Ouă roşii, cozonaci, pască şi diverse feluri de mâncare încep să-şi facă loc în gândurile oamenilor odată cu începutul Postului Paştelui. Acestea se înscriu în rândul tradiţiilor de Paşte, fără de care această sărbătoare sfântă nu ar fi aceeaşi. Alături de mâncărurile tradiţionale stau şi o serie de superstiţii, pe care mulţi dintre români le respectă cu sfinţenie şi de la care nu fac abatere în niciun an.
Când spunem "superstiţii" ne trec prin cap cunoscutele zicale cu pisica neagră, întorsul din drum şi vărsatul solniţei. Pe lângă acestea, trebuie să ştii că există superstiţii legate şi de sărbătorile importante, cum ar fi Paştele.
Spălatul pe faţă în ziua de Paşte
Se spune că în ziua de Paşte, trebuie să te speli pe faţă cu apă de izvor, în care ai pus un ou, o monedă şi o frunză de urzică. Cei care fac asta, vor şi sănătoşi şi vor avea obrajii rumeni ca oul, vor fi tari ca moneda şi asprii şi înţepători ca frunza de urzică.
Stropitul fetelor
O altă superstiţie veche spunea ca în a doua zi de Paşti, fetele erau stropite cu apă de fântână de băieţi. Astfel, ele aveau să fie pure şi veşnic frumoase ca apa de izvor şi vor avea noroc în dragoste, fiind curtate de cei mai frumoşi băieţi.
Lumânarea din Noaptea de Înviere
Există multe superstiţii şi obiceiuri legate de lumânarea din Noaptea Învierii. De-a lungul anilor, aceasta a fost considerată binefăcătoare şi ocrotitoare pentru casă. Astfel, se spune ca după Noaptea de Înviere, credincioşii care au reuşit să aducă Lumina Sfântă în casele lor, trebuie să meargă cu lumânarea în mână de trei ori, în jurul casei pentru a ţine departe spiritele rele.
O altă superstiţie vorbeşte despre puterile de vindecare şi ocrotire ale lumânării din Noaptea de Înviere. Aparent, dacă un membru al familiei era bolnav sau se afla în pericol, se aprindea lumânarea pentru a-i aduce pace şi linişte.
Îngroparea şi păstrarea oualelor
În anumite părţi ale ţării, oamenii păstrau câte un ou timp de 40 de zile de la Paşte. Cel al cărui ou nu se strica urma să aibă un an plin de noroc şi bogăţie. Cum ouăle roşii sunt considerate "păzitoarele casei", unii români obişnuiau să îngroape ouă înroşite în pământurile cultivate. Făcând asta, credeau că vor fi protejaţi de inundaţii, secetă sau alte dezastre ale naturii.
De asemenea, o vorbă din bătrâni spune că cei care înroşesc ouă în ziua de Paşte atrag toate bolile şi probleme asupra familiei lor.
Ouăle roşii, călăuze în timpul vieţii
În ziua de Paşte, primele ouă sunt ciocnite de vârstnicii familiei, urmaţi de soţ şi soţie şi ulterior, de mezini. Se spune că prin respectarea acestei ordini, membrii familiei se vor putea întâlni şi în lumea de apoi.
Conform credinţelor populare, trebuie să-ţi aminteşti întotdeauna cu cine ai ciocnit primul ou de Paşte, pentru că amintirea lui te va ajuta să găseşti drumul dacă eşti rătăcit într-o pădure.
Bucata de fier
O altă superstiţie necunoscută de mulţi, spune că în ziua de Paşte nu trebuie să te atingi de sare. Cei care fac această greşeală, vor avea mâinile asudate tot timpul şi nu vor mai putea ţine obiecte în mână. Pentru a preveni acest lucru, o altă superstiţie ne învaţă că trebuie atinsă o bucată de fier în Noaptea de Înviere.
De asemenea, pentru cei mai împiedicaţi şi predispuşi căzăturilor este indicat să calce pe o bucată de fier când se întorc de la Înviere, pentru a avea un an lipsit de accidente.
Somnul în ziua de Paşte
Cine ar fi crezut că şi odihna a trecut prin "mâinile" superstiţiilor? Aparent, nu este permis să se doarmă în ziua de Paşte pentru că vin strigoii să fure anafura din casă, pentru a o vinde diavolului. Astfel, casa rămâne fără noroc, protecţie şi bunăstare.
Hainele noi
Se spunea că Noaptea de Înviere reprezintă trecerea într-o nouă viaţă. Astfel, cei care mergeau la slujbă erau nevoiţi să îmbrace haine noi pentru a intra în biserică lipsiţi de orice păcate.
Morţii
Se spune că în timpul slujbei de Înviere cerurile se deschid şi toate sufletele celor morţi se pot întoarce acasă, pentru a-şi revedea rudele. Pentru cei morți, rudele lasă un ou roșu și un covrig, care trebuie să le țină de foame până anul următor. De asemenea, se credea că cei care mureau în ziua de sărbătoare erau scutiţi de Judecata de Apoi şi ajungeau direct în Rai.
Vremea de Paşte
Se spune că dacă în ziua de Paşte este timpul urât, aşa va fi până la Rusalii. Dacă îşi fac apariţia câteva picături de ploaie, se anunţă o recoltă bogată, însă dacă bate vântul aşa va continua tot restul anului.
Surse: snopes.com, customsofeaster.com, crestinortodox.ro, rugaciuni.ro, realitatea.net.