Colțulcu
activități

Educatia copilului: metoda Step by Step

Educatia copilului: metoda Step by Step

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Datorita orientarii centrate pe individualitatea copilului si a unei game foarte variate de activitati propuse, metoda de educatie alternativa "Step by Step" este din ce in ce mai frecvent adoptata in gradinitele si scolile din tara noastra. Acesta este motivul pentru care iti vom oferi date referitoare la originile sale, la modalitatile in care se aplica in institutiile de invatamant, dar si cateva exemple de activitati inspirate din "Step by Step", pe care le-ai putea desfasura cu micutul tau.

Originile metodei de educatie Step by Step

Inceputurile metodei de educatie "Step by Step" dateaza inca din anii'60, cand in SUA a aparut necesitatea elaborarii unui program educational adresat cu precadere copiilor cu varste intre 3 si 5 ani, proveniti din familii defavorizate sau de imigranti. Cea mai mare parte a acestora nu avusesera inca acces la nicio forma de educatie instutionalizata. De aceea, a fost conceput un program ale carui principii se bazau pe teoriile formulate de Eric Erikson, Jean Piaget si L.S. Vagotsky.Conform acestora, copilul este "un individ unic,care creste si se dezvolta in ritm propriu, fiind dependent de altii in privinta dezvoltarii emotionale si cognitive, prin interactiune sociala", fiind capabil "sa acumuleze permanent noi informatii despre lumea inconjuratoare prin joc".

Programul a fost apreciat de catre familiile copiilor inca de la inceput, iar din 1969 a trecut sub tutela "Departamentului de Stat pentru Educatie" si extins in majoritatea statelor SUA, zeci de milioane de prescolari fiind educati prin metoda "Step by Step" (denumire data programului de catre "Children Resource International" din Washington, ce detine si licenta acestuia).

La inceputul anilor '90, "Step by Step" a ajuns, datorita "Fundatiei Soros", in Europa Centrala si de Est, in vederea facilitarii tranzitiei spre o educatie centrata pe valori democratice.
In tara noastra a fost implementat pentru prima data in anul 1994, dar sub numele de "Head Start", fiind adresat prescolarilor si propunand practice educationale centrate pe individualitatea copilului si pe joc. Un an mai tarziu se va numi "Step by Step", prin parteneriatul dintre Ministerul Educatiei si "Fundatia Soros", fiind recunoscut inca de la inceput ca alternativa educationala. In acelasi an (1995) vor aparea si primele doua clase primare functionand dupa metoda "Step by Step".

Succesul de care s-a bucurat i-a asigurat extinderea in scoli si gradinite din toate judetele tarii, in prezent existand peste 300 de gradinite si aproximativ 600 de clase primare ce au adoptat metoda "Step by Step".

Cum se aplica metoda "Step by Step" la gradinita si la scoala

Indiferent ca este vorba degradinita sau de invatamantul primar, metoda "Step by Step" tine cont atat de interesele individuale, ale fiecarui copil, cat si de nevoile de grup. Intr-o clasa "Step by Step" copilul se dezvolta intr-o atmosfera de incredere si se simte ajutat. Cadrul didactic are rolul de a-l ghida sa lucreze liber, sa gaseasca explicatiile si solutiile adecvate. Acesta este motivul pentru care, asa cum vom vedea in sectiunile urmatoare, clasele sunt organizate pe centre de activitati (copiii au ocazia sa se implice in diverse activitati), iar munca independenta ii ajuta pe copii sa invete cum sa invete, sa-si asume alegerile, sa devina responsabili.

Activitatile specifice dintr-o gradinita "Step by Step"

Organizarea unei sali de clasa tine cont de stadiul de dezvoltare al copilului. Mobilierul este modular, functional, iar materialele de lucru sunt foarte variate, permitandu-le copiilor sa lucreze atat individual, dar si in grupuri mici. Educatorul ii supravegheaza si ii ajuta daca au nevoie.

Inca de la sosirea in gradinita, copiii au posibilitatea de a-si alege unul dintre "centrele" de activitate:
Centrul de alfabetizare - Cuprinde jocuri cu litere, coli de hartie, instrumente de scris, sabloane sau stampile cu litere. Aici copilul isi dezvolta limbajul, dobandeste abilitatile necesare pentru a invata sa scrie si sa citeasca.

Centrul de matematica si jocuri manipulative - Are in componenta jocuri cu cifre si forme geometrice, tablite magnetice cu cifre, forme geometrice din lemn sau plastic, piese lego etc. Copiii isi vor dezvolta motricitatea fina, capacitatea de perceptie, dar vor invata si operatii matematice simple.

Centrul de constructii - Copiii pot realiza constructii din piese de lemn (specifice step by step), cuburi sau seturi lego lucrand in echipa. De asemenea, pot utiliza si alte jucarii, ce reprezinta mijloace de transport sau oameni. Vor invata sa lucreze in echipa, isi vor dezvolta atentia, capacitatea de concentrare, creativitatea si indemanarea.
Centrul de stiinte - Cu ajutorul unor instrumente precum lupa, microscop, pensete, lamele, balanta, magneti s.a, copiii vor invata sa realizeze un experiment, sa analizeze si sa compare diferite fenomene.

Centrul destinat jocurilor de rol - Datorita unui asemenea "centru" copiii pot deveni tot ceea ce isi doresc, isi vor dezvolta imaginatia, capacitatea de a negocia, de a rezolva conflicte, de a-si exprima emotiile si de a le recunoaste pe ale celorlalti. Totodata, copiii se pot "transforma" in mici bucatari, gatind retete simple.

Centrul pentru activitati artistice - Este locul in care micutii deseneaza, picteaza, modeleaza, cos,combina materiale pentru a realiza diferite lucrari. Vor invata sa lucreze in echipa, isi vor stimula creativitatea si vor deveni indemanatici.

Centrul de nisip si apa - Situat in curtea gradinitei, ofera materiale precum galetuse, lopetele, greble de plastic, corpuri plutitoare, recipiente de mai multe forme. Aici copiii pot intelege concepte matematice, stiintifice si isi dezvolta motricitatea fina.

Ce se intampla intr-o scoala cu program "Step by Step"

Intrucat "Step by Step" este un program educational de stat, predarea se face respectand curriculum-ul pentru invatamantul primar. Programul zilnic este de 8 ore si se desfasoara sub indrumarea a doi invatatori.
Mediul educational este agreabil, cu mobilier aranjat pe centre de activitate, fiecare avand o masa specifica, dulapul corespunzator cu materiale si panoul de afisare cu lucrari si evaluari ale elevilor. In fata clasei sunt doua sevalete, unul cu "Agenda Zilei" (mesajul zilei, lucrul la calendarele specifice), iar celalalt este "Scaunul Autorului" (locul unde fiecare prezinta noutatile, impresiile, lucrarile realizate).

Programul unei zile arata astfel:
Intalnirea de dimineata- aceasta cuprinde: "Agenda Zilei", citirea si comentarea "mesajului zilei", prezentarea noutatilor si impresiilor. Invatatorul descopera impreuna cu copiii continutul noii lectii, predand totodata si indrumandu-i sa lucreze independent.
Activitatile pe centre: centrul de citire, centrul de scriere, centrul dedicat stiintelor naturii, matematicii, centrul de arte si cel de constructii. Trebuie mentionat faptul ca "centrele" sunt usor de montat si demontat imediat ce se termina de studiat o anumita tema din programa. Nu in ultimul rand, pe masura ce termina de rezolvat sarcinile de la unul dintre centre, elevii vor trece si la celalte centre. Invatatorii ii observa, ii corecteaza si ii indeamna sa se ajute intre ei.
• Pauza de masa
Continuarea activitatilor neterminate din centre; evaluare.
Alaturi de activitatile mentionate mai sus, procesul de predare-invatare include elaborarea de proiecte in echipa, invatarea prin descoperire, discutii de grup, excursii, invitati in clasa. Toate acestea au drept finalitate dezvoltarea complexa a copilului, concretizata in cresterea increderii in fortele proprii (datorita muncii independente), dezvoltarea spiritului de echipa, capacitatea de a-si exprima propria opinie si de a o accepta pe a celorlalti, capacitatea de a-si exprima emotiile, de a le intelege si accepta pe cele ale celor din jur, precum si dezvoltarea creativitatii.

Activitati "Step by Step" pentru acasa

Avand la dispozitie cateva date referitoare la tipul de activitati derulate intr-o gradinita sau intr-o scoala cu program "Step by Step", nu iti va fi greu sa-i propui copilului tau unele asemanatoare. Tine cont de stadiul sau de dezvoltare si antreneaza-l in activitati care sa nu fie numai distractive, ci si instructive.

Activitati recomandate pentru copiii de 3-5 ani

"Painici arici"
Pregateste ingrediente pentru patru painici: 200 g de faina, o lingurita de ulei, ½ pahar de apa calduta, un varf de sare, un varf de drojdie de bere, un galbenus, stafide. Sa aveti la indemana si urmatoarele ustensile: un castron de salata, o lingura de lemn, o tava, o pensula speciala pentru prajituri.
Arata-i copilului cum sa amestece in castron faina, drojdia, uleiul, sarea, pana cand se obtine un aluat omogen. Apoi framantati aluatul, timp de 5 minute. Presara cu faina tava pentru cuptor. Imparte aluatul in patru si faceti patru gramajoare alungite, care se pun in tava.
Intepati gramajoarele pentru a obtine "tepii ariciului. Roaga-l pe copil sa ia doua stafide si "sa monteze" ochisorii "ariciului". Trage usor de aluat ca sa faci boticul. Veti unge apoi cu galbenus toti "aricii" si ii veti baga la cuptor o jumatate de ora.
Implicandu-l in aceasta activitate, copilul isi va dezvolta indemanarea, dar si motricitatea fina.

 "Coada elefantului" - Este un joc atat pentru interior, cat si pentru exterior. Veti avea nevoie de: o coala alba de desen (50X65 cm), carioca sau vopsea, un fular, fire de rafie, o bucata de plastilina.
Mai intai, confectioneaza din firele de rafie impletite si din bucata de plastilina "coada elefantului". Deseneaza apoi un elefant pe coala de desen. Scopul jocului va fi sa puneti "coada" elefantului la locul potrivit.
Spune-i micutului sa te lege cu fularul la ochi si sa te "indrume" pentru a monta "coada": "Mai sus, mai jos, in partea cealalta...". Schmbati apoi rolurile, ghidandu-l tu pe el.
Jucandu-va astfel, copilul va invata sa urmeze instructiuni, dar si sa se orienteze in spatiu.

"Masca de tigru"- Faceti rost de urmatoarele materiale: foarfeca, carton rosu, hartie creponata (galbena, portocalie si neagra), lipici, sfoara.
Deseneaza cu creionul, pe cartonul rosu,conturul unei masti simple (cu doua gaurele pentru ochi), pe care o vei decupa. Arata-i copilului cum sa rupa fasii din hartia creponata pentru a obtine "blana tigrului". Lasa-l pe el sa lipeasca fasiile pe masca.
La sfarsit, lipiti fasii de hartie aurie si sclipici in jurul ochilor. Ia apoi o bucata de sfoara pentru a o lega de ambele parti ale mastii.
Realizand masca de tigru, copilul isi va dezvolta creativitatea si indemanarea.

Activitati recomandate pentru copiii mai mari de 5 ani

Observatie in natura
Este o activitate agreabila, potrivita intr-o zi frumoasa de primavara sau de vara. Invita-ti copilul la o plimbare in parc sau in padurea de apropiere pentru a cauta si a observa un fluture asezat pe o floare. Luati cu voi o lupa, astfel incat sa poate fi observata structura aripilor de fluture, polenul ce se aseaza pe ele, dar si detaliile petalelor florii.
Dupa ce ati gasit fluturasul si il vedeti prin lupa, poarta o discutie cu cel mic. Roaga-l sa-ti spuna ce observa, sa-ti faca o descriere a fluturelui sau sa compare fluturele respectiv cu altul pe care l-a vazut in natura sau in carti.
Daca il veti implica pe cel mic intr-o asemenea activitate ii veti oferi ocazia de a invata sa observe, sa analizeze, sa compare, dar si sa se bucure de minunile naturii.

 

 "Eu sunt oglinda ta"- Poate fi un bun exercitiu pentru dezvoltarea emotionala a copilului, invatandu-l sa recunoasca, sa accepte si sa redea emotiile celor din jur.
Este un joc foarte simplu: tu vei adopta o anumita mimica (poti exprima veselie, tristete, curiozitate, plictiseala etc.), iar copilul va trebui sa spuna cuvantul ce defineste expresia fetei tale si sa te imite. Faceti apoi schimb de roluri. Distractia va fi si mai mare cu cat veti exprima cele mai variate stari.

"Meseriile"- joc de rol
Pentru o mai mare varietate a meseriilor, dar si pentru a se invata cat mai multe lucruri noi, este nevoie ca la jocul de rol sa participe cel putin trei copii.
Pregateste "recuzita" necesara pentru ca cei mici sa devina ceea ce isi doresc: bucatar, politist, doctor etc. Invita-i sa se costumeze si sa dialogheze intre ei. De exemplu, fiecare poate sa spuna cate ceva despre caracteristicile meseriei lui sau o intamplare pe care a avut-o la "locul de munca".
Este o activitate ce ii va invata sa socializeze, le va dezvolta imaginatia, dar si capacitatea de a-i observa si intelege pe ceilalti.

 

Surse:
www.ccddcluj.ro/Preuniversitaria/v2,nr.1/ArticolePreuniversitaria online/3.Alternative Educationale/ Diugan % 2 BVasvari.pdf.
http://www.creeaza.com/didactica/didactica-pedagogie/Alternativa-educationala-Step-264.php
http://www.didactic.ro/revista-electronica/revista-electronica-didactic-ro-issn-aa844-4679-ianuarie-2-aaaa/step-by-step-o-alternativa-educationala-de-viitor-pr
www.momaproject.eu/up-content/uploads/2013/11/ROMANIA-NationalResearch_RO.pdf
http://www.razadesoare-ploiesti.ro/ (gradinita cu program Step by Step)
***Fii creativ! (traducere din limba engleza de Meropi Papagheorghe), Ed.Rao, Buc.,2013

Surse poze:
http://www.cityguideny.com

http://fc09.deviantart.net/

http://2.bp.blogspot.com/

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Vacanță în compania artei: Art Safari oferă ateliere gratuite pentru copii în perioada 27-29 octombrie
    Vacanță în compania artei: Art Safari oferă ateliere gratuite pentru copii în perioada 27-29 octombrie

    Toți copiii pasionați de artă cu vârste între 6 și 12 ani participă gratuit la atelierele organizate de Art Safari timp de 3 zile, în perioada 27-29 octombrie,...

    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor
    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor

    Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său, atât când vine vorba de lucrurile necesare de zi cu zi, dar mai ales în ceea ce privește...

    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

    Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

    Metoda inedită a unei mame de a opri tantrumul fetiței sale
    Metoda inedită a unei mame de a opri tantrumul fetiței sale

    Copilul tău a ajuns la vârsta tantrumurilor și nu mai știi cum să îl liniștești? Încearcă metoda inedită a acestei mame de peste hotare, care reușește să o...

    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc
    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc

    O mamă din Statele Unite ne dezvăluie secretul ei și ne spune cum a reușit să-și facă copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă suc în fiecare seară. Curios, nu-i așa?

    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

    Inteligența artificială a pornit numeroase discuții de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul Chat GPT-ului. Cum va schimba acest asistent virtual performant educația...

    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat
    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat

    Printre provocările importante cu care te confrunți în primul an de viață al copilului tău se regăsește și aceasta: să vii cu soluții pentru a-l calma cât mai rapid...

    © 2025 Qbebe