Sondaj de opinie Qbebe: Gradinita de stat Vs. Gradinita particulara

Sondaj de opinie Qbebe: Gradinita de stat Vs. Gradinita particulara

Alexandra Negreanu

Echipa Qbebe a mers prin gradinitele de stat si private din Bucuresti, dar si prin alte orase si a cules informatii utile pentru voi, draga mamica si tatic, de la toate partile implicate (educatoare, parinti) in procesul educativ al copilului.

Bebelusul a crescut voinic, colicii si noptile nedormite sunt de domeniul trecutului, poate a scapat si de utilizarea pampersului. Dar cu siguranta acum este la varsta la care doreste sa fie independent, cand vrea sa manance singur, sa mearga singur, sa socializeze. Si iata ce repede a trecut timpul de la pregatirile pentru nastere si venirea micutului acasa, la inscrierea la gradinita. Dilema este urmatoarea: va frecventa cursurile unei institutii de invatamant public sau privat?

La ce varsta merge copilul la gradinita ?

Aceasta este o problema cu care se confrunta fiecare familie cu cel putin un copil mic. In cazul in care din diferite considerente conceptuale sau materiale, nu doresti ca micutul sa creasca rasfatat de bunici pana la 3 ani sau sa beneficieze de serviciile unei bone iti vei pune problema: cresa de stat sau educatie anteprescolara (0-3 ani) la o gradinita particulara?

copil la gradinita

 

La 2 ani: cresa de stat ...

Dupa noua lege emisa din ianuarie 2011 de Guvernul Romaniei mamicile pot sta in concediu de crestere a copilului de la 1 an pana la 2 ani. Dar ce faci cu micutul dupa 2 ani? Fie il inscrii la o cresa de stat, deoarece la gradinita de stat copii sunt admisi in jurul varstei de 3 ani cu conditia sa numai foloseasca pampersul si sa manance singur, fie il inscrii la o grupa de prichindei, la o gradinita particulara.

Sucaliuc Nicoleta, mamica lui Rares in varsta de 3 ani si 2 luni a ales ca baietelul sa mearga la o cresa de stat din sectorul 4, inca de cand avea 2 ani:
"Criteriul dupa care am ales aceasta cresa este programul prelungit (18:30) eu, lucrand in sectorul 6 pana la ora 18:00. Alte motive care m-au determinat sa aleg cresa de stat au fost costurile mici, in general gradinitele de stat sunt mai spatioase, au bucatarie proprie si personalul are mai multa experienta decat cel de la privat."

Si mamica lui Eduard este de aceeasi parere:
"Si eu am avut aceasta dilema insa cred ca oriunde ar merge copilul fie ca este cresa de stat fie ca este particulara este tot colectivitate si este acelasi risc de imbolnavire peste tot. Intr-adevar cresele particulare au conditii mult mai bune in ceea ce priveste cladirea, dotarile si poate ca au si mai mult personal insa si costurile sunt mult mai mari. Din cate am vazut eu o cresa/gradinita particulara costa in jur de 10-16 mil pe luna in timp ce o cresa de stat costa 2 mil pe luna.
Decizia ii apartine fiecarei familii.
" (Gabriela Lungu, mamica lui Eduard Alexandru 2 ani si 4 luni)

...sau gradinita particulara

Majoritatea gradinitelor particulare au grupa cu copii anteprescolari (0/1-3 ani). Acestea poarta nume de grupa bebe, prichindei, mini etc. Aici copilul nu trebuie sa indeplineasca conditii minime de dezvoltare motorie, a vocabularului sau gradul de independenta. De obicei la aceste grupe exista un cadru didactic calificat si o ingrijitoare/ infirmiera/ ajutor de educatoare.

"Al meu pitic, e la cresa privata. Ma costa 7 milioane pe luna, programul fiind pana la ora 16. Ii dau totul acolo, eu ii duc doar pijama, prosop si hainute de schimb. Pampersi, olita, bavetica, rechizite, toate sunt puse la dispozitie de gradinita. Vroiam din toamna sa-l duc la gradi de stat, am vizitat ceva gradinite din apropiere, sa precizez ca noi locuim in Timisoara, si am ramas foarte dezamagita. Nu sunt fitoasa, dar condiitile care erau inauntru m-au facut sa ma razgandesc. Oricum nu-l primeau din toamna, ca nu are 3 ani impliniti, dar pentru ce am vazut, nu m-a lasat inima sa dau spaga ca sa-l primeasca. Mai bine facem un efort, muncim mai mult si ii asiguram niste conditii decente secolului in care traim." ( Giovana din Timisoara, mamica lui Marco, 2 ani).

 

La 3 ani: gradinita de stat sau particulara?

Copilul tau a devenit prescolar la implinirea varstei de 3 anisori. Acum va trece printr-o noua etapa a copilariei, foarte importanta pentru dezvoltarea unor deprinderi si consolidarea unor capacitati pe care le va folosi pe tot parcursul vietii.
Fiecare parinte care urmeaza sa-si incrie copilul la gradinita pune in balanta avantajele si dezavantajele tipului de sistem educational la care doreste sa opteze:

  

Avantajele oferite de gradinita de stat

1. Rigurozitatea si seriozitatea procesului educational

"In gradinita de stat -va garantez- ca se organizeaza, cu posibilitati materiale reduse, sanse egale de educatie. Gradinita de stat ofera oportunitati de parteneriat comunitate- parinti- scoala, seriozitate privind actul educational, rigurozitatea procesului educativ, respectarea particularitatilor de varsta, grupe de copii omogene. De asemenea se impune respectarea noului curriculum cu strictete, iar conducerea manageriala corespunde nivelului prescolar."( State Rodica, profesor titular- Gradinita Elena Farago, grad didactic I, 25 ani de vechime)

2. Cadre didactice si personal calificat

In institutiile de invatamant de stat, atat cadrele didactice cat si profesorii de optionale sustin inainte de inceperea anului scolar, un examen de titularizare, in vederea ocuparii postului vacant. Educatoarele suplinitoare pe post dau acest examen in fiecare an, pana la obtinerea titulaturii.

"La gradinitele de stat sunt marea majoritate cadre cu studii de specialitate sau in curs de specializare. Personalul fiind ales dupa criterii riguroase." ( Alexandru Sorina, profesor educator titular in gradinita de stat nr 243, 13 ani vechime).

gradinita

3. Costuri mici

La gradinitele de stat cursurile nu se platesc cu exceptia activitatilor extracurriculare si optionalele la care copilul participa: dans, engleza, calculator, excursii etc. Suma lunara pe care un parinte o achita la o gradinita de stat este intre 200 ron si 250 ron, indiferent de programul ales-prelungit sau scurt.

4. Asistenta medicala permanenta

Ministerul Educatiei si Cercetarii prevede ca fiecare institutie sa fie dotata cu cabinet medical, asistenta medicala permanenta si un cadru medical (doctor pediatru) prezent cateva zile pe saptamana sau chiar zilnic in institutie. Copiii sunt controlati in fiecare dimineata, pentru a evita raspandirea microbilor si a altor boli.

  

Dezavantajele oferite de gradinita de stat

1. Grupe formate dintr-un numar mare de copii.

In prezent grupele de copii la gradinitile de stat ajung si la 40 de copiii inscrisi, cu o frecventa de 20-30 copii zilnic.

2. Resurse educationale reduse.

Desi Ministerul Educatiei a implementat programul "200 euro pentru material didactic" acesti bani sunt foarte putini pentru a achizitiona resurse educationale necesare pentru un colectiv format din 40 de copii.

3. Etapele de inscriere dificile.

Pentru a beneficia de un loc la o grupa potrivita varstei copilului, o educatoare anume, trebuie sa urmezi etapele de inscriere cu cel putin 1 an inainte de a duce copilul la gradinita.

"Fetita mea are 3 ani si am incris-o la o gradinita privata din Pitesti deoarece nu a fost necesar sa o inscriu cu un an inainte si sunt mai putini copii in grupa. Gradinitele de stat de aici nu sunt in conditiile cele mai bune, ma refer la curatenie, mancare si motivatia educatoarelor." (Stoenescu Ioana-Gabriela din Pitesti, mama Ioanei Teodora, 3 ani).

  

Avantajele oferite de gradinita particulara

1. Predarea intr-o limba straina si optionale diversificate.

In toate gradinitele particulare predarea are loc intr-o limba straina: germana, engleza, spaniola, maghiara etc.
"Motivul pentru care baietelul meu a frecventat invatamantul privat a fost in primul rand limba engleza, apoi spatiul generos, curtea si locul de joaca, personalul bine-pregatit si amabil." (Iren Dina, mama lui Filip, 6 ani)

2. Resurse si dotari la standarde europene

O gradinita privata dispune de curte exterioara special amenajata pentru desfasurarea activitatilor in aer liber, atat din ariile de curriculum cat si extracurriculare. De obicei in gradinita particulara exista o regula: minim 30 de minute in aer liber indiferent de temperatura, cu exceptia conditiilor meteo cu precipitatii. Dotarile din interior si resursele materiale sunt la nivel inalt: fiecare copil are dulapiorul lui, patutul lui etc. Cadrele didactice beneficiaza de suporturi educationale performante: calculator, video-proiector, planse didactice, carti si materiale achizitionate fara costuri suplimentare din partea parintilor.

"Criteriile dupa care am ales gradinita privata au fost personalul didactic, spatiile destinate desfasurarii activitatilor de studiu, somnului, sala de mese, sala de sport. Termenul de comparatie a fost o gradinita de stat in care copiii isi desfasurau activitatile educationale, mancau si dormeau in aceeasi sala de clasa, iar ca spatiu de joaca aveau o groapa de nisip (in care ne propusesem sa aducem noi nisipul, daca va frecventa copilul acea gradinita!) Cred ca lipsa banilor nu este singura problema in gradinitele de stat, dar si lipsa interesului si plafonarea sunt elemente care isi pun amprenta asupra invatamantului prescolar de stat". (Gigliola Bogdan, mama lui Matei, 6 ani)

gradinita 2

3. Grupe de copiii cu numar mic.

Intr-o gradinita particulara grupele sunt alcatuite din maxim 12 copii, astfel educatoarea poate pune mai mult acentul pe dezvoltarea personala si pe actul educational individualizat.

4. Program prelungit: gradinitele private functioneaza si pe timpul verii

Parintii pot opta pentru personalizarea prorgramului la care doresc sa preia copilul din gradinita, acesta fiind maxim pana la orele 19:30. In gradinita privata poti opta intre program scurt (fara masa), mediu (cu masa de pranz ) si pelungit (all inclusive). Daca se intampla ca parintele sa nu ajunga sa-si preia copilul dintr-un motiv personal, copilul va ramane sub supravegherea unui cadru didactic, nu a portarului. De asemenea, pe parcursul celor 3 luni de vacanta oficiala gradinita particulara functioneaza in regim de club de vacanta. In aceasta perioada copii numai fac activitati obligatorii ci doar de recreere, intr-un cadru organizat cu aceleasi cadre didactice.

  

Dezavantajele oferite de gradinita particulara

1. Taxe scolare mari:

Program scurt 8:00- 12:00( fara masa)- intre 500 lei si 700 lei
Program mediu 08:00- 14:00( masa de pranz inclusa)-intre 700 lei si 1000lei
Program prelungit 08:00- 18:30/ 19:30- intre 1000 lei si 1400 lei
In taxa scolara nu sunt incluse toate optionale, excursiile, transportul in functie de zona, concursurile nationale si internationale.

2. Personal fara experienta si/sau necalificat

"Criteriile de angajare pentru un cadru didactic care doreste sa functioneze intr-o institutie privata sunt cunoasterea limbii straine in care se face predarea, trebuie sa aiba o atitudine pozitiva, deschisa si dorinta de auto-depasire", declara managerul Gradinitei Children's Joy din sectorul 4, Bucuresti. Insa din lipsa de personalului cu dubla specializare sunt nevoiti sa angajeze personal cunoscator de limba straina, fara studii pedagogice.

3. Optiunea de catering

Unele gradinite particulare nu dispun de bucatarie proprie mancarea copiilor fiind preluata prin contract cu o firma de catering. Parintii si copii nu sunt de cele mai multe ori incantati de alimentatia pe care o primesc copii la gradinita.

  

Este gradinita particulara autorizata?

Acest lucru este foate important de stiut. Pentru a afla acest detaliu, pe care conducerea gradinitelor evita sa-l spuna deschis sau de multe ori denatureaza adevarul tu, ca parinte, poti verifica pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii www. edu.ro. Acolo vei gasi o lista cu toate gradinitele particulare din capitala care au obtinut fie autorizatia de incredere fie acreditarea

Ce inseamna o gradinita buna pentru parinti

Am realizat de asemenea un sondaj de opinie in randul parintilor si cadrelor didactice din invatamantul prescolar despre ce inseamna o gradinita buna din punctul acestora de vedere. Iata ce raspunsuri ne-au oferit:

"Inseamna educatie, in primul rand, igiena, sport!" (Bogdan Gigliola, economist)

"Mediul in care copilul asimileaza cunostinte, este educat, bine ingrijit, nu se imbolnaveste." ( Iren Dina, contabil).

"In opinia mea, o gradinita buna este o gradinita dotata cu materialele necesare desfasurarii activitatii didactice si in care isi desfasoara activitatea cadre didactice competente si serioase." (Preda Mihaela Dana, institutor)

gradinita 3

" O gradinita cu o baza materiala adecvata varstei copiilor prescolari, o gradinita in care se serveste mancare sanatoasa, necesara copiilor, in care cadrele didactice formeaza o familie impreuna cu copiii, in care acestia se simt in siguranta; o gradinita cu cadre didactice bine instruite din punct de vedere profesional. De asemenea o gradinita buna este acceea in care exista competivitate profesionala, creativitate si dinamism." (Zigaru Daniela, educatoare gradinita privata).

Se pare ca, in urma unei cercetari mai adanci, orice ai alege pentru copilul tau se dovedeste a fi o decizie buna, insa daca iti permiti, este mai bine pentru confortul copilului dar si al parintilor o gradinita particulara. Un lucur este sigur, copilul tau va primi o educatie asemanatoare in ambele locuri.

Tu ce ai alege sau ai ales pentru educatia copilului tau? Gradinita de stat sau cea particulara?

Citeşte şi: Cum arată şi de ce ne trebuie prima aplicaţie pentru grădiniţe şi părinţi

 

Articolul urmator
După 3 ani de stat în spital, copilul meu va veni, în sfârșit, acasă...
După 3 ani de stat în spital, copilul meu va veni, în sfârșit, acasă...

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”
    Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”

    Cabral și soția lui, Andreea Ibacka, formează un cuplu de mai bine de 10 ani și sunt părinții a doi copii: o fetiță (Namiko) și un băiețel (Tiago). Namiko va împlini...

    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată
    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată

    O mamă a rămas absolut oripilată când a ajuns la grădinița fiicei ei cu câteva minute întârziere și a descoperit că micuța a fost închisă singură...

    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale
    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale

    Acuzații grave aduse unie grădinițe din Iași de către părinții copiilor care susțin că educatoarele au folosit lămpi UV în clasele pline cu copii. Pe 4 mai, spre seară, mai...

    Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție
    Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție

    O anchetă este în curs de desfășurare la o o grădiniță din București după ce o educatoare a pierdut un copil de 3 ani și jumătate. Se pare că acesta a ieșit pe poarta...

    Copil de trei ani lovit de o educatoare, la o grădiniță din Alexandria. Ce a făcut mămica
    Copil de trei ani lovit de o educatoare, la o grădiniță din Alexandria. Ce a făcut mămica

    Un băiețel de trei ani a fost lovit de educatoarea sa, la o grădiniță din Alexandria. Când a aflat, mama lui a făcut plângere la poliție, iar în prezent, cazul este...

    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi
    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi

    În prima mea zi de grădiniță am intrat în bucluc pentru că i-am spus educatoarei mele Doamna Half-A-Hamburger. Numele ei era, de fapt, Doamna Hoffenberg, dar tatăl meu m-a...

    O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”
    O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”

    Grădinița ”Piticot” din Hunedoara a primit de la primărie, prin programele Uniunii Europene 1 milion de euro pentru modernizare. Lucrările de reabilitare au ajuns aproape de...

    O fetiță de numai 4 ani nu este primita la grădiniță de către educatoare, decât însoțită de mama ei
    O fetiță de numai 4 ani nu este primita la grădiniță de către educatoare, decât însoțită de mama ei

    O fetiță de numai patru ani din Iași nu este primită de către educatoare la grădiniță, decât în prezența mamei ei. În urma unui comportament ieșit din comun, așa...

    © 2025 Qbebe