Copiii cu probleme de sănătate au nevoie de îngrijiri medicale, de atenție și nu în ultimul rând, de dragoste și momente de bucurie. De toate acestea au avut parte micuții de la centrul Hospice Casa Speranței din București. Am fost şi noi alături de BIC și ne-am unit forțele pentru a le oferi copiilor cu probleme câteva ore de bună dispoziție.
Fericirea se poate naște din gesturi mărunte, iar boala nu pune capăt sentimentelor frumoase
Asta au dovedit 11 copii cu probleme de sănătate de la Hospice. Aceștia s-au bucurat la vederea cadourilor primite din partea reprezentanților BIC, au mulțumit și cel mai important, nu au uitat să zâmbească. Maria, o micuță de doar 3 ani, "și, și, și...3 ani", așa cum s-a prezentat, s-a uitat curioasă în punga primită. A început să scoată rând pe rând culorile și restul rechizitelor, spunând mulțumită că avea să coloreze mulți fluturi. "Acesta este un creion cu vârf foarte ascuțit", a spus copila când a descoperit stiloul de la BIC. Timidă și ușor copleșită de prezența oamenilor noi, s-a retras într-un colț, lângă o cutie plină de cuburi și a început să construiască un castel. "Vreau să vină și la mine", a spus Maria când privea mascota BIC cum trecea de la un copil la altul. Cei doi ochii mici de un albastru senin, ascunși în spatele unui breton blond, sclipeau. Teama de necunoscut a fost înlocuită cu bucuria că centrul lor de zi era plin cu oameni noi și dornici să-i cunoască. Nu a interacționat prea mult, a stat retrasă și a privit agitația, verificând din când în când dacă punguța ei de cadou mai este bine ascunsă.
Din nefericire, micuța Maria și restul copiilor au ajuns în centru din cauza bolilor incurabile de care suferă. În spatele veseliei și a entuziasmului se ascund episoade triste, intervenții grele și cel mai dureros, sentimentul că sunt diferiți și nu vor avea niciodată parte de o viață normală.
Tetrapareză spastică, tumoare pe creier sau autism sunt câteva dintre afecțiunile grave care și-au pus amprenta asupra copiilor de la Hospice. Sunt triști? Nu. Se plâng de ceea ce trăiesc? Nu. Vor să aibă parte de tratament preferențial? Nu. Nu vor să fie în centrul atenției și nu bat din picior ca să primească ceea ce își doresc. Acești copii sensibili și minunați se strâng în centrul de zi alături de însoțiorii lor și se bucură de copilărie așa cum știu mai bine. Colorează, ascultă muzică, construiesc castele din cuburi și râd. Râd și se distrează în felul lor.
Vor să meargă la școală, vor să se joace și sunt dornici să se împrietenească, adoră animalele, personajele de poveste și pozele. Sunt copii inteligenți, care din nefericire nu au primit o șansă să demonstreze că boala nu îi poate învinge. Așa au ajuns la Hospice, locul unde viața lor s-a schimbat de la zi, la zi. Au venit însoțiți de părinți sau rude apropiate și centrul a devenit casa lor.
Inițiativa acestui eveniment a venit din partea companiei BIC, care și-a dorit să fie alături de copiii din Hospice Casa Speranței. Reprezentanții companiei au venit încărcați cu rechizite, multă voie bună și un zâmbet larg, dar și cu mascota BIC. Aceasta a fost pe placul micuților, care au fost nerăbdători să se pozeze alături de omul cu „capul mare".
HOSPICE, acolo unde speranţa există şi zâmbetele încălzesc sufletele
Reprezentații Hospice sunt adevărați profesioniști, care încearcă să ofere cele mai bune servicii medicale, dar nu uită să fie în primul rând oameni. Aceștia reușesc să schimbe viețile celor care trăiesc cu o boală incurabilă, prin grijă și compasiune oferite necondiționat. Beneficiarii centrului primesc demnitate, speranță și zâmbete, care le încălzesc sufletele.
Centrul Hospice și-a deschis prima dată ușile în anul 2002, în Brașov. Acesta a fost primul din țară care a reușit să adune toate tipurile de servicii de îngrijire paliativă. Această formă de îngrijire se aseaxă pe îmbunătățirea calității vieții pacienților, dar și a familiei acestora. Tocmai de aceea, centrul oferă servicii medicale pentru pacient, sprjin social și consiliere psiho-emoțională și spirituală pentru beneficiari și aparținători. Termenul din urmă este folosit pentru a defini însoțitorii pacienților. Fie că este vorba depre părinți, bunici, rude îndepărtate sau prieteni apropiați, aparținătorii sunt persoanele care au grijă de persoanele bolnave.
Anul 2014 a marcat un eveniment important pentru Hospice, care a inaugurat centrul Casa Speranței din București. Serviciile Hospice au funcționat în București din anul 2006, prin îngrijire la domiciliu a persoanelor bolnave, în regim ambulatoriu. Însă în urmă cu 2 ani, acesta s-a transformat în centru cu cele mai înalte standarde în paliație.
Astfel, centrul dispune de îngrijire paliativă la domiciliu, spitalizare în unitatea Hospice, consultații în ambulatoriu, activități în centrele de zi, tratamente kinetoterapeutice, consiliere psiho-emoțională, servicii sociale, consultanță în spitalele partenere și consiliere spirituală.