Pandemia de coronavirus a schimbat radical viața la nivel mondial. S-a impus izolarea socială, părinții lucrează de acasă, iar copiii nu mai merg la școală. Timpul petrecut de aceștia din urmă în mediul online a crescut considerabil. Autoritățile trag un semnal de alarmă în urma creșterii cazurilor de abuzuri asupra minorilor din partea pedofililor ce acționează online.
Conform autorităților australiene, în timpul izolării au crescut numărul căutărilor pe “piața neagră” a rețelelor online de metode prin care să abuzezi un minor. În anul 2019 exista un număr aproximativ de 670 de raportări lunare a materialelor online cu caracter pedofil, dar cifrele au crescut cu 27% în luna martie și 37% în aprilie.
“Funcționează la fel ca albinele într-un stup, care se adună în jurul mierii. Pentru agresori pandemia de Covid-19 este mierea, pentru că tot mai mulți băieți și fetițe petrec timpul acasă, pe internet, de cele mai multe ori nesupravegheați și simțindu-se singuri și izolați. Manualul îi învață cum să abuzeze copiii online, fără să mai stabilească întâlniri, date fiind restricțiile și creșterea numărului de agenți de poliție care patrulează pe străzi.
Mult mai îngrijorătoare decât statisticile în sine sunt subiectele discuțiilor online dintre agresori, descoperite de anchetatorii noștri. Aceștia spuneau ca datorită măsurilor de izolare au mai multe oportunități să găsească victime online și să abuzeze copiii online pentru că au mai mult timp la dispoziție”, a declarat Julie Inman Grant, reprezentat eSafety Office.
Aparent, manualul disponibil online conține metode prin care pedofilii pot convinge copiii să le trimită imagini sau video-uri cu conținut sexual. De asemenea, autoritățile au descoperit un nou fenomen care ia amploare în rândul pedofililor online. Aceștia fac capturi în timpul materialelor video cu minorii, pe care apoi le distribuie pe rețelele de pe piața neagră online, sau le folosesc pentru a șantaja copiii.
“Dacă părinții sunt nesiguri în legătură cu un joc sau o aplicație, trebuie să cerceteze și să se documenteze asupra efectelor pozitive și negative. Este important să-i facem pe copii să se simtă confortabil și să aibă încrederea că poate discuta cu un adult în cazul în care apare ceva în neregulă. Copiii au tendința să ascundă adevărul de teama ca nu cumva să fie pedepsiți sau să rămână fără dispositive”, a completat Julie Inman Grant.
Surse: theguardian.com.