Cu copilul în vacanță: sfaturi importante de la pediatru

Cu copilul în vacanță: sfaturi importante de la pediatru

Irina Olteanu - Redactor Senior

Te întrebi ce obiecte trebuie să se regăsească în bagajul copilului tău sau ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor? Ești curios care sunt regulile de care trebuie să ții cont pentru a preveni cât mai mult îmbolnăvirile? Medicul specialist Cristina Chiriac îți răspunde la toate nelămuririle.

Doctor Cristina Chiriac, medic specialist neonatolog și pediatru, explică tot ce trebuie să știe părinții pentru a se bucura de o vacanță lipsită de griji.

Ce obiecte consideri că nu ar trebui să lipsească dintr-o vacanță cu copilul?

Trebuie să ținem foarte mult cont de nevoile emoționale ale copilului. Sunt unii copii care sunt atașați de anumite obiecte, precum păturică, scutecel, jucărie. Aceasta ar trebui pusă prima pe listă pentru ca cel mic să simtă un confort chiar și acolo unde pleacă cu părinții. Pe lângă jucăria preferată poate vrea să își păstreze obiceiul cititului de seară, deci avem întotdeauna în bagaj cărticica de povești. Încercăm să nu schimbăm ritualurile copilului, chiar și acolo unde mergem. Bineînțeles, nu trebuie să lipsească obiectele de igienă personală, în funcție de vârsta copilului, de problemele speciale de sănătate, dacă se află într-o asemenea situație. Trebuie să îi luăm medicația dacă are anumite probleme, de exemplu alergii, să ținem cont că nu trebuie să ne lipsim de medicația specifică. Iar pentru bebelușii care se află în etapa de diversificare, de exemplu, trebuie să le luăm borcănele sau dacă mămica este dispusă să gătească și dorește acest lucru, și ustensilele necesare pentru hrănirea copilului mic. Și, nu în ultimul rând, schimburi și încălțări comode pentru micuții exploratori, dar și trusa de medicamente, carnetul de vaccinări sau o copie a sa, este bine să fim precauți pentru diverse situații în care nu ne-am dori să ajungem.

Ținând cont de contextul actual, cu pandemia de coronavirus, ce ar trebui să mai adăugăm în bagaj?

Cred că ne-a intrat tuturor în obișnuință să purtăm mască, deci să ne luăm câteva măști, dezinfectant și, bineînțeles depinde unde călătorim este foarte important să ne facem asigurare de călătorie în contextul actual, dacă călătoria va avea loc în străinătate.

Când vine vorba despre trusa de prim ajutor, ce ar trebui să conțină?

Este bine să facem o astfel de trusă și să o menținem mereu cu conținutul complet (dacă luăm ceva din ea să punem apoi la loc). Trebuie să ne asigurăm că medicamentele sunt în termen, că sunt însoțite de recomandări privind dozele și actualizate pe greutate corporală (este posibil să nu avem nevoie de ele pentru că cel mic crește); în condiții de stres putem să uităm și este bine să le avem în regulă la momentul potrivit. Să avem la îndemână și un număr al unui medic pediatru cu care ținem legătura, cu care putem comunica în anumite situații de urgență. Revenind la ce trebuie să conțină trusa, să ne gândim la ce s-ar putea întâmpla în vacanță. Micuții exploratori sunt într-o continuă mișcare, se pot răni, lovi, tăia, zgâria, deci vom asigura comprese sterile în termen de valabilitate, ser fiziologic, produse dezinfectante care nu ustură (rivanol, betadină) cu care să putem dezinfecta plaga. Este bine să avem ca precauție suplimentară și o cremă cu antibiotic sau pudră care va fi aplicată local. Dacă apar vărsături, scaune diareice, sărurile de rehidratare antidiareice. Sunt copii care au tendința la constipație când pleacă în vacanță cu părinții, așa că putem lua supozitoare cu glicerină, plicuri cu fibre. Există și situația în care copiii fac alergii sau sunt înțepați de insecte, așa că avem nevoie de un antialergic, o cremă care să amelioreze senzația de prurit sau de mâncărime la nivelul zonei respective. Dacă vorbim de temuta febră, atunci avem nevoie de termometru cu care să verificăm prezența febrei, antitermice sub formă de supozitoare sau siropuri. Și antitermicul de rezervă, algocalminul, care se dă la indicația medicului. Bineînțeles că în cazul în care bebelușul sau copilul face o viroză respiratorie și are la început nasul înfundat, ar fi indicat un decongestionant nazal, un sirop de tuse mucolitic până la consultul medicului, care în funcție de vârstă sau afecțiune va indica altceva. Ne gândim și la copiii astmatici sau foarte alergici, care pot să facă crize de astm; aceștia trebuie să aibă la ei medicația specifică în funcție de prescripția medicală și în general părinții sunt și instruiți cum să o folosească în situațiile de criză.

in vacanta cu copilul

În această perioadă, din punctul de vedere al riscului de îmbolnăvire, este bine să mergem în vacanță cu copilul?

Putem să mergem cu copilul în vacanță dacă nu alegem locuri aglomerate. Copiii se simt bine în cadrul familiei, se adaptează ușor, dacă nu-i expunem foarte mult și evităm aglomerările umane putem să facem o vacanță binemeritată cu copiii, plimbări prin natură. Copiii nu se îmbolnăvesc când se plimbă, chiar dacă temperatura aerului este mai mică; se îmbolnăvesc când contactează viroze. Trebuie să mai ținem cont de un aspect: copiii sub 1 an nu au schemă completă de vaccinare. Ei practic nu sunt vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului sau bolile care sunt cu transmitere aerogenă. Acești copii se pot îmbolnăvi dacă călătorim cu ei, spre exemplu, și este bine să evităm aeroporturi, unde spațiile sunt închise și crește riscul de îmbolnăvire.

Ce măsuri suplimentare de prevenție ar trebui să luăm în vacanță în această perioadă?

Aceste aglomerări umane nu ne sunt benefice nici nouă adulților în contextul actual, dar putem să ne reorientăm de anul acesta și să explorăm pe cont propriu, evitând zonele și locurile aglomerate. Dacă ne organizăm bine găsim lucruri frumoase de explorat împreună cu copiii.

Când vine vorba de protecție solară, ce măsuri ar trebui să luăm pentru bebeluși și copii mai mari?

Tuturor ne place bălăceala, soarele, în special copiii sunt greu de scos din apă. Sau greu înțeleg că la un moment dat trebuie să ne îndreptăm către cameră. Așa că ar trebui pe aceștia și pe noi ca adulți să ne protejăm cu creme cu protecție înaltă, chiar factor 50. Să le aplicăm crema înainte de a ajunge cu ei pe plajă pentru a intra bine în piele, să respectăm orele în care soarele este mai blând. Dar copiii sub 1 an nu ar trebui expuși direct la soare, doar plimbări în cărucior. După vârsta de 1 an le putem aplica crema, dar nu îi expunem direct la soare.

În ceea ce privește meniul sau alimentația copilului, la ce anume ar trebui să ne uităm?

Bebelușii, copiii peste 6 luni, care sunt în proces de diversificare, dacă mămica este dispusă să îi gătească în vacanță, ar fi o precauție în plus pentru copilul respectiv și ar fi foarte bine. Dar putem apela la borcănele, hrana gata preparată pentru bebeluși, sunt alimente foarte bune, pasteurizate, fără conservanți, iar părinții le pot folosi cu încredere în vacanțe. Iar la copiii mai mari, dacă putem să ne organizăm să gătim 1-2 mese pe zi ar fi bine. Dacă alegem să mergem la restaurant ar fi indicat pentru ei un meniu în care alimentele sunt preparate termic.

Mulți părinți se tem ca dacă copiii înghit apă sau nisip se vor îmbolnăvi. Este adevărat?

Aș zice că poate fi adevărată și revenim tot la locurile aglomerate pentru că în apa de piscină, dar și în mare în anumiți ani a fost o încărcătură mare de E.coli. deci copiii pot face boli, bine ar fi să nu ne aglomerăm și să mergem în locuri unde copiii se pot juca în voie și sunt mai departe de aglomerările de persoane.

Putem să lăsăm bebelușii sau copiii mici fără scutec sau slip pe plajă?

Nu prea este igienic pentru că fetițele în mod special sunt predispuse la infecții urinare. Ele au anatomia aparatului genital puțin diferită de băieți, au uretra mai largă, ele se pot contamina și de la scutec, așa că nu ar fi bine să le lăsăm.

Ce obiecte vestimentare nu ar trebui să lipsească din bagajul de vacanță când vine vorba de copil?

În primul rând mă gândesc la încălțări comode. Ei trebuie să mișune în voie, au multe de văzut, au un spațiu mare de explorat, au nevoie de mai multe schimburi, hăinuțe pe care să le schimbăm pe măsură ce se produce un eveniment și se murdăresc. Mai trebuie șapcă, pălăriuță de soare, o geacă impermeabilă.

Care sunt cele mai frecvente boli cu care se întorc copiii din vacanță?

Dacă călătorim vara circulația virusurilor respiratorii este mai mică. Copiii sunt predispuși să facă enteroviroze, deci boli diareice. Poate ați auzit de boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă, care se poate lua dacă mănâncă în anumite locuri, terase și există riscul ca aceste ustensile să nu fie foarte bine spălate. Mononucleoza infecțioasă este mai frecventă vara, ca și boala gură-mână-picior la copiii sub 7 ani. Sunt mai rare toxiinfecțiile alimentare și infecțiile bacteriene vara.

vacanta cu copilul

În condițiile actuale consideri că este potrivit un concediu de 7-10 zile sau unul cu o durată mai redusă de 2-3 zile?

În momentul în care părinții și-au făcut bagajul este bine să petreacă mai mult timp cu copiii în vacanță în aer liber pentru că cei mici se adaptează ușor, le place să fie în cadrul familiei. Nu văd care are fi impedimentul de a petrece mai mult timp cu copilul.

Cum ar trebui să procedeze un părinte al cărui copil se îmbolnăvește în vacanță? Ce ar trebui să facă/ să nu facă?

Dacă este chiar la prima experiență, debutul bolii, febra apare fiz în vacanța copilului probabil că părintele va fi mai timorat. Dar trebuie să fie pregătit să acționeze. Pe copilașul respectiv nu-l va lua la plajă sau într-o altă plimbare în ziua respectivă, îl va ține într-o încăpere răcoroasă. Și în situația copilului care prezintă febră copilul va fi dezbrăcat, hidratat, i se vor administra antitermice corespunzător greutății corporale, eventual se vor face împachetări cu prosop înmuiat în apă la temperatura camerei și acesta se va schimba pe măsură ce prosopul se încălzește. Trebuie să știm că vara febra scade mai greu; nu ne așteptăm ca în 10 minute să scadă febra. Ne păstrăm calmul, iar dacă copilul este activ, comunică cu părintele și nu este somnolent este bine să așteptăm cu răbdare. Situațiile când ar putea să ne îngrijoreze ar fi când copilașul este somnolent, febra cedează greu, în pofida administrării corecte de antitermice și atunci ar trebui să cerem sfatul unui medic.

Dacă copilul merge în vacanță la bunici, ce reguli ar trebui respectate pentru o stare mai bună de sănătate? Mai ales că se știe că bunicii sunt mai indulgenți...

Bunicii au cele mai bune intenții în privința copiilor, relația cu copilul este una foarte specială, să zicem că ar putea fi mai permisivi din punctul de vedere al dulciurilor sau mai puțin riguroși cu spălatul pe mâini, aceste lucruri pot fi ușor gestionate. Dar sunt anumite situații în privința copiilor mici, până în 4-5 ani, iar bunicii au diverse afecțiuni medicale, hipertensiune, diabet, iau anumite medicamente, pe care ar trebui să și le depoziteze într-un loc sigur astfel încât copilul să nu aibă acces pentru că există riscul de intoxicație. Deci ar trebui să avem o discuție cu bunicii pentru a evita aceste accidente la copiii mici.

În ce situații ar trebui să sunăm la salvare? Cum procedăm până sosește serviciul de ambulanță?

Este bine să ne păstrăm calmul, ușor de spus, greu de făcut. Dar mama își simte cel mai bine copilul, știe când starea sa se alterează.  De exemplu, dacă febra nu cedează, crește chiar dacă luăm măsuri termice și fizice (împachetări), care este însoțită de paloare, de modificarea stării generale, copilul poate deveni confuz. Sau în situația unor dificultăți în respirație însoțite de paloare în jurul gurii sau chiar buzele se învinețesc  sau se cianozează, sunt situații de urgență și trebuie să sunăm la salvare. Până vine salvarea încăperea va fi aerisită, geamul se deschide larg, copilul va fi plasat într-o poziție de siguranță. De exemplu, copiii care varsă sau care fac convulsii vor fi plasați pe o parte și le vom șterge secrețiile, le curățăm gura, deschidem geamul ca ei să poată respira. Dacă sunt la primul episod se scade febra și așteptăm echipajul de ambulanță, dacă este o boală mai gravă cel mai probabil părinții sunt instruiți și știu deja ce au de făcut. Mai sunt traumatismele și fracturile pentru care trebuie să sunăm neapărat la ambulanță. În general, în funcție de situația fiecăruia, primim instrucțiuni și telefonic de la personalul medical.

 

Articolul urmator
Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an
Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar
    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar

    Elevii și profesorii din România au, între 20 și 24 februarie 2023 așa-numita vacanță „mobilă” de o săptămână. Parcurge articolul pentru mai multe...

    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală
    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală

    Doi părinți români au fost amendați de autoritățile germane pentru că și-au luat copilul cu ei în vacanță, deși acesta ar fi trebuit să fie la scoală. Aceștia au...

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali
    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali

    Laura Cosoi este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate vedete din România. A devenit cunoscută publicului în urmă cu mai bine de 20 de ani, odată cu rolul...

    Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta
    Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta

    Guvernul Ciucă a decis la începutul acestui an ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie liberă pentru pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice.

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    © 2024 Qbebe