A încercat 3 ani să obțină acte de identitate pentru a se trata de cancer
Veronica Popa locuia într-un sat din județul Iași, iar timp de 3 ani s-a străduit să-și obțină actele de identitate de care avea nevoie ca să obțină asigurare medicală și după aceea să se poată trata de cancer.
Potrivit Digi24, când reușise în final să le obțină, a fost prea târziu pentru ea. Acum aproximativ o lună a reușit să ajungă la spital, dar nu s-a mai putut face nimic și a fost trimisă acasă. Mama a decedat luna aceasta, iar soțul ei, Ion, a declarat următoarele: „Ea, săraca, mult ar fi vrut să-și crească copiii, dar…A mai fost la spital, dar n-au reușit să-i rezolve problema, că ea nu a avut acte. Dacă ai bani, ai mamă și tată. Dacă nu ai bani, nu ai nici mamă, nici tată. Așa e la noi, ce să faci!”
A lăsat în urmă cinci copii orfani
Nu numai Veronica Popa nu avea acte, ci și familia ei. Întrebată la un moment dat cum se simte și ce își dorește să facă în viitor, una dintre fiicele Veronicăi, Elena, a precizat, pentru Digi24, că îi lipsește foarte mult mama ei și că și-ar dori să aibă realizări în viață pentru aceasta: „Pentru mama îmi doresc să fac ceva în viață, să reușesc ceva în viață.”
Unul dintre frații ei, Ionuț, a explicat că își dorește să-și ajute tatăl, dar și pe frații și pe surorile mai mici: „De acum trebuie să îl ajut și eu pe tata, să am grijă de surori, să-l mai ajut la treabă.”
Preotul din satul din care era Veronica intenționează să înființeze un centru medico-social
După moartea mamei care a decedat întrucât nu s-a putut trata de cancer în lipsa actelor de identitate, familia Popa este ajutată de preotul din sat, Dan Damaschin. În prezent, acesta încearcă să construiască o casă pentru cei cinci copii orfani și pentru tatăl lor și intenționează, pe viitor, să înființeze un centru medico-social. Scopul său este ca femeile din familiile defavorizate să aibă acces la servicii medicale gratuite ca să nu ajungă în situația Veronicăi.
Potrivit „Adevărul”, preotul Dan Damaschin a declarat: „Am hotărât ca nicio mamă să nu mai depindă de „protocoale”, „asigurări” şi de oameni „mult prea ocupaţi” şi să nu mai avem copii ce nu-şi vor putea aduce aminte de zâmbetul mamei. De aceea, în această vară, vom pune bazele primului centru medico-social cu absolut toate specialităţile, indiferent dacă mama are sau nu bani ori asigurare, să beneficieze, şi ea şi copilul, de toate investigaţiile şi tratamentele necesare. Cât va costa nu mă interesează, sincer. Nu vreau să mă gândesc. Dacă va trebui să adunăm milioane de euro să facem şi tomografe şi RMN-uri şi toate analizele de pe Pământ le voi face. Voi merge în genunchi la toate uşile pentru a nu mai avea astfel de cazuri, adică mame cu cinci copii care mor într-o Europă civilizată pentru că pur şi simplu nu şi-au permis la vremea respectivă o investigaţie sau poate mai multă atenţie pentru că, să spunem, a fost neasigurată.”
Recent a fost găsită o locație destinată centrului medico-social, în Iași. Au fost deschise și conturi bancare în vederea primirii de donații pentru finanțarea acestui proiect.
Surse: adevarul.ro, digi24.ro, gandul.ro, hotnews.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: digi24.ro, istockphoto.com