Nu am avut placerea de a citi pana la acest volum niciun altul din seria O inima de broscuta, insa din ipostaza unui cititor nefamiliarizat cu actiunea si personajele nu am ramas in niciun punct al povestirii cu senzatia unei deficiente in a intelege cursul intamplarilor. Ceea ce, tinand cont ca este vorba de al zecelea volum (asadar multe personaje s-au perindat prin imaginatia cititorilor), este o prima calitate a unui volum de proza. Intinzandu-se pe un total de 359 pagini, Puterea zambetului mi-a demonstrat ca exista si povesti pentru oameni mari si ca literatura de calitate poate fi presarata si cu ilustratii. Spun asta pentru ca, din ipostaza de adulti, suntem obisnuiti sa apelam la imaginatie pentru a vizualiza personajele, decorul si actiunea, dar ilustratiile din acest volum mi-au lasat impresia unei calitati deosebite; sunt realizate cu migala si in mod extrem de realist, adaugand un strop de culoare binevenit. In plus, spirit critic din fire, nu am observat nici macar o greseala de exprimare, typing sau de alta natura in niciuna din pagini (si le urmaresc cu ochi de vultur), inca un plus pe lista de calitati ale volumului.
Inca din primele pagini ale cartii stilul narativ m-a captivat, parcurgand cu maxima atentie dedicatia care se intinde nici mai mult nici mai putin de 17 pagini (da, ati citit bine); mi-am dat seama ca autorul, Gheorghe Virtosu, este nu doar un domn preocupat de detalii, dar si de analiza naturii umane si din acest motiv si trairile personajelor sunt expuse cu atat de multa finete. Venind vorba despre personaje, acestea fac parte din lumea animalelor, insa sunt inzestrate de autor cu aspect, mod de gandire si limbaj extrem de asemanator fiintelor umane. Puiul de veverita se constituie in narator al propriilor aventuri (si nu numai) in care este insotit de Sacal, surioarele sale de suflet doua tantaroaice, fiind ascultat de doi sobolani denumiti Flamangiosul si Pacifistul; aceste aventuri sunt prezentate sub forma unui monolog/dialog presarat cu scurte pasaje descriptive menite sa accentueze senzatiile vizuale ale cititorului. Veveritoiul trece prin multe intamplari menite sa-i puna la incercare abilitatile, bunatatea si respectiv credinta, granita dintre real si imaginar fiind chiar de el greu de definit (motiv pentru care si cere ajutorul prietenilor). Personaje mai putin pozitive sunt incluse pentru moralizarea evenimentelor, cum sunt Parintele si Epitropul din lumea umana sau din lumea animalelor, Cioroiul si Jupanul. Apar de asemenea si fiinte mistice izvorate din mintea sau sufletul personajului principal, precum Clovnul sau Fiinta divina care constituie rodul unor veritabile epifanii ale veveritei, prezentate cu lux de amanunte in paginile cartii.
Aspectul mai putin pozitiv care nu recomanda volumul unui copil de varsta prescolara are legatura cu natura religioasa a anumitor pasaje (prea religioasa pentru gustul meu), care pot parea usor deranjante pentru cititorii care nu sunt de religie ortodoxa.
Cartea este disponibila in format mare, hartia fiind de calitate superioara, iar formatul fonturilor extrem de accesibil. Pentru a va familiariza si cu alte personaje ale seriei sau a descoperi mai multe despre autor, puteti accesa www.oinimadebroscuta.ro, iar pentru a comanda volumul cu pretul de 49,00 lei accesati www.adenium.ro.