mare bucurie venirea pe lume a celui de-al doilea băiat, atât pentru noi, dar și pentru Andrei care aștepta un bebeluș de foarte multă vreme. Pentru mine sarcinile au fost mai grele pentru că au fost obținute în urma procedurii de FIV. Spun mai grele față de o sarcină obținută pe cale naturală pentru că protocolul unei sarcini obținute prin FIV presupune un tratament medicamentos nu tocmai ușor, cu mulți hormoni care îți bombardează corpul. Dacă la Andrei, după primul trimestru am început să mă simt mai bine, acum, 4 ani mai târziu, abia după 6 luni am început să mă bucur de gravidie. Totul a decurs mai ușor datorită familiei care m-a susținut și doctorului Andreas Vythoulkas care ne-a ajutat să trecem peste problemele medicale de infertilitate.
9. Ai o siluetă de invidiat pentru o viitoare mămică. La ce modalități apelezi pentru a ține sub control kilogramele în plus din perioada sarcinii?
Acum și roșesc, dar să știți că am mai multe kg acum față de aceeași perioadă a sarcinii cu Andrei. Am deja un plus de 10 kg, dar nu-mi fac probleme în datul jos după sarcină. Alăptarea mă va ajuta cel mai mult. Nu a fost foarte greu să țin sub control kilogramele din timpul sarcinii și asta pe seama tratamentului FIV care mi-a dat peste cap gusturile, mirosurile etc. Nu am avut pofte, nu am găsit acel ceva bun de mâncat care să-mi bucure papilele gustative și care să mă fi pus în situația de a consuma necontrolat anumite alimente.
10. Ai reușit să îl alăptezi pe Andrei? Intenționezi să îl alăptezi pe Matei? Ce sfaturi le poți oferi mamelor în acest sens?
Da, am reușit să îl alăptez 6 luni pe Andrei, atât am avut, dar nu aș fi reușit fără ajutorul moașelor de la SAMAS. De altfel, cu Asociația penntru Sănătatea Mamei și a Sugarului am legat o colaborare frumoasă, au fost cei care ne-au dat încredere în noi, proaspeți părinți. Cursurile de puericultură realizate de SAMAS ne-au ajutat să primim informația corectă despre această călătorie în 3 și pe care să le adaptăm familiei noastre, astfel încât să ne bucurăm în liniște de minunea aducerii pe lume a unui copil. Iar cursul de alăptare la care am participat mi-a conferit suficiente informații cât să mă descurc cu alăptarea, să trec de furia laptelui, să-mi fac masaje la nivelul sânului. Cu siguranță îl voi alăpta și pe Matei! Mamelor le-aș spune să ceară ajutor specializat, să participe la cursuri de puericultură (cu plată sau gratuite), să pornească în această călătorie cu încredere, să încerce să-și alăpteze puiul cu "aur lichid", o lună, 2, cât pot, dar să încerce să nu se priveze de această merioadă minunată de mămicie.
11. Unde vă place să călătoriți în familie? Ce locuri vă place să vizitați?
Cea mai recentă călătorie din luna martie ne-a dus pe tărâmul Emiratelor. Am ales un emirat mai puțin cunoscut, Ras al Khaimah, ca să ne bucurăm de mare și bălăceală zilnic, dar și în apropierea Dubai-ului ca să ne petrecem serile în parcurile de distracție/tematice pentru copii. Vacanțele noastre trebuie să fie în regim de all inclusive pentru a avea tot confortul necesar unei familii care călătorește cu copil și să aibă acces la tot felul de atracții pentru pitici. Sau în apropierea unor centre de distracții. Așteptăm să mai crească și Andrei pentru a merge în vacanțe unde să vizităm și să înțelegem istoria acelor locuri. Ne place să descoperim lumea, de aceea, o dată pe an avem și o vacanță doar a noastră, a părinților. Ceea ce nu e neapărat egoism, dar dacă aveți cu cine lăsa copiii, cuplul merită acest timp pentru el.
12. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
Pentru cei mai mulţi dintre noi, expresia „cei 7 ani de-acasă" este sinonimă cu acele reguli de politeţe şi de principii de viaţă, pe care copilul le deprinde la o vârstă fragedă, în sânul familiei, şi care îl ajută pe adultul de mai târziu să se integreze în viaţa socială. Personal, acești 7 ani de acasă îi văd ca pe o carte de vizită cu care pornește în viață copilul tău, primele caracterizări din CV-ul ce va fi să fie la momentul devenirii sale profesionale.
13. Ce principii te ajută în viata și în educația fiului tău?
"Dacă vrei să duci o viață fericită, ancoreaz-o de un scop, nu de oameni sau de obiecte." O zicere a lui Albert Einstein după care mă ghidez în viață.
Copiii au în primul rând nevoie de încredere și siguranță. Lucruri pe care le oferim necondiționat. Este important ca cei mici să știe când greșesc. Cu răbdare explicați-le că nu e nicio problemă să greșească, însă e de dorit să deosebească binele de rău în orice situație.
14. Ce sfaturi le poți oferi mămicilor și viitoarelor mămici Qbebe?
Nu sunteți singure! Și alte mame au trecut prin aceleași situații, încercări, reușite...nu sunteți singure nici acasă: cereți ajutorul tatălui, implicați-l! Dacă aveți bunici, nu îi țineți departe de pitici! Prieteniile de dinaintea maternității acum se încearcă, solicitați sprijinul acestora! E frumos să fii o mamă eroină, dar să știți că nimeni nu vă ridică statuie pentru asta!