Copilul meu isi face prieteni la gradinita

Copilul meu isi face prieteni la gradinita

Eva Pirosca

Este prima oara cand puiul meu schimba familia pe alta colectivitate si este prima oara cand in loc de mami si tati (sau alti adulti cu care este obisnuit), el a socializat in fiecare zi cu doamnele educatoare si cu 10 alti copii... Asa ca abia astepti sa isi faca prieteni! Dar cum arata prieteniile unui prescolar?

Cand intra in colectivitate, copilul se adapteaza major. Universul lui se restructureaza. Egocentrismul specific copilului prescolar este pus la incercare si domesticit odata cu inserarea intr-un grup de copii pe care ii vede in fiecare zi. De aceea, gradinita este o experienta nu doar pozitiva, ci necesara. Mergand la gradi, copilul tau invata sa fie sociabil, sa relationeze dupa alte tipare decat cele deprinse acasa si sa se adapteze la personalitati diverse. In acelasi timp, personalitatea lui se contureaza prin interactiunea cu alti copii si prin acceptarea si urmarea unor reguli de conduita...
Acestia sunt deci primii pasi ai devenirii lui ca fiinta sociala: puiul tau vine intre copii si incet-incet este imblanzit. Este adevarat ca daca inainte de a veni la gradi, puiul tau a mai avut si alte experiente in preajma copiilor, el isi va face prieteni mai repede. 
  Daca l-ai luat de manuta si l-ai dus la groapa de nisip, in parculet, pe bulevard pe bancuta, la verisori sau la o prietena care are la randul ei copii, micutul a avut sansa sa constientizeze si existenta altora ca el, chiar daca egocentrismul sau nu a fost dezradacinat cu aceasta ocazie. Ii va veni mai usor acum sa se adapteze, in primul rand pentru ca va recunoaste un context familiar. 

"Pana pe la 4 ani, sunt absolut imprevizibili", ne povesteste Mariana Radu, educatoare la gradinita Nu ma uita, din Braila. "Ai surpriza sa ii asezi pe scaunele in semicerc si in timp ce esti cu ochii la unii dintre ei, auzi cum in celalalt capat al semicercului, tocmai cel cuminte si linistit l-a imbrancit pe cel de regula dominant si il vezi pe jos, cu scaun cu tot. Tocmai de aceea, cand sunt mici se recomanda sa fim 2 cadre didactice in clasa, sau sa avem mai putin copii intr-o grupa. Pana pe la 4 ani, nu se imprietenesc neaparat... insa interactioneaza si se imita".

 

Cum adica se imita? "Adica plang in grup, ca la maternitate! Sunt si destul de micuti si experienta este una noua pentru multi dintre ei. Dar chiar daca numai unul sau doi sunt mai sensibili si au sentimente reale de abandon, drept urmare incepe sa planga sfasietor, le da tonul si celorlalti! Copiii fac ce vad unii la altii, sunt foarte molipsitori, in special pe plan afectiv. Si atunci trebuie sa fim vigilente: sunt stimuli care le reamintesc ca lor le e dor de mama si ca e vreme de plans. De exemplu, suntem atente - la gradinita cu program prelungit sau la camin - sa nu intindem paturile pentru dormitul de pranz inainte de masa. Pentru ca daca vad ca se fac paturile, isi amintesc de casa si nici ca-ti mai papa vreo ciorba. Si daca face unul asa, incepe anarhia... Deci pana sa se imprieteneasca, se imita. Sunt foarte coezivi, desi autonomi".

 

Cum adica autonomi? "Adica nu coopereaza. Pana pe la vreo 3-4 ani, nu ai nicio sansa. Rastorni sacul de jucarii in mijlocul clasei, si deja trei mormoloci se bat pe una singura. Sau si daca mai ai 5 la fel, tot pe aia una o vor. Simtul proprietatii. E a mea, e a mea, o vreau!

Apoi, de pe la vreo 4 ani, incep sa se joace impreuna. Si deja negociaza cu cine si cu ce prefera sa se joace. Sunt selectivi si foarte hotarati. Isi aleg prietenii - de fapt se aleg unii pe altii. In primul rand, dupa temperament. Fetitele linistite si cuminti se indreapta catre alte fetite la fel. Baietii se unesc si impart masinile, de fapt construiesc un scenariu in care in mod firesc ajunge un camion si la celalalt - nu neaparat ca le impart. Inca nu. Daca un baietel este mai submisiv si mai finut, mai degraba este acceptat in grupul fetelor.

Se mai grupeaza si in functie de clasele sociale si de educatia primita acasa. Este evident: sunt fetite care provin din familii in care mamele, cand se intalnesc, sporovaiesc cu voce tare si cu un vocabular pestrit. Cum s-ar zice, "tin la tavaleala". Fetele fac la fel. Interactioneaza mai grosier una cu alta. Dar nu vor interactiona bine cu o fetita mai sensibila la miscari bruste si la adresari "din topor".

 

Deci, copiii la gradinita interactioneaza cu cei carora li se aseamana. Si este bine sa ii lasi sa aleaga. Pentru ca au inca o autonomie si un simt al proprietatii evidente. "Inca nu coopereaza datorita normelor, ci pentru ca se plac", explica doamna educatoare.

 


"De exemplu, Denisa - linistita, cuminte, ordonata si eleganta in miscari, s-a imprietenit cu Maria, fetita stomatoloagei. Azi dimineata, Denisa imi plangea de mama focului. Ce s-a intamplat? Furioasa si frustrata, Denisa mi-a explicat printre suspine ca nu mai vrea ca Flori sa se joace cu jucariile ei! Jucariile ei sunt numai pentru ea si pentru prietena ei! Sa nu se mai joace Flori cu jucariile ei!

Deci, e bine sa ii lasi sa isi aleaga prietenii. Denisa e linistita si si-a ales o fetita la fel. Flori, intr-adevar, e mai zvapaiata si cu mai putine fineturi, drept urmare de cateva zile isi da intalnire in fata clasei, ca sa intre toate trei: ea, Monica si Mariana, care ii seamana ca temperament".

Odata ce isi fac prieteni, prescolarii sunt constanti si devotati. Isi apara prietenii le fel cum isi apara jucariile. Si devin maleabili, dar numai intre ei. Sunt si conducatori, se si lasa condusi. Isi impart foarte bine rolurile si se joaca armonios, e o placere sa ii privesti. "Fetele se duc in perimetrul lor - la casuta papusii, sau daca nu au, improvizeaza cu niste scaune si niste paturi. Apoi fiecare stie ce are de facut si nu gasesc motiv real de cearta. Una pregateste covrigeii de jucarie, alta cheama papusile la masa... Ies din cort si plimba bebeii de jucarie cu randul, "in jurul casei". De certat, se cearta eventual una din grupul asta cu o alta fetita din alt grup".

 

Si mai ales atunci cand se joaca, grupurile de joaca nu interactioneaza intre ele. Deseori un alt grup le "calca" teritoriul, de exemplu baietii zgomotosi, care alearga de colo colo, prefacandu-se ca sunt masina pompierilor, masina politiei si unul dintre ei este focul. Si ii vezi tipand, rostogolindu-se, mai-mai ca le darama casa papusilor. Ei au cu totul alt scenariu. "Atunci fetitele se opresc si asista la spectacol uimite, cu gura cascata, precum adultii care ies pe balcon sa priveasca cine stie ce grozavie. Apoi se intorc in joaca lor".

   

Isi daruiesc lucrusoarele, fac schimb de carti de colorat si de palariute, isi impart desertul si isi povestesc de toate. Dorm in paturi apropiate ca sa poata susoti pana adorm si isi fac confidente. "Eu iti aduc tie delfinul meu de jumatate de metru sa il iei acasa si tu imi aduci mie jucaria-scafandru". Nu conteaza ca imi recuperez delfinul peste trei saptamani decolorat, sunt foarte multumit. Prieteniile lor dureaza din grupa mijlocie pana in cea pregatitoare. 

Daca unul dintre ei pleaca mai devreme la scoala sau atunci cand unul face varsat de vant si sta acasa mult timp, prietenul lui intreaba si vorbeste despre el zilnic. Si vorbesc la telefon! Parintii intretin de regula prieteniile, le incurajeaza. Iar uneori, merg la aceeasi scoala si se asaza in aceeasi banca...
Articolul urmator
Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?
Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Numai în România: o mamă a sunat la 112 pentru că nu putea ajunge la grădiniță să își ia copilul din cauza traficului
    Numai în România: o mamă a sunat la 112 pentru că nu putea ajunge la grădiniță să își ia copilul din cauza traficului

    O mamă din Baia Mare a sunat la 112 după ce și-a dat seama că a întârziat să își ia copilul de la grădiniţă, din cauza traficului rutier. Femeia, care a povestit...

    Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”
    Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”

    Cabral și soția lui, Andreea Ibacka, formează un cuplu de mai bine de 10 ani și sunt părinții a doi copii: o fetiță (Namiko) și un băiețel (Tiago). Namiko va împlini...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi
    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi

    În prima mea zi de grădiniță am intrat în bucluc pentru că i-am spus educatoarei mele Doamna Half-A-Hamburger. Numele ei era, de fapt, Doamna Hoffenberg, dar tatăl meu m-a...

    Cel mai dureros lucru, ca părinte, este să auzi de la altcineva „copilul meu nu ar face asta”
    Cel mai dureros lucru, ca părinte, este să auzi de la altcineva „copilul meu nu ar face asta”

    Diagnosticarea unei tulburări de spectru autist nu se realizează cu ușurință, iar manifestările acesteia pot da peste cap viața micilor pacienți și a părinților. Într-o...

    Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță
    Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță

    Generozitatea și compasiunea de care pot da dovadă copiii sunt într-adevăr uimitoare. S-a întâmplat așa și în cazul unei fetițe de 5 ani din SUA, care nu a stat...

    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el
    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el

    Alăptarea nu este întotdeauna ușoară. Din păcate, nu sunt puține mămicile care se confruntă cu mastita, angorjarea sânilor din cauza acumulării excesive de lapte,...

    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului
    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului

    Când mama refuză să își ia partenerul și copiii vitregi într-o călătorie la Disneyland pe care doar ea o plătește este dovadă de egoism sau nu? O alegere dificilă...

    © 2024 Qbebe