Odihneste-te cat de poti de mult, caci te asteapta o perioada plina de provocari, teste si emotii ! Cel mai bine ar fi sa iti iei concediu prenatal, sau un concediu de odihna pentru cel putin 10 zile.
Daca mai aveti un copil sau mai multi, asigura-te ca au cu cine sa ramana cat timp voi sunteti la spital. O initiativa comica si eficienta ar fi sa le cumperi niste cadouri simpatice, simbolice si mici, venite din partea bebelusului.
Daca sunt micuti, tine legatura cu ei prin telefonul mobil. Ti-ar putea fi de mare ajutor si pentru a comunica cu proaspata mamica, dupa nastere, daca programul de vizite nu iti permite sa stai cu ea atat cat iti doresti.
Cu cateva zile inainte de termenul nasterii, mergi cu masina de acasa pana la spital, atat in orele de varf cat si atunci cand totul merge struna in trafic. Astfel vei invata cum poti ajunge cat mai repede pana la spital, rute ocolitoare si cat iti ia sa ajungi acolo, indiferent cat de greu s-ar merge in trafic. Mananca impreuna cu viitoarea mamica si alege alimente sanatoase, proaspete si care sa va dea energie : fructe, legume, paste fainoase.Imbracati haine racoroase, largi, in care va simtiti bine. Va va ajuta sa va simtiti mai in largul vostru, mai ales pe viitoarea mamica, care incearca fel si fel de senzatii. |
|
Cand vine bebe?
Chiar daca ati vorbit cu medicul si ati aflat data probabila a nasterii, de cele mai multe ori data exacta a nasterii este o surpriza. Doar 5% dintre gravide nasc la termen, iar mamicile care se afla la prima nastere pot astepta chiar si 10 zile peste termenul stabilit.
Simptomele care iti arata ca momentul nasterii se apropie
Ca un viitor tatic grijliu ce esti, trebuie sa stii care sunt simptomele care arata ca momentul nasterii se apropie:
- respiratia si digestia sunt ceva mai usoare, deoarece copilul coboara in zona pelviana ;
- crampe in zona pelviana si perineala ;
- urinare deasa ;
- dureri de spate ;
- miscari ingreunate ;
- oboseala accentuata ;
- contractii, cele dureroase fiind mai putine decat cele nedureroase ;
- ruperea apei - semnul final, care va atentioneaza ca trebuie sa plecati la spital.
Daca gravidutei i se rupe apa, nu te panica ! Din acest moment si pana la momentul nasterii efective, mai poate dura ceva timp. Intai, trebuie sa suni la spital si sa anunti medicul care s-a ocupat de ea ca va indreptati catre spital.
Cele 3 etape ale nasterii
Ca sa nu te prinda nasterea "descoperit pe niciun front", afla care sunt principalele 3 etape ale acestui moment impresionant :
1. Travaliul - moment in care uterul sufera contractii regulate, intinzand si subtiind colul uterin. Travaliul dureaza de obicei intre 10 si 14 ore ;
2. Nasterea propriu-zisa - moment in care copilul este impins din cavitatea uterina ;
3. Eliminarea placentei.
|
Bagajul pentru maternitate si ce trebuie sa contina
Bagajul pentru maternitate trebuie facut cu cel mult 7 zile inainte de termenul nasterii. In momentul in care veti pleca rapid catre spital, trebuie sa fie complet si la indemana.
Iata ce trebuie sa contina bagajul pentru maternitate :
- 2 camasi de noapte cu nasturi in fata, pentru a putea alapta usor ;
- un sutien special pentru alaptare ;
- cateva perechi de chiloti de schimb;
- 2 perechi de sosete ;
- papuci de casa ;
- buretei sau clesti pentru prins parul ;
- ulei de masaj ;
- camera foto / video ;
- reviste ;
- alimente : biscuiti, covrigi, fructe, apa sau sucuri naturale din fructe ;
- telefon ;
- cativa pampersi ;
- servetele umede ;
- 2 body-uri ;
- 2 caciulite ;
- 2 paturici.
5 sfaturi pentru a fi un bun sustinator in timpul travaliului
Este normal sa fii si tu agitat inca din timpul travaliului, cu atat mai mult la nastere, insa trebuie sa te gandesti ca mamica este si mai agitata. Ea are cel mai mult nevoie de calm si siguranta, intr-un moment atat de solicitant si delicat. Majoritatea taticilor sunt mandri sa fie alaturi de dragele lor, pentru a le sustine si calma pe masura ce se apropie tot mai mult momentul venirii pe lume a copilului lor. Tot ei sunt cei care considera ca nasterea copilului lor este unul dintre cele mai intense si satsifacatoare momente din viata. |
|
Pentru a fi un bun sustinator alaturi de draga ta in timpul travaliului, ai 5 sfaturi de care trebuie neaparat sa tii cont :
1. Informeaza-te constant ! In acele momente este esential sa fii bine informat si sa stii ceea ce iti doresti pentru confortul si sanatatea mamei si copilului din viata ta. Asadar, ar fi bine sa pui intrebari asistentelor sau doctorului, pas cu pas, pentru a intelege mai bine procesul, insa nu intr-atat incat sa devii sacaitor.
La fel de important este sa stii si la ce sa te astepti. Ce rost are sa te gandesti la ceva rau cand este chiar bine, sau invers ? Travaliul este momentul actionarii rapide si eficiente, nu al pierderii de sine. Asa ca, cel mai bine ar fi sa citesti carti sau reviste de specialitate, sa intrebi cunostinte sau rude care au trecut deja printr-o astfel de experienta.
2. Distrage-i atentia de la durere ! Travaliul este un proces dificil si solicitant, ale carui ore te pot face protagonistul unor reactii si tactici de care nici nu te credeai in stare: noi metode de respiratie, un anumit centru de interes, noi subiecte si glume...
Intr-o astfel de situatie, tehnicile si tacticile metodei Lamaze va sunt de mare ajutor ! Ar fi bine sa te informezi serios despre metoda Lamaze. Asa vei intelege cum iti poti ajuta iubita sa se concentreze pe altceva in afara de durere, iar cand durerea reapare, sa stie cum sa reactioneze. 3. Asteapta si fii rabdator! Oricate povesti ai auzi, fiecare nastere are elementul ei distinctiv, la fel si travaliul care poate dura foarte putin, normal sau foarte mult. Unele mamici aleg sa isi petreaca primele ore de travaliu acasa, in bratele partenerilor, mai ales daca spitalul este aproape sau politica spitalului nu permite internarea gravidei decat daca contractiile sunt dese. Altele aleg sa mearga imediat la spital, mai ales daca au avut o nastere cu probleme, astfel ca asteptarea in spital este mai mare. |
|
4. Cunoaste-ti limitele! In sala de nasteri nu totul imbraca o aura de caldura, comfort si bunadispozitie asa cum probabil ai vazut prin filme sau ti-ai imaginat. Lucrurile pot lua si intorsaturi mai putin placute vazului sau auzului, asa ca trebuie sa fii 100% constient de implicatiile acestui proces deloc usor.
Chiar daca mamica isi doreste de exemplu, ca tu sa ajuti la scoaterea bebelusului sau la taierea cordonului ombilical, daca nu te simti pregatit sa faci asta, nu o face. Altfel, nu vei pastra o amintire placuta in totalitate si nici mamica nu se va simti impacata dupa. Trebuie sa ii explici ca nu este indicat sa iti intreci limitele in astfel de momente delicate.
5. Fii acolo, trup si suflet ! Desi vor fi destule persoane prin preajma, afla ca de tine are cea mai mare nevoie ! Cum o poti ajuta ? Cu lucruri marunte, dar care conteaza : un aliment de la magazinul spitalului, ceva de baut, mutarea pernei pentru a sta mai confortabil, chemarea asistentei sau doctorului, etc.
Trebuie sa fii acolo ! Sustinere, sprijin si companie !