- 1. Ești mămică, dar ai și o carieră profesională activă? Cum reușești să faci față provocărilor zilnice?
- 2. Cum decurge o zi obișnuită din viața familiei voastre?
- 3. Cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? Dar cele de mamă în activitatea profesională?
- 4. Cum au decurs sarcina și nașterea? Care au fost experiențele cele mai importante și sfaturile pe care le poți oferi?
- 5. Ai reușit după naștere să revii extrem de rapid la silueta de dinainte de sarcină. Cum ai procedat? Ce sfaturi ai pentru mămici în acest sens?
- 6. Descrie-l pe Luca în câteva cuvinte.
- 7. Pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. Cum a fost la voi? L-ai alăptat/pentru cât timp ai alăptat?
- 8. Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit băiețelul tău? La ce vârstă a făcut primii pași? A avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?
- 9. Știm că Luca este în prezent la grădiniță. Cum a resimțit intrarea în colectivitate?
- 10. În ce activități este implicat Luca/ către ce domenii are înclinații? În ce activități ți-ar plăcea să fie implicat?
- 11. Ce activități realizați împreună? Ce vă place să faceți cel mai mult?
- 12. Unde vă place să călătoriți? Ce locuri vă place să vizitați?
- 13. Care consideri că este cel mai important moment din viața ta și a familiei tale?
- 14. Cum reușești să-l ferești pe Luca de expuneri în mass-media nedorite?
- 15. Dacă ai putea schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?
- 16. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
- 17. Ce principii te ajută în viața și în educația fiului tău?
1. Ești mămică, dar ai și o carieră profesională activă? Cum reușești să faci față provocărilor zilnice?
Sunt un om plin de energie și dedicat lucrurilor pe care le fac. Sunt perfecționistă și asta nu e întotdeauna bine, pentru că mă împiedică să fac tot ce-mi doresc. Dacă nu iese așa cum consider eu că trebuie, mai bine nu încep nimic. Sunt foarte bine organizată și întotdeauna îmi planific ziua să știu exact cum să-mi dozez energia și să am timp și de mine. Reușesc să fac față cu brio. Mai dau și rateuri, asta e...suntem oameni și greșim.
2. Cum decurge o zi obișnuită din viața familiei voastre?
Pot să povestesc weekend-urile noastre, pentru că în timpul săptămânii la ora 17 îl iau de la grădiniță apoi facem tot felul de lucruri, în funcție de ziua respectivă. Dar sâmbetele și duminicile ne place să ne trezim în brațe și cu mulți mulți pupici, să pregătim micul dejun împreună, să mergem în vizite la prieteni, să ieșim în parc, să mergem la teatru sau la filme, să facem sport sau doar să ne iubim.
3. Cum crezi că te ajută cunoștințele acumulate în activitatea profesională în rolul de mamă? Dar cele de mamă în activitatea profesională?
Faptul că am cunoscut tot felul de oameni, din diferite domenii de activitate m-a ajutat să le cunosc și temperamentul și astfel să mă pliez destul de ușor pe fiecare personalitate. Lucrul acesta îl aplic și în rolul meu de mamă, pentru că și cel mic este întotdeauna pe toane și încerc să merg și eu paralel cu el. Reușesc să mă organizez bine și astfel cel mic are un program destul de bine stabilit. Am reușit să cunosc doctori pediatri care m-au ajutat când am avut diverse întrebări, dar și multe altele. Iar invers? Cred că mai mult invers. Faptul că sunt mamică m-a maturizat, m-a responsabilizat, tot ce fac are un scop și am un drum pe care vreau să-l urmez. Faptul că sunt mămica lui Luca mă face să fiu fericită și pot oferi acest sentiment și celor din jurul meu.
4. Cum au decurs sarcina și nașterea? Care au fost experiențele cele mai importante și sfaturile pe care le poți oferi?
Am avut o sarcină destul de ușoară, grețuri ușoare, dar arsuri destul de mari în ultima perioadă și nu, nu s-a născut cu mult păr, cum se spune :)) . Am născut la 41 de săptămâni, programată la cezariană în data de 6 decembrie, dar pe 5 seara au început contracțiile și am reușit să nasc natural, fără anestezia epidurală. Sunt foarte fericită pentru decizia aleasă. După aproximativ 6 ore de travaliu în care mai ațipeam, mă mai masam pe spate, mai dădeam 2-3 mesaje, a apărut minunea, care mi s-a părut cel mai frumos copil din lume. Acesta a fost sentimentul. Apoi am vrut să dorm, era singura mea dorință. Cel mai important este să alegem un doctor care să fie alături de noi, să ne asculte dorințele și noi să îi ascultăm sfaturile. Este foarte importantă această legătură. Sfaturi nu pot da, pentru că diferă de la femeie la femeie, doar încredere și răbdare. Iar oamenii care vă sunt alaturi, alegeți să fie doar cei care contează cu adevarat.
5. Ai reușit după naștere să revii extrem de rapid la silueta de dinainte de sarcină. Cum ai procedat? Ce sfaturi ai pentru mămici în acest sens?
Aici pot spune că am avut și puțin noroc. În sarcină am luat doar 9-10 kg, iar Luca a avut 3,5 kg. Practic, eram la fel doar cu o burtică mândră. Sfatul meu este ca mămica să se simtă bine, să se răsfețe, să se simtă iubită și protejată. Este cel mai important lucru, pentru că așa va putea să fie liniștită și să aibă numai gânduri pozitive, pentru că perioada care urmează este destul de solicitantă atât psihic, cât și fizic. Acum nu spun să ne îndopăm cu dulciuri și cu mâncăruri grele. Cred ca este bine ca maâncatul să fie cumpătat, cât mai sănătos și mereu când vă puneți la masă gândiți-vă că tot ce urmează să mâncați va gusta și bebe.
6. Descrie-l pe Luca în câteva cuvinte.
Luca este un copil extrem de energic și curios. Îi plac mașinuțele de curse și mașinile cu telecomandă și mașinile mici și mașinile în general :)). Este un copil bun, cu care mă pot înțelege doar cu vorba bună. Solicită toata atenția și vrea să mă joc cu el, să mă implic în toate activitățile lui. Îi place să cânte și este dornic să învețe orice. Sunt convinsă că va crește un băiețel extraordinar de care voi fi foarte mândră, cum și sunt oricum.
7. Pentru multe mămici diversificarea constituie o adevărată piatră de încercare. Cum a fost la voi? L-ai alăptat/pentru cât timp ai alăptat?
Am reușit să-l alăptez pe Luca 11-12 luni, deci aproximativ un an. Am întrerupt într-un mod natural, fără a interveni cu diferite medicamente și să fie cât mai ușor pentru copil. Cât despre diversificare, am preferat să adopt autodiversificarea - baby led weaning. De la vârsta de 6 luni și după ce m-am documentat foarte bine despre această metodă, care sunt beneficiile și fricile mămicilor în general, am preferat să-l las pe Luca să mănânce singurel. Bucătăria mea arată de 3 ori pe zi ca după război, dar mă amuzam cu felul în care reușea să mestece și grimasele pe care le făcea.
8. Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit băiețelul tău? La ce vârstă a făcut primii pași? A avut până acum vreo problemă de sănătate/cum ai gestionat-o?
Mulțumesc lui Dumnezeu, Luca a fost un copil sănătos. În afara de răcelile obișnuite, pe care le-am tratat cu atenție, nu am avut probleme majore. De la vârsta de 8 luni a început să se ridice pe marginea canapelei și la 10 luni deja mergea, iar primul cuvânt a fost "baba". Și mi-a spus baba foarte mult timp.
9. Știm că Luca este în prezent la grădiniță. Cum a resimțit intrarea în colectivitate?
Luca a avut 2 ani și 5 luni când l-am înscris la grădiniță. Prima perioadă a fost destul de solicitantă pentru el. Schimbarea mediului l-a debusolat puțin, dar după 3-4 săptămâni, cu răbdare din partea mea și a educatoarelor, Luca s-a adaptat foarte bine.
10. În ce activități este implicat Luca/ către ce domenii are înclinații? În ce activități ți-ar plăcea să fie implicat?
Luca este un copil muzical, abia aștept să facă un intrument, două chiar. Acasă am pian și deja am început să învățăm primele note. Îi plac mașinile foarte mult, deci sigur va face un sport în domeniu și înot, pe care deja îl practică. Vedem mai târziu ce îi place și lui.
11. Ce activități realizați împreună? Ce vă place să faceți cel mai mult?
De obicei încerc să aprofundez cam tot ce face la grădiniță. În rest, pe parcursul verii, sau cât este cald afară, ieșim împreună cu bicicletele în parc, sau ne jucăm "folbal". În casă facem puzzle, învățăm engleza și tot felul de alte jocuri care îi pun mintea la contribuție. Sau mai facem un castron maaaare cu popcorn și ne uitam la desenele renumite.
12. Unde vă place să călătoriți? Ce locuri vă place să vizitați?
E mult spus să călătorim. Luca are abia 4 ani. Important este că ne place să mergem împreună cu mașina. Dar în fiecare vară mergem la mama acasă, în Constanța, și ne petrecem vacanțele la mare. Anul acesta îl pun pe skiuri.
13. Care consideri că este cel mai important moment din viața ta și a familiei tale?
Când suntem împreună și ne oferim atenția necesară.
14. Cum reușești să-l ferești pe Luca de expuneri în mass-media nedorite?
Este destul de greu să fac acest lucru. Nu am evitat să-l postez pe rețelele de socializare, dar asta este strict decizia mea, dar nici să îl expun în situații penibile sau lucruri care pot fi folosite împotriva lui atunci când va crește.
15. Dacă ai putea schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?
Chiar nu aș schimba nimic. Deciziile mele au fost cele mai potrivite în situațiile acelea și m-au făcut cine sunt și m-au adus unde sunt acum. Sunt fericită. Întotdeauna există loc de mai bine, asta înseamnă evoluție și asta fac mereu.
16. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?
Prezența părinților în primii ani de viață este foarte importantă, dar mai importantă este iubirea pe care le-o oferim și educația pe care le-o dăm. Primii 7 ani sunt la fel de importanți ca și următorii 7 și 10 și 40.
17. Ce principii te ajută în viața și în educația fiului tău?
Bunul simț, respectul, empatia, ambiția și perseverența. În felul acesta îl cresc pe Luca și aceste calități vreau să le aibă.