1. "Sarpele"
Jocul poate fi jucat de catre copiii mai mari de 3 ani si jumatate, ajutandu-i sa se deprinda cu miscari coordonate (utile pentru a sari coarda), dar si sa-si dezvolte atentia.
O coarda mai lunga va fi asezata orizontal, pe o suprafata plana, va fi tinuta la ambele capete si miscata (pe orizontala) in mai multe feluri. Copilul/ copiii vor avea "misiunea" sa incerce sa nu se lase atins/ atinsi de aceasta si astfel sa execute primele miscari de sarit coarda.
Coarda poate fi miscata din ce in ce mai repede, in functie de varsta si de abilitatile copiilor.
Citeste si: 7 jocuri simple pentru copii pentru fiecare zi a saptamanii, pe varste
2. "Intrecerea cu apa si coarda"
Acest joc este recomandat in zilele calduroase de vara (pentru copii mai mari de 4 ani).
Fiecare copil va primi cate un pahar de hartie/ de plastic plin cu apa si cate o coarda.
Ca si in jocul precedent, se va tine o coarda in pozitie orizontala si aceasta va fi miscata in tot felul de alte doua persoane ce o tin de cate un capat.
Jucatorii vor trebui sa tina in mana cate un pahar cu apa si, totodata, sa execute cate 3 sarituri peste coarda ce se misca. In plus, vor trebui sa pastreze in pahare cat mai multa apa.
Va castiga cel care, dupa trei sarituri executate corect, va avea in pahar cea mai multa apa.
3."Ne miscam dupa coarda"
Un mic grup de copii (de la 3 ani si jumatate in sus) se vor aseza in cerc sau pur si simplu vor sta cu fata la tine.
O coarda lunga va fi pusa in fata lor, iar la unul din capete ii vei prinde o soseta.
Coarda va fi miscata in lateral, cand mai incet, cand mai repede, iar copiii vor trebui sa execute o saritura pentru a nu se lasa atinsi de soseta.
Desigur, pentru cei mai mici (de 3 ani/ 3 ani si jumatate), coarda va fi miscata foarte lent, intrucat lor le lipsesc deocamdata miscarile coordonate menite sa-i ajute sa faca saritura la momentul potrivit.
4."Imita vulpea"
Copiii (de la 4 ani in sus) vor avea ocazia sa invete tot felul de sarituri cu coarda gratie acestui joc.
3-4 copii se vor alinia. Primul dintre ei va sari cu coarda asa cum doreste. Ceilalti vor trebui sa incerce sa-l imite.
Cel de-al doilea copil va executa atfel de sarituri decat primul, iar ceilalti il vor imita.
Si urmatorii copii vor face tot felul de sarituri pentru a fi imitati de ceilalti, jocul nefiind o intrecere, ci doar o modalitate de a incerca variate sarituri cu coarda si de a invata sa fie atenti la ceea ce se intampla in jurul lor.
5."Culorile"
Se vor grupa mai multi copii (de la 4 ani in sus). Unul dintre ei isi va alege o culoare fara a le spune insa celorlalti.
Ceilalti copii vor sari coarda (in orice mod). Pe masura ce fiecare sare, va trebui sa spuna cu voce tare cate o culoare. Daca se va nimeri sa fie chiar culoarea aleasa de primul copil, acesta va trece in rand cu restul si va trebui sa faca sarituri cu coarda. Cel/ cei care a/au ghicit va trece in fata si isi va/ vor alege o noua culoare.
Jocul va continua pana cand fiecare va ajunge sa-si aleaga culoarea dorita, pe care o va tine secreta pana cand ceilalti o vor ghici.
6."Opriti ceasul!"
Nu numai ca jucatorii (de la 4 ani in sus) vor invata cifrele de la 1 la 12, dar se vor familiariza si cu diferite moduri de a sari coarda.
Jucatorii vor striga, rand pe rand, cate o ora din zi. Fiecare ora necesita executarea unei miscari specifice (cum ar fi si saritul obisnuit, cu ambele picioare, saritul intr-un picior, cu mainile sau cu picioarele incrucisate etc.) stabilite, desigur, in functie de varsta si abilitatile participantilor.
"Ceasul" se va opri cand cineva greseste. Se va relua apoi de unde s-a gresit.
Citeste si: 10 jocuri pentru copii ce implica activitate fizica
7."Sarim in forme!"
Copiii (de la 3 ani in sus) vor primi cate o coarda lunga si vor fi ajutati ca din ea sa obtina (indoind si miscand coarda) forme simple (precum un triunghi, un patrat, o inima etc.). Acestea vor fi "construite" pe podea.
Nu numai ca vor invata mai bine formele, dar vor avea posibilitatea sa se distreze sarind apoi atat in interiorul propriei forme, cat si in interiorul formelor celorlalti.
8. "Invatam sa spunem cuvinte pe litere si sarim coarda"
Jocul poate fi jucat atat in doi, cat si intr-un mic grup.
Cum se joaca varianta in care va sari coarda un singur copil:
• Un copil sau un adult va avea la dispozitie o lista de cuvinte (nu lungi si nici complicate) si o bucata de creta. Un alt copil va sta in fata lui, cu o coarda in mana.
• Cand primul copil/ adultul va incepe sa spuna cu voce tare primul cuvant de pe lista, celalalt va trebui sa spuna pe litere cuvantul respectiv, sarind coarda pe masura ce spune fiecare litera din componenta cuvantului. Se va opri din sarituri intre litere.
• Daca va reusi sa execute corect sariturile cu coarda si sa spuna corect cuvantul, cel care i l-a spus cu voce tare il va scrie pe jos cu creta. Se va repeta demersul si pentru celelalte cuvinte de pe lista, pana cand se greseste.
• In cazul in care se va gresi cuvantul sau se va rata vreo saritura, cel care detine lista de cuvinte il va scrie corect cu creta. In schimb, cine a gresit va trebui sa mai sara odata, neavand voie sa se uite la varianta scrisa corect.
Pentru ca jocul sa se poata desfasura in prezenta mai multor copii ce vor sari coarda, se va proceda in felul urmator: cand un copil spune gresit cuvantul, nu va mai sari, se va intoarce la locul sau si va urma imediat un altul.
Indiferent de optiunea de joc, participantii vor fi mai mari de 4 ani.
Surse:
http://carly3.blogspot.ro/2013/01/pe-kindergarten-jump-rope-lesson.html
http://www.kidsactivities.net/category/games-jump-rope.aspx
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Outdoor-activities+9/Rope-jump+352.htm
http://www.parents.com/fun/games/educational/jump-rope-spelling-game/
http://www.skip-hop.co.uk/skipping-games-c52.html
Surse poze:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/c5/39/60/c539603ac09a401fb1f42837401ff54c.jpg
http://newsroom.cigna.com/images/9022/media_gallery/health_wellness/ChildrenJumpingRope.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-0bzF7t15Q3s/UPVCICj8KVI/AAAAAAAAFhc/_jchBpmqAO4/s1600/IMG_3840.JPG