Extinderea coronavirusului în România a determinat autoritățile să ia măsuri speciale precum interzicerea adunărilor cu mai mult de 1000 de persoane și închiderea școlilor și grădinițelor până pe 23 martie. Totodată, se impun măsuri și pentru cei care călătoresc în afara țării. Astfel, cei care se întorc în România trebuie să completeze o declarație și, dacă au fost în zone vizate de coronavirus, intră automat în carantină.
Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 49, cele mai multe fiind în București.
La acest moment sunt 19 dosare penale pentru români care fie au plecat din izolarea la domiciliu, fie au ascuns că au fost în străinătate în zone de risc. Printre ele este și cazul polițistului din București care, la internarea în spitalul Gerota, în 5 martie, a ascuns autorităților că a fost plecat în Israel. El a declarat că nu a călătorit în afara ţării în ultimele două luni. Acum, 6 dintre pacienții din Capitală confirmați în ultimele două zile au contractat boala de la acesta, potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
În prezent, în România sunt în carantină 1450 de persoane, iar alte 12,917 sunt izolate la domiciliu, conform informațiilor transmise joi, 12.03, de Grupul de Comunicare Strategică. Aceste cifre se actualizează de mai multe ori pe zi și pot fi consultate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, www.cnscbt.ro.
Atât carantina, cât și autoizolarea se instituie pe o perioadă de 14 zile persoanelor care nu prezintă simptome, dar care au risc de îmbolnăvire.
Carantina se aplică pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele de risc, cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina durează 14 zile și se organizează în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.
Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar:
- Au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
- Au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
- Au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
- Membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus
Autoizolarea se aplică pentru o perioadă de 14 zile de la data intrării în țară sau de la momentul ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. Persoana este supravegheată de medicul de famile sau de către specialiștii de la DSP.
Măsuri de igienă în autoizolare:
- Se evită contactul apropiat cu ceilalți membri ai familiei, aflați și ei în autoizolare
- Nu se primesc vizite
- Spălatul pe mâini este esențial, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar
- Se curăță și se dezinfectează zilnic suprafețele care se ating frecvent: mese, clanțe, baterii de chiuvete, etc.
- Se acoperă gura și nasul cu șervețel atunci când strănută sau tușesc. Batista se aruncă imediat la gunoi, iar apoi persoana se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
- Se aerisesc cât mai bine toate camerele
- Se ține legătura zilnic cu medicul de familie pentru a-l informa asupra stării de sănătate a tuturor membrilor familiei.
- Se sună la 112 dacă apare unul dintre simptome: tuse, febră, dificultăți respiratorii. E obligatoriu să se menționeze că persoana este autoizolată la domiciliu.
Persoanele aflate în autoizolare nu au voie să părăsească domiciliul.
Începând cu pacientul 26, România se află în scenariul doi de intervenție. Acest lucru înseamnă că autoritățile au dispus interzicerea tuturor evenimentele publice cu o prezență mai mare de 100 de persoane, sistarea exporturilor de medicamente sau decalarea programului de muncă pentru persoanele care se deplasează cu mijloace de transport în comun, notează Europa Liberă.
Autoritățile se pregătesc deja pentru intrarea în scenariul 3, care se declară după 100 de pacienți. În acest sens, spitalele vor prelua pacienții cu infecții non-coronavirus, astfel încât clinicile speciale în boli infecțioase să fie strict folosite pentru cei cu coronavirus.
Persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.
Surse: Hotnews, Europa Libera, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile