- I.Jocuri ce il invata pe copil sa coopereze
- I.1. "Intrecere cu puzzle-uri"
- I.2. "Cercurile cooperarii"
- II. Cum poate invata copilul sa comunice
- II.1. "Tea Party"
- II.2."Prietenul meu este in mijloc"
- III. Jocuri ce il obisnuiesc pe copil sa imparta
- III.1."Impart totul cu mama"
- III.2."Pot sa-mi impart chiar si jucariile!"
- IV. Jocuri ce iti vor invata copilul sa fie empatic
- IV.1. "Sarada emotiilor"
- IV.2. Joc de rol cu jucariile preferate
I.Jocuri ce il invata pe copil sa coopereze
Pe masura ce copiii isi dezvolta vocabularul si vor deveni din ce in ce mai independenti, vor incepe si sa se implice in jocuri ce presupun colaborare.Conform specialistilor, acest proces devine vizibil cam de pe la varsta de 2-3 ani.De aceea, este momentul in care poti incepe sa-ti antrenezi copilul in diverse jocuri de cooperare, cu ajutorul carora va invata lucruri noi, ce il vor ajuta sa relationeze mai bine cand va ajunge la gradinita.
I.1. "Intrecere cu puzzle-uri"
Invita mai multi copii si grupeaza-i in perechi. Fiecare pereche va primi cate un puzzle (ai grija sa alegi puzzle-uri corespunzatoare varstei copiilor) pentru a se intrece cu celelalte (cine isi va termina primul puzzle-ul).
Rolul tau va fi sa dai startul competitiei, amintindu-le ca trebuie sa lucreze impreuna pentru a-si finaliza cat mai repede puzzle-urile. De asemenea, spune-le sa se ajute reciproc si sa respecte linistea pentru ca toti sa-si poata face treaba.Nu in ultimul rand, lauda-i pe cei ce au lucrat cel mai bine impreuna si anunta perechea castigatoare.
Implicand copiii intr-o activitate de acest tip, acestia vor invata sa comunice, sa munceasca impreuna si sa imparta, abilitati ce le vor fi utile pentru a deveni prescolari cat mai sociabili.
I.2. "Cercurile cooperarii"
Pentru acest joc este nevoie de un spatiu cat mai larg, fie afara, fie in interior. In plus, vei face rost de cat mai multe cercuri (asa-numitele "hoola-hops"), pe care le vei raspandi pe suprafata de joc.
Pune muzica si spune-le copiilor sa danseze in jurul cercurilor, dar fara a pasi in interiorul acestora. Copiii nu au voie sa se opreasca atata timp cat aud muzica, dar cand aceasta se va opri, trebuie sa aiba macar unul dintre picioare in interiorul unui cerc si sa nu atinga suprafata din afara acestuia.
Daca unul dintre copii nu se afla in interiorul cercului in momentul in care muzica se opreste, va trebui sa se aseze jos. Dupa fiecare iesire din joc, nu uita sa iei cate un cerc, astfel incat cei ce raman vor avea nevoie sa coopereze pentru a-si imparti cercurile ramase disponibile.
Cand va ramane un singur cerc, ultimii doi copii vor fi declarati invingatori si vor avea misiunea de a colabora, astfel incat ambii sa intre in interiorul cercului.
Jocul ii va invata pe copii sa coopereze si sa inteleaga ca se pot ajuta reciproc pentru a fi invingatori.
II. Cum poate invata copilul sa comunice
Daca vrei sa iti ajuti micutul sa comunice in cele mai diferite situatii ce ar putea surveni la gradinita, apeleaza cu incredere la jocurile de rol sau la cele de grup.
In ceea ce priveste jocurile de rol, copilul va avea posibilitatea de a experimenta diverse roluri si stiluri de comunicare. Totodata, vei putea observa si modalitatea in care percepe el comunicarea in anumite momente.
De cealalta parte, jocurile de grup sunt benefice intrucat il va incuraja sa comunice cu ceilalti, dar si sa urmeze instructiuni sau sa respecte reguli.
II.1. "Tea Party"
Alaturi de voi si de copil, invita cativa oaspeti. Pregatiti o masuta, pe care o veti decora si echipa corespunzator unei astfel de petreceri.
Arata-le copiilor cum sa se comporte si cum sa discute intre ei, permitandu-le sa interactioneze cat mai mult. Spre sfarsitul petrecerii, ii poti invita la un film sau le poti propune o activitate prin care sa colaboreze (de exemplu, sa deseneze sau sa realizeze un obiect hand-made).
Nu uita si sa le atragi atentia sa foloseasca mereu cuvintele "te rog", "Imi permiti?", precum si sa multumeasca "gazdelor" pentru ospitalitate.
II.2."Prietenul meu este in mijloc"
Ca si in cazul jocurilor de mai sus, va fi necesara prezenta mai multor participanti. Ar fi bine sa aveti la indemana si un instrument muzical de jucarie, precum o tamburina.
Copiii se vor aseza in cerc, iar unul dintre ei va sta in mijloc. Tu vei canta la tamburina, iar copiii vor spune: "X este in mijloc! X este in mjloc!", "Danseaza, "X"!. Continuati cu urmatoarele instructiuni: "Stati jos!", "Mainile sus!", "Invartiti-va!". Dupa aceea alegeti un alt copil sa stea in mijlocul cercului, adaugand: "Acum este "X" in mjloc!".
Jocul va continua pana cand fiecare copil va sta la un moment dat in mijlocul cercului, fiind o modalitate distractiva de a-i invata pe copii sa asculte, sa urmeze instructiuni si sa-i implice si pe altii in jocul lor, acordandu-le atentie. In acelasi timp, jocul poate stimula si dezvoltarea stimei de sine, in sensul in care fiecare va avea posibilitatea de a fi, pentru un timp, in centrul atentiei.
III. Jocuri ce il obisnuiesc pe copil sa imparta
Cam pana in jurul varstei de 5 ani, copiii nu inteleg efectiv conceptul de "a imparti". Totusi, ei cunosc anumite reguli ce ar trebui respectate, precum: sa-si astepte randul, daca renunta la o jucarie sa il lase pe alt copil sa se joace cu ea sau, in cazul in care o jucarie este adusa la o intalnire, si ceilalti se vor putea juca cu ea.
Pe masura ce mersul la gradinita se apropie, iti poti incuraja copilul sa inteleaga faptul ca este important sa impartim diverse lucruri cu ceilalti, ca nimeni nu va pierde savarsind un astfel de gest. Cel mai simplu este sa apelezi tot la invatarea prin intermediul jocurilor:
III.1."Impart totul cu mama"
Ofera-i copilului cateva feliute de mar, iar tu ia-ti niste covrigei . Explica-i faptul ca, daca el/ea isi va imparti cu tine gustarea, si tu ii vei da din a ta. Astfel, va putea gusta din amandoua.
Pe masura ce discutati, adu-i aminte ca si in cazul jucariilor se poate proceda la fel. Iata de ce isi poate imparti jucariile si cu alti copii, avand ocazia sa se joace in mai multe feluri.
Intreaba-l apoi daca poti lua o jucarie din camera sa. Daca iti da voie, lauda-l/laud-o si lasa-l/las-o sa se joace cu un obiect al tau, pe care de obicei nu i-l pui la dispozitie (de exemplu, isi poate lua lingurita preferata sau se poate juca un joc pe telefonul tau).
Dupa cateva minute, puteti sa schimbati intre voi si alte obiecte. Aminteste-i mereu ca, atunci cand imparti ceva cu altcineva, si persoana respectiva va face acelasi gest.
III.2."Pot sa-mi impart chiar si jucariile!"
Mai intai, mergi in camera copilului tau si ia-ti de acolo o jucarie. Intre timp, el va astepta in alta camera. Invita-l si pe el in camera sa. Prefa-te, pentru cateva secunde, ca te joci singura cu jucaria aleasa. Spune apoi: "stop!" si roaga-l sa iasa din nou din camera.
Dupa cateva secunde cheama-l inapoi. Intreaba-l daca vrea sa va jucati impreuna. Faceti acest lucru pentru cateva minute si spune iar "stop!". Discutati si afla care dintre cele doua variante i-a placut mai mult: sa imparta jucaria cu tine sau sa nu se joace cu ea.
Veti schimba ulterior rolurile, copilul stand acum in camera lui si tu in afara.
Repetand aceasta activitate, copilul se va obisnui, treptat, sa-si imparta lucrurile si cu ceilalti, inclusiv cu colegii de gradinita.
IV. Jocuri ce iti vor invata copilul sa fie empatic
Pentru ca micutul tau sa relationeze cat mai bine cu colegii de gradinita, este necesar sa invete sa-i inteleaga, dar si sa fie capabil sa-si exprime propriile stari/emotii. Mai exact, trebuie sa manifeste empatie fata de ceilalti. Aceasta nu se refera numai la sentimente/stari negative, ci si la cele pozitive (de exemplu, sa se bucure cand alt coleg a reusit sa obtina si el un premiu de la educatoare).
Indiferent de natura emotiilor/ sentimentelor implicate, este bine ca micutul sa poata fi alaturi de ceilalti pentru a sti cum sa reactioneze el insusi in anumite situatii.
IV.1. "Sarada emotiilor"
Lipeste pe niste bucatele de hartie imagini cu stari/ sentimente (ideale sunt abtibildurile cu fetisoare tip emoticon). Roaga-l pe copil sa-ti spuna ce reprezinta desenul respectiv si sa mimeze apoi. Schimbati ulterior rolurile.
Dupa ce ai constatat ca micutul stie sa identifice corect starile/ emotiile din imagini, puteti incerca sa le reprezentati prin desen. Dar atentie! Nu veti putea desena tot fete, ci va trebui sa redati o anumita emotie/ stare prin limbajul corpului sau printr-un aspect/ situatie ce o sugereaza (de exemplu, pentru tristete, puteti desena un copil stand singur pe o banca, intr-o zi ploioasa).
IV.2. Joc de rol cu jucariile preferate
Pentru inceput, fiecare dintre voi isi va alege cate un animalut de plus. Spre exemplu, copilul va avea un animalut mai mare, care il va incuraja si il va mangaia pe unul mai mic (al tau), ce este foarte trist intrucat s-a pierdut de mama lui. Pe parcursul jocului, intreaba-ti copilul: "Cum crezi ca se simte... (animalutul ce s-a pierdut de mama)?" si "Cum l-am putea ajuta?".
Alegeti apoi doua masinute. Una dintre ele va participa la o cursa si va iesi invingatoare. Cealalta isi va manifesta bucuria pentru reusita ei.
Cu ajutorul acestor jocuri, copilul va fi pus in situatia de a avea in fata diferite emotii/stari, ce il vor ajuta ulterior sa-si creeze propriile scenarii atunci cand se va afla, in viata de zi cu zi, in situatii precum cele abordate de voi acasa.
Surse:
http://www.babycenter.com/0_how-your-child-benefits-from-play_64065
http://blogs.babycenter.com/tips_and_tricks/5-vital-social-skills-to-instill-before-preschool/
http://www.ehow.com/list_6622666_preschool-sharing-games.html
http://everydaylife.globalpost.com/teach-value-cooperative-play-through-activities-children-13740.html
http://everydaylife.globalpost.com/activities-toddlers-buid-empathy-9828.html
http://www.friendshipcircle.org/blog/2011/03/28/12-activities-to-help-your-child-with-social-skills/Charades
http://www.livestrong.com/article/87296-role-play-ideas-effective-communication/
http://www.parents.com/advice/toddlers-preschoolers/activities-for-toddlers-and-preschoolers/how-can-i-teach-my-toddler-to-share/
http://www.udemy.com/blog/social-skills-games/
Surse poze:
http://momitforward.com/