Reprezintă una dintre abilitățile pe care este esențial să le deprinzi înainte să ai un copil, întrucât te vei confrunta cu situații stresante încă din primele zile de viață ale acestuia. De altfel, o mamă are numeroase motive de stres, printre cele mai cunoscute fiind:
Ca să poți face noilor provocări, ar trebui să realizezi mereu o listă cu priorități, să fii cât mai bine organizată și să apelezi și la ajutorul celor dragi când vei simți nevoia. Totodată, gândește-te că toate momentele care o să ți se pară foarte stresante vor trece, iar unele dintre ele se vor transforma în amintiri la care te vei raporta cu nostalgie.
Să poți să „jonglezi” permanent cu timpul dedicat îndeplinirii sarcinilor de mamă și cu cel dedicat obligațiilor din viața profesională este o adevărată artă, care necesită efort, pricepere, motivație, empatie și capacitatea de a face și compromisuri.
Printre soluțiile menite să te ajute să poți să-ți gestionezi cât mai bine timpul când vei deveni mamă, astfel încât să reușești și să petreci cât mai multe clipe prețioase alături de familie, sunt și acestea:
Așa cum te-ai întâlnit de mai multe ori cu situații în care ai fost nevoită să asculți, să negociezi, să motivezi, să convingi, în viața de mamă asemenea contexte vor fi mai multe decât îți închipui. Practic, tu ești cea care fi ghidul copilului tău, mentorul său constant, dar și cea care îl va alina și îi va fi alături în clipele mai dificile. Din acest motiv, grija ta va fi să înveți să asculți, să validezi emoțiile copilului, să-i acorzi cât mai multă atenție, astfel încât să se simtă iubit necondiționat, ascultat și respectat.
Cu cât vei face mai multe eforturi să fii empatică, acesta te va simți mai aproape și va deveni mai dispus să comunicați. Cu alte cuvinte, dezvoltarea unor abilități de comunicare cât mai bune sunt vitale înainte să ai un copil, acordându-ți o șansă în plus pentru a te bucura de o relație solidă și frumoasă cu acesta.
Odată ce vei avea un copil, nu vor fi puține situațiile în care va trebui să găsești soluții pentru a rezolva cât mai eficient diferite dispute. Medierea, negocierea și concilierea vor sta de nenumărate ori în mâinile tale ca să poți să reinstaurezi calmul, dar și să-i oferi o experiență de învățare copilului, având grijă ca relația dintre voi să nu aibă de suferit. În acest scop, va fi util dacă vei ține cont și de sfaturile de mai jos:
Asemenea abilități fac și ele parte dintre cele de care vei avea neapărat nevoie dacă intenționezi să ai un copil. Ai în vedere faptul că vei avea de rezolvat atât treburi casnice zilnice (ca de exemplu gătitul, strânsul prin casă etc.), cât și treburi săptămânale (cum ar fi curățenia în casă, spălatul rufelor, îngrijirea grădinii etc.) și lunare (de pildă, curățarea geamurilor, a frigiderului etc.). De aceea, va fi foarte important să știi cum să te organizezi și să încerci, pe cât posibil, să respecți rutinele care țin de treburile casnice pentru ca lucrurile să nu devină tot mai complicate și să ai senzația că nu mai faci față treburilor.
De tine va depinde și să-ți obișnuiești partenerul să se implice în treburile casnice, iar pe măsură ce copilul va crește, nu vei greși dacă îl vei implica și pe el în acest demers. Nu numai că își va dezvolta anumite deprinderi ce-i vor fi utile, dar îl vei învăța să devină responsabil și veți câștiga mai mult timp pe care îl veți putea petrece împreună.