Importanta jocului
Joaca este importanta pentru copil si pentru dezvoltarea acestuia/acesteia. Atunci cand se joaca, copiii isi dezvolta noi abilitati. Invata sa isi controleze furia si agresivitatea. Isi dezvolta abilitatile motorii, atentia si limbajul. Joaca amplifica legaturile sociale dintre copii si adulti.
Exersati jocul
Sugarii dau deja semne de precursor al jocului. Acesta poate fi denumit "exercitiu de joaca". Copilul repeta actiunile pe care le stapaneste pe deplin (manipularea anumitor obiecte, jucarii).
Jocul simbolic
De la doi la sapte ani apare, "jocul simbolic" Copiii invata sa coopereze cu alti copii de varsta lui. Este de preferat ca adultul sa se joace cu copilul, sa-i acorde interes lui/ei si activitatilor pe care le desfasoara. In cazul prescolarilor apar primele jocuri cu reguli, competitii si cooperare.
Jocul constructiv
Jocurile constructive se dezvolta pe baza jocurilor simbolice. Aceste jocuri respecta anumite reguli, cu rol de adaptare generala, jocul are propriul obiectiv (ex, construirea unui castel de nisip). Acest tip de joc ajuta la rezolvarea problemelor si la dezvoltarea creativitatii.
Jocul baietilor si fetelor - exista ceva de genul acesta?
Jucariile includ un numar mare de articole care presupun desfasurarea unei game largi de activitati.
Jocul baietilor poate fi mai agresiv, cu elemente solide de activitate fizica. Jocul este mai brut, iar baietii incearca sa-si domine colegii. Fetele dau dovada de un autocontrol mai bun. Baietii, pe de alta parte, prefera jocul in grupuri mai mari decat fetele.
Antrenarea situatiei de fapt
Jocul poate fi vazut uneori ca un model pentru realitate. Reprezinta comportamentul care nu are niciun final. Prin imitarea lumii reale, copilul incepe sa patrunda in lumea adultilor si sa o inteleaga. Prin imitarea lumii reale, copilul incepe sa patrunda in lumea adultilor si sa o inteleaga.