- „Laugh&Learn"- Cățelușa vorbitoare SIS
- Centru de joacă pentru nou-născuţi și copii cu vârsta între 1 şi 3 ani
- „Centru de activități cu lumini, muzică și sunete"
- „Râdem și învățăm- Surpriza formelor de biscuiți"
- Carusel suspendat mobil cu proiector Butterfly DreamsTM 3 în 1
- „Râdem și Învăţăm" - Carte de poveşti în versuri (6-36 de luni)
- „Râdem și Învățăm- Pianul cățelușului"
- „Râdem și Învățăm- Telecomanda Cățelușului"
- „Carte Râdem și Învățăm-Să numărăm cu Puppy"
„Laugh&Learn"- Cățelușa vorbitoare SIS
„Laugh&Learn"- Cățelușa vorbitoare SIS de la Fisher Price este destinată fetițelor, este interactivă și le va familiariza pe acestea cu vorbitul și cântatul.
Ceea ce o face atât de specială pentru bebeluș este că îi oferă ocazia de a petrece mai mult timp în preajma muzicii. În opinia psihologilor, muzica trebuie să fie nelipsită din viața bebelușilor, întrucât le poate aduce beneficii precum:
Le completează experiențele senzoriale
Alături de bogăția de culori, forme, texturi, sunetele pot contribui și ele la dezvoltarea senzorială a bebelușilor, în condițiile în care se spune că muzica are capacitatea de a stimula formarea rețelelor neuronale.
Copiii între 1 și 3 ani răspund foarte bine stimulării prin muzică și este ideal să li se ofere posibilitatea de a cânta, de a avea alături jucării muzicale, de a da din palme, de a se mișca pe ritmul muzicii etc.
Muzica are rolul de a-i deprinde pe copii cu mișcări coordonate
Cel mai simplu mod de a-i ajuta pe copii în acest sens este să-i învățăm să bată din palme pe muzică și să execute mișcări de dans.
Muzica îi poate calma pe bebeluși
Odată ce bebelușul se familiarizează cu muzica, aceasta îl poate ajuta să se calmeze, inclusiv la ora de culcare.
Să nu te miri deci dacă al tău copil va adormi pe muzică sau va încerca să redea sunetele auzite!
Centru de joacă pentru nou-născuţi și copii cu vârsta între 1 şi 3 ani
Această jucărie de la Fisher Price reprezintă de fapt un centru de activități transformabil, cu lumini, sunete și muzică, peste 12 activități și jucării de descoperit, jucării animale adorabile și trei stadii de joacă pentru „etape de creștere diferite". Mai exact, se adresează unor etape și nevoi diferite ale dezvoltării ce se referă la: joaca stând pe spate, joaca stând așezat și joaca stând în picioare.
În ceea ce privește joaca în poziție stând pe spate, Centrul de joacă pentru nou-născuţi și copii cu vârsta între 1 şi 3 ani este considerat sigur pentru bebeluși încă din primele zile de viață (în condițiile îi poate feri mai bine de așa-numita „moarte subită a sugarului"). Odată ce bebelușul se simte mai confortabil în această poziție, îl poți lăsa să se joace pe jos, inclusiv cu „Centrul de joacă", din următoarele motive:
• Va avea ocazia să-și diversifice experiența senzorială (va putea să atingă mai ușor jucăriile și chiar să le ducă la gură)
• Din poziția întins pe spate se poate rostogoli mai ușor și astfel își va întări mai bine mușchii spatelui
Poziția stând așezat demonstrează creșterea independenței bebelușului. Un bebeluș sănătos poate începe să stea în șezut cam de pe la 5 luni, dar trebuie să ai grijă să-l susții cu pernuțe pentru a evita o eventuală cădere. Pe la 7-8 luni, pe măsură ce mușchii gâtului și spatelui se întăresc, va putea sta în această poziție nesusținut. Este momentul potrivit să-l lași să se joace pe jos, pe așa-numitele „covorașe cu activități". Va fi o ocazie excelentă pentru a le stimula coordonarea mișcărilor, motricitatea fină și pentru a-i obișnui să se concentreze pe parcursul unei activități.
În sfârșit, în privința mersului pe jos, se poate spune că acesta va avea loc după ce bebelușul stăpânește bine mișcări precum târâtul, rostogolitul și, desigur, când stă singur în șezut. Cam în jurul vârstei de 9 luni, va începe să se ridice singur și să se țină de diferite obiecte de prin preajmă.
Pe la 10 luni va începe să-și controleze mai bine mișcarea picioarelor și va putea să-și îndoaie și să-și întindă mai bine genunchii pentru a face primii pași .
După vârsta de 10 luni va începe să se deplaseze între diferite locuri din casă și te va căuta să se sprijine de tine pentru a putea să se deplaseze cât mai mult și mai repede.
„Centru de activități cu lumini, muzică și sunete"
Este o jucărie Fisher Price specială pentru bebelușii începând cu vârsta de 1 an și oferă muzică, sunete distractive și lumini strălucitoare, pline de culoare. Se activează prin simpla atingere a mâinii. Cele trei nivele diferite de joacă vor crește odată cu copilul, de la Level 1- Explore, până la Level 2 Jam-along Music, până la Level 3 Game- Play.
O jucărie precum „Centrul de activități cu lumini, muzică și sunete" este foarte importantă pentru că îi va oferi bebelușului o experiență senzorială complexă, ce va stimula formarea rețelelor neuronale, proces benefic pentru toate comportamentele și abilitățile ulterioare.
Sunetele și muzica la care este expus bebelușul îi vor stimula auzul, îl vor ajuta să fie mai receptiv la lumea din jur și îl vor ajuta să-i fie mai ușor când va învăța să citească.
În schimb, varietatea de lumini îl va ajuta să vadă cu o mai mare acuratețe și îl vor stimula pentru ca vederea sa să dezvolte mai rapid.
„Râdem și învățăm- Surpriza formelor de biscuiți"
Această jucărie Fisher Price constă într-un borcan de plastic simpatic, numai bun pentru a-l învăța pe bebeluș să identifice și să sorteze 5 forme de biscuiți, bucurându-se de recompense amuzante cu fiecare succes. Practic, de fiecare dată când va băga mâna în borcan, muzica va cânta.
Cel mai important este că datorită acestei jucării „Râdem și învățăm- Surpriza formelor de biscuiți" bebelușul va avea ocazia să se familiarizeze cu formele. Psihologii sunt de părere că deprinderea cu formele este foarte importantă deoarece:
Formele îl vor ajuta să învețe mai ușor să sorteze obiectele
Bebelușul va putea folosi formele pentru a sorta obiecte, în condițiile în care sortarea îl va ajuta să înțeleagă mai bine atributele obiectelor, precum și relațiile care se pot stabili între ele.
Formele stau la baza deprinderilor legate de scris și citit
Când se obișnuiește bine cu formele, literele vor fi deprinse mai ușor, iar copilului îi va fi mai ușor să învețe să scrie și să citească.
Formele pot stimula creativitatea copilului
Odată ce știe bine anumite formele, copilul le va putea combina între ele și va putea crea noi forme.
Formele îl pot ajuta pe copil să comunice mai bine
De pildă, dacă va ști să asocieze formele cu obiectele, copilul își va diversifica vocabularul și va putea să comunice mai bine, oferind detalii.
Carusel suspendat mobil cu proiector Butterfly DreamsTM 3 în 1
Este o altă jucărie Fisher Price ce poate fi folosită încă din primele zile de viață ale bebelușului și poate fi deosebit de folositoare pentru stimularea dezvoltării sale senzoriale. În plus, îl poate liniști mai ușor pe bebeluș și îl poate face mai curios să descopere universul ce-l înconjoară.
Caruselul suspendat mobil cu proiector Butterfly DreamsTM 3 în 1 se distinge prin faptul că va „crește" odată cu bebelușul, de la un carusel suspendat mobil motorizat de pătuț cu proiector de spectacol de lumini de stele și 3 moduri audio de liniștire, până la unitate de liniștire pentru măsuța de toaletă cu utilizare extinsă în afara pătuțului, plus carusel suspendat mobil care se poate lega la cărucior pentru plimbare.
Ceea ce îl va face să fie îndrăgit de cel mic este prezența celor trei ursuleți fluturi pe caruselul suspendat mobil motorizat pentru pătuț care liniștesc, relaxează și distrează. Ei plutesc deasupra capului, în timp ce un spectacol de lumini delicate de stele este proiectat pe tavan și pereți, înconjurând bebelușul cu peisaje liniștitoare, perfecte pentru dezvoltarea capacității vizuale.
„Râdem și Învăţăm" - Carte de poveşti în versuri (6-36 de luni)
Cuprinde figurine „Râdem și Învățăm" cunoscute. Ajută la învăţarea primelor cuvinte, a literelor, numerelor, formelor și are trei butoane care se aprind pentru litere, numere, forme. Paginile cărții se întorc ușor, stimulând curiozitatea și motricitatea fină a bebelușului.
Dacă te vei strădui să-i citești zilnic bebelușului din „Râdem și Învăţăm" - Carte de poveşti în versuri îl vei ajuta să dobândească abilități ce-l vor ajuta foarte mult pe măsură ce va crește. Iată de ce este bine să desfășurăm o asemenea activitate:
• Versurile pot contribui la dezvoltarea vocabularului bebelușului
• Cărțile cu versuri îl pot ajuta pe bebeluș să dobândească abilități ce-l vor ajuta să învețe mai ușor să citească (îi va fi mai ușor să recunoască sunetele din cuvinte)
• Aceste cărți vor stimula dezvoltarea limbajului bebelușului
„Râdem și Învățăm- Pianul cățelușului"
Reprezintă o jucărie Fisher Price destinată copiilor între 6 și 36 de luni, reușind să îmbine activități de învățare a cifrelor, culorilor și formelor cu muzica. În plus, îl va familiariza pe bebeluș cu relația cauză-efect și îi va stimula motricitatea fină (când va atinge paginile cărții).
„Râdem și Învățăm-Pianul Cățelușului" cuprinde 5 clape de pian care se aprind, 30+ melodii, sunete și fraze. Ceea ce îl face special este tocmai capacitatea de a permite comutarea pe două moduri, Învățare și Muzică, dându-se pagina cărții interactive atașate la pianul cățelușului. Astfel, în modul „Învățare" bebelușul pur și simplu atinge oricare dintre cele 5 taste luminoase supradimensionate pentru a fi recompensat cu fraze și cântece despre culori, cifre și forme.
În schimb, în modul „Muzică" bebelușul își poate „cânta" propria melodie, ascultă cântece clasice, cum ar fi „The Entertainer" sau să cânte melodiile ritmate, cum ar fi „Dacă vesel se trăiește".
Oferindu-i bebelușului această jucărie îl vei ajuta să aibă parte de o experiență complexă, care îi va dezvolta urechea muzicală, îi va stimula dezvoltarea senzorială, dar și pe cea cognitivă, introducându-l în universul cifrelor și formelor.
„Râdem și Învățăm- Telecomanda Cățelușului"
Această jucărie de la Fisher Price este excelentă pentru a-l introduce pe bebeluș nu numai în universul cifrelor, literelor, culorilor, ci și pentru a-i stimula motricitatea fină.
Aceasta se referă la mișcările executate cu mușchii mici ai mâinii, ce vor deveni tot mai sigure și mai coordonate pe măsură ce corpul bebelușului se dezvoltă. „Misiunea" noastră este să-l încurajăm cât mai mult în această direcție, punându-i la dispoziție inclusiv jucării atractive.
Dintre acestea face parte și „Râdem și Învățăm- Telecomanda Cățelușului", care arată ca o telecomandă de televizor pentru a face jocul imaginar cât mai real. Și atunci când cei mici apasă butoanele, ecranul se luminează și aceștia sunt recompensați cu cântece (peste 35) și fraze care îi învață cifre, alfabetul, antonimele, culorile și multe altele. În mod sigur că bebelușul tău va ajunge să adore să folosească această telecomandă de jucărie pentru a „naviga pe canale" și pentru a învăța alături de cățelușul simpatic!
„Carte Râdem și Învățăm-Să numărăm cu Puppy"
Să-ți înveți bebelușul să numere nu este un lucru tocmai simplu. Cu toate acestea, experții în psihologia infantilă consideră că poți începe să-ți introduci micuțul în universul cifrelor în jurul vârstei de 1 an. Prima dată vei face simple constatări care să includă cifre, de pildă numărând obiecte din imediata apropiere a bebelușului sau referindu-te la părțile corpului său (De exemplu, poți să-i spui: „Câți ochi ai? Unu, doi!/Câte degete avem?"). De asemenea, cântecele și versurile sunt o modalitate foarte potrivită pentru a-l ajuta pe bebeluș să înceapă să se familiarizeze cu numerele.
În jurul vârstei de 2 ani, un copil poate să numere, dar mai ales din memorie, fără să înțeleagă de fapt ce reprezintă numerele respective. Acum este momentul potrivit pentru a-l ajuta să înțeleagă relația dintre numere și obiecte, încercând să numărați cât de des posibil. Axează-te mai ales pe numerele mici, de la 1 la 5.
În jurul vârstei de 36 de luni, poți începe să-i demonstrezi copilului că numerele se pot aduna sau scădea. Folosește-te tot de numere mici, de jucăriile preferate și de alte obiecte ce-i sunt la îndemână. Străduiește-te să-l ajuți pe copil să realizeze corespondența dintre numere și obiecte, ce-i va fi de mare ajutor în viața de zi cu zi.
Când te apuci să-l înveți pe bebeluș cifrele nu uita nici de sprijinul pe care ți-l pot oferi jucăriile de la Fisher Price . De exemplu, apelează la „Cartea Râdem și Învățăm-Să numărăm cu Puppy". Această carte (destinată copiilor între 6 și 36 de luni) aduce în prim-plan personajele „Râdem și învățăm" preferate ale copilului şi îl ajută să înveţe să numere de la 1 la 10. Copilul dă paginile pentru a asculta povestea lui Puppy şi este încurajat să numere obiectele diferite pe care le vede. Pe parcurs, poate apăsa butonul Soare pentru a vedea cum acesta se aprinde şi „dansează" după poveste.
Datorită acestei cărți micuțul tău va avea ocazia să-și dezvolte și motricitatea fină (când va întoarce paginile), dar se va familiariza și cu relația cauză-efect.
Voi mai puteți să dați și alte exemple de jucării pentru bebeluși, ideale pentru a le asigura acestora un excelent start în viață?
Surse:
www.babble.com; www.babycenter.com; www.guruparents.com;www.kamloopschildrenstherapy.org; www.kidshealth.org;www.pbcexpo.com.au; www.themeasuredmom.com