Știți ce sunteți voi, dragi părinți? Cei care cresc nemurirea. Știți când devine mai ușor? Niciodată.

Aici vă puteți scrie gândurile, oboselile, frământările, dorințele și să ajungeți, astfel, cu ele, către toți ceilalți ca voi. Pentru că meseria de părinte devine mai ușoară numai atunci când poți spune ”- Hei, și eu am trecut prin asta!”. Nu numai că vei deveni autor publicat la Qbebe, dar vei avea și satisfacția grozavă de a atinge sufletele și mințile a milioane de părinți.

Trimite text

Esti o mama nepriceputa! Asta aud eu de fiecare data cand primesc sfaturi nesolicitate

Esti o mama nepriceputa! Asta aud eu de fiecare data cand primesc sfaturi nesolicitate

Cristina Marin - Contributor

Primele luni cu bebelusul sunt destul de grele oricum si fara aceste sfaturi nesolicitate. Nu stiu cum este in alte tari, dar in Romania parca toata lumea este expert in cresterea bebelusului si parenting. Cand esti proaspat parinte, esti bombardat cu sfaturi nesolicitate din toate partile: de la femeia necunoscuta intalnita pur intamplator pe strada la doamnele si domnii din metrou, parc sau din supermarket, la vecini, parinti, socri, rude cu care nu te-ai mai vazut de mult. Dar sunt si exceptii, persoane care stiu ce zic, in special parinti cu copii apropiati de varsta bebelusului, care iti dau sfaturi chiar folositoare.

Toate sfaturile nesolicitate, chiar daca sunt date cu bune intentii, pentru o mama obosita si stresata suna asa: „Toata lumea crede ca sunt o mama nepriceputa”.

„Pune-i o caciulita ca il trage curentul”

Cred ca toti parintii au auzit macar odata aceasta afirmatie. Este unul dintre cele mai cunoscute sfaturi nesolicitate. Nu s-a inventat inca ceva de care sa ne temem mai mult decat de acest monstru numit „curent”. Se pare ca toti bebelusii trebuie sa poarte caciula, indiferent ca sunt 30 de grade afara, sau stau in casa. Vi s-a intamplat sa va opreasca oameni pe strada, sa va spuna sa ii puneti bebelusului caciula pe cap, ca „il trage curentul”? Mie de nenumarate ori, deja nu mai toleram sa aud cuvantul caciulita. Vladimir s-a nascut in iulie, si afara temperatura depasea 30 de grade in fiecare zi. Fie ca ieseam in parc, la medic sau pur si simplu ne plimbam pe langa casa, trebuia sa fie o persoana sa imi atraga atentia ca „il trage curentul” si are nevoie de caciulita.

„Sta prea mult la san, sigur nu mai ai lapte suficient”

Sigur cel putin odata ati auzit ca laptele tau nu mai este bun sau satios. Cel putin in prima luna bebelusul sta aproape non-stop la san. Asta ingrijoreaza pe proaspetele mame care nu sunt familiarizate cu puseele de crestere si incep sa creada pe soacra sau bunica care ii tot repeta ca nu se satura copilul. Daca plange copilul e clar ca ii e foame! Asa incepi sa sabotezi alaptarea dandu-i lapte praf, si la un moment dat lactatia scade. Laptele vine in functie de „cerere-oferta”, cu cat este tinut la san mai mult, lactatia va creste.

Este bine sa te informezi inainte de nastere despre alaptare, de ce nu sa mergi la un curs de alaptare. Iti va face foarte bine, vei capata multe informatii noi. Pe mine m-a ajutat enorm faptul ca am facut un curs inainte, am fost sigura de informatiile pe care le aveam. Asa ca nu ma panicam cand plangea sau statea prea mult la san Vladimir. De asemenea, ignoram toate parerile despre laptele meu. Stiam ca este cel mai bun aliment pentru Vladimir!

mama care tine bebelusul in brate

„Trebuie sa ii dai apa, se deshidrateaza”

Se pare ca noi cele care alegem sa nu dam apa bebelusilor sub 6 luni, nediversificati chinuim copii. Chiar daca este cald afara, este vara, bebelusii nu au nevoie de apa! Si nici nu se deshidrateaza. Ei isi potolesc setea din laptele matern sau laptele formula (se prepara cu apa). Nu chinuim copilul daca nu ii dam „macar” o lingurita, doua de apa. E foarte important sa fim informate legat de acest subiect si sa fim la curent cu recomandarile OMS. Mai ales ca bebelusii se pot intoxica cu apa. Am scris mai multe despre apa la bebelusi aici.

„Da-i putin ceai, ii face bine”

De ce ai da ceai unui bebelus? Chiar daca ai impresia ca ii face bine, de fapt nu este asa. Ceaiul impiedica absorbtia fierului in organism, iar bebelusul va ajunge sa aiba anemie. Si apoi ne intrebam, oare de ce se intampla asta? Parintii nostrii ne-au indopat cu ceai, si noi am avut de suferit dupa, cand am mai crescut, cu anemiile frecvente. Dar ei nu aveau acces la informatiile pe care le avem noi, asa ca , dragi mamici, informati-va.

„Sughita, sigur ii e frig”

Sughitul face parte din cei 3 „S”: sughit, strabism si stranut. Sughitul este la fel de normal ca și la adulti. Bebelusul stranuta si sughite inca din burtica si se datoreaza imaturitatii difragmei si a organelor interne. Sugitul nu are legatura cu faptul ca puiului tau ii este frig. Mai mult, trebuie sa stii ca sughitul nu este deloc dureros pentru copil si nu il deranjeaza. Poate aparea la bebelusul care este prea stimulat. Agitatia din jur, prea multi stimuli solicitanti il pot face pe micut sa inghita aer si sa-i provoace sughitul.

„E frig in casa, mareste temperatura la centrala”

Temperatura optima din camera in care sta bebelusul este de 21-24 de grade Celsius. Dar vine bunica in vizita si te cearta ca e prea frig pentru copil. Trebuie sa aveti in jur de 30 de grade in casa sa se simta confortabil bebelusul. Vi s-a intamplat sa mergeti in vizita la un nou-nascut si sa te loveasca un val de caldura cand intri in casa? Nu e deloc sanatos sa ai o temperatura ridicata in camera unde sta bebelusul. Daca este prea cald bebelsul nu se va odihni si va transpira foarte mult, in plus poate avea probleme de piele. Cand este vara si sunt peste 30 de grade, tu te poti odihni? Raspunsul este nu.

„Da-i de mancare de la tine din farfurie, nu vezi ca ii e pofta?”

Asta in conditiile in care bebelusul are 2-3 luni. Cum poate un bebelus, care a incercat doar lapte matern sau formula, sa pofteasca la o sarma, de exemplu? Eu inteleg ca parintii, bunicii ne-au oferit ciorbe, tocanite sau mai stiu eu ce de la cateva luni, dar acum sunt informatii peste tot. Noi trebuie sa le explicam ca bebelusii nu „poftesc” la mancare, ei sunt doar curiosi. Diversificare incepe dupa 6 luni (mai devreme doar la recomandarea pediatrului) si nu se incepe cu mar si biscuite. Cred ca toti am fost hraniti cu mar si biscuite cand am fost bebelusi, si chiar sfatuita sa ii dau lui Vladimir de multe ori. Lasand asta de-o parte, eu respect diversificarea recomandata de catre OMS, fara zahar, prajeli, sare, etc si datorita lui Vladimir am inceput si noi sa mancam mai sanatos. Dar inca ma exaspereaza oameni care vor sa ii dea diferite feluri de mancare prajite, cu zahar sau mai stiu eu ce. Nu sunt bune nici pentru un adult, cum sa iti hranesti bebelusul cu asa ceva?

Voi ce sfaturi nesolicitate ati primit?

Pentru mai multe articole, vă aștept pe site-ul:https://mamaluivladimir.ro/
Și pagina de facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Articolul urmator
Am cancer terminal. Vreau ca ultimele sunete pe care le aud când mor să fie din viața normală a familiei mele
Am cancer terminal. Vreau ca ultimele sunete pe care le aud când mor să fie din viața normală a familiei mele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Autorii nostri garanteaza autenticitatea textelor lor, in caz contrar, nu raspundem pentru faptele acestora.
© 2025 Qbebe