SIMETICONA
Simeticona este un agent tensioactiv care sparge bulele de gaz. Utilizarea ei în perioada dificilă a colicilor scade agitaţia. Este studiată şi folosită la scară largă, de mai mult de 50 de ani în activitatea practică. de tratare a simptomelor neplăcute provocate de balonare şi flatulenţă.
Indiferent că au drept cauză producţia crescută de gaze sau că a înghiţit mult aer în perioadele de plâns, simeticona îşi găseşte locul în calmarea crizelor de plâns ale bebelușului!
Utilizarea simeticonei se datorează proprietăţilor tensioactive ale acesteia:
- scade tensiunea superficială de la suprafaţa bulelor de gaz
- sparge bulele de gaz
- ajută absorbţia sau eliminarea gazului la exterior.
- ameliorează simptomele supărătoare precum: durere, crampe abdominale, eructatii, flatulență.
Ceea ce este foarte important la această vârstă este faptul că simeticona nu se absoarbe din tractul gastrointestinal, are un mod de acţiune exclusiv fizic. Nu interferează cu absorbţia nutrienților, deci nu are efecte secundare! În cazul sugarilor, indiferent că produc o cantitate mai mare de gaze (secundar imaturităţii tractului digestiv) sau înghit aer în timpul crizelor de plâns, simeticona este un ajutor preţios!
PROBIOTICELE
Etimologic denumirea ”probiotic” înseamnă "pentru viaţă". Elie Metchnikoff a fost primul cercetător care a studiat legătura între ingestia de iaurt (sursă de lactobacilli) şi longevitatea bulgarilor care-l consumau. Francezul Boulardii a remarcat că populaţia indigenă din Asia de Sud-Est mesteca coaja fructelor de litchi şi mangustan în timpul epidemiei de holeră, fără a se îmbolnăvi.
În viaţa intrauterină intestinul este steril. Odată cu prima gură de laptea bebelușului el începe să fie populat de bacterii, însă ajunge la o floră echilibrată abia în jurul vârstei de 3 ani. Este bine dovedit faptul că microbiota (flora intestinală) este un regulator al sistemului imun nu numai în intestin ci şi în întregul organism. Probioticele nu reprezintă altceva decât nişte tulpini de bacterii şi drojdii prietenoase. Dar să nu uităm că nu pot avea indicaţie universală, la pacienţii cu imunodeficienţe şi la prematuri putând fi periculoase.
Sunt două categorii de probiotice: lactobacillii şi saccharomycesboulardii. Aceste microorganisme ne ajută în procesul de digestie şi împiedică dezvoltarea altor specii ce ar putea afecta integritatea tubului digestiv. Ele acţionează prin mai multe mecanisme (intră în competiţie pentru hrană cu agenţii patogeni, împiedică adeziunea acestora, stimulează imunitatea). Pentru a fi eficiente ele trebuie să ajungă în intestin, deci să reziste atacului acidităţii gastrice.
Saccharomycesboulardii este unul dintre cele mai studiate probiotice ce şi-a dovedit cele mai eficiente beneficii terapeutice. Acţionează sub formă de floră tranzitorie, protejând sistemul intestinal şi determinând funcţionarea adecvată a acestuia, învederea restabilirii microflorei intestinale. Acţionează prin mai multe mecanisme:
- interferează cu capacitatea microorganismelor de a coloniza şi infecta mucoasa,
- modulează răspunsul imun,
- stabilizează funcţia de barieră.
Ceaiurile
În ameliorarea colicilor sunt folosite și ceaiurile cu amestecuri de fenicul, chimen, anason, cătușnică, muşeţel. Deşi îl pot calma pe bebeluș, există şi dezavantaje. Pentru că, teoretic, bebelușul nu are nevoie în primele luni decât de lapte, fie el matern sau formulă. Utilizarea ceaiurilor duce la scăderea aportului de lapte (fiecare cantitate de ceai băută va înlocui aceeaşi cantitate de lapte). De asemenea, cele mai multe ceaiuri anticolici sunt îndulcite.
Prin urmare, nu apela la ceaiuri decât după ce îi ceri sfatul pediatrului. Și dacă el este de acord, limitează aportul de ceai oferit bebelușului la 4-5 lingurițe, de 2-3 ori pe zi, numai când colicile sunt acute și bebelușul nu s-a oprti din plâns timp de 15 minute.
Gripe Water
Este un remediu tradiţional folosit din vechime. NU reprezintă altceva decât o soluţie cu bicarbonat de sodiu şi plante (fenicul, muşeţel, ghimbir, mărar, etc). Prima formă de gripe water folosită de bone în Anglia conţinea şi alcool. De altfel, în trecut, era practicată sedarea sugarului (încă de pe vremea lui Galen se folosea opiumul). În prezent nu se mai foloseşte alcool, dar citirea excipienţilor din preparate este utilă. În afara efectului de liniştire are şi dezavantaje: aduce un supliment de sodiu şi are o compoziţie variabilă în funcţie de producător.
Remediile homeopate
Tratamentele homeopate sunt eficiente numai atunci când sunt prescrise de un homeopat cu experiență, care oferă un remediu personalizat pe nevoile bebelușului și chiar ale mamei, dacă aceasta alăptează. Remediile homeopate nu au efecte secundare şi contraindicaţii, dar numai dacă sunt administrate bebelușului în condiții de siguranță și cu aprobarea pediatrului.
Eliminarea principalilor alergeni din alimentaţia mamei
Dacă toate remediile nu au avut efect, se poate încerca eliminarea laptelui, ouălelor, grâului, alunelor şi a peştelui din alimentaţia mamelor care alăptează. Înaintea acestei decizii dure încearcă să eviţi alimentele care fermentează (varza, conopida, fasolea, citricele şi condimentele iuţi). Exclude şi cofeina, sucurile acidulate, chiar și sucurile de fructe, fie ele din comerț sau făcute în casă.
Schimbarea formulei de lapte
Utilizarea unei formule hipoalergenice în cazul sugarilor alimentaţi artificial este asociată cu ameliorarea simptomelor. Schimbarea pe formula cu hidrolizat de proteină nu este justificată, nefiind susţinută de dovezi ştiinţifice.
Întotdeauna întreabă doctorul înainte de a schimba formula, dar ți înainet de orice decizie de tratament a colicilor.
Remedii în ameliorarea colicilor: soluția mămicilor reponsabile
O soluție în ameliorarea colicilor la bebeluși o reprezintă KEBENE Pro Baby. Acesta este un dispozitiv medical indicat în caz de colici gazoase la sugari. Beneficiul lui KEBENE Pro Baby constă în asocierea dintre simeticonă (ingredient activ) si probioticul SaccharomycesBoulardii (adjuvant activ). Astfel, Kebene Pro Baby protejează și regenerează bariera biologică intestinală și în același timp ajută la eliminarea simptomelor supărătoare cum ar fi: durerea, crampele, senzația de tensiune, eructațiile, flatulența. | ![]() |