Recontextualizarea si reconstituirea mestesugului urmarind calitatea tehnicii, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, prezentarea unor teme iconografice devenite reper in iconografia taraneasca, dar si inovatii care sa nu se indeparteze excesiv de canon, evitarea serializarii industriale pentru scopuri comerciale.
Recuperarea fragmentara a unui teritoriu dominat de o inflatie agresiva a prostului gust si a ignorantei, ca reactie la suprasaturarea pietei cu obiecte de cult de proasta calitate, deturnate de la sensul initial.
Descoperiti ca de obicei in targ: praznicare, sfinti protectori, sarbatorile mari, heruvimi desprinsi din cetele ingeresti, Crucea in variante ne-imputinate, toate inchipuite pe icoane pe lemn, icoane pe sticla, icoane de vatra, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care au ca sursa mestesugurile iconarilor si ale artistilor.
Insotim praznicul cu suc de mere, turta dulce, dulceturi, miere si prajituri de casa.
Intrarea este 6 lei si 3 lei bilet redus.
Participarea iconarilor la targ se face in urma unei invitatii nominale si a unei selectii preliminare.
Actiuni conexe
Targul iconarilor si al mesterilor cruceri de anul acesta propune, in cadrul seriei de expozitii Portret/ Atelier, trei studii de caz: Adriana Boerescu, Angela Ludosanu si Nicu Muntean.
Iconarii invitati au un traseu interesant atat din unghiul mestesugului, cat si din perspectiva contextului in are ei s-au format si au lucrat. De la studii de arta, la descoperiri si dezvoltari autodidacte, de la tentatia picturii occidentale, la descoperirea autenticitatii traite a icoanei ortodoxe, drumul lor dezvaluie cautari si reconstituiri personale ale mestesugului Icoanei. Ca si in seriile precedente, portretul iconarului va fi dublat de atelierul sau intr-o constructie expozitionala mai apropiata demersului eseului si al experimentului.
Finisajul expozitiei va fi insotit de lansarea celor trei caiete Portret/Atelier si de un concert de muzica psaltica sustinut de Grupul Nectarie Protopsaltul, pe 16 septembrie, la ora 17:00.
Grupul Nectarie Protopsaltul este unul dintre cele mai prestigioase coruri de muzica bizantina din Romania. Fondat in 2001 si condus in primii ani de Valentin Gheorghe, Grupul este dirijat din 2008 de Sabin Preda, lector la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Grupul a inregistrat pana acum 9 CD-uri si a sustinut zeci de concerte, singur sau ca invitat in festivaluri (Festivalul Archaeus, Festivalul de Muzica Veche, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri de la Muzeul Taranului, Romania in Advent - ICR s.a.), in Romania, Italia, Elvetia si Scotia. De asemenea, a participat la numeroase slujbe in biserici de mir si manastiri din intreaga tara si din Sfantul Munte.
Expozitia va fi deschisa pana pe 16 septembrie 2012, intre orele 10:00 - 18:00. Luni este inchis.
Eveniment realizat cu sprijinul: Intact Media Group, Clubul Taranului.
Parteneri: Star Storage, LiderPrint, Cocor Media Channel, Carturesti, Teatrul National de Opereta „Ion Dacian", Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, Primaria Municipiului Bucuresti, Institutul National al Patrimoniului - CIMEC, Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane, Muzeul Parohial din Saliste, Episcopia Argesului si Muscelului, Manastirea Antim, Arhivele Nationale Sibiu, Arhiva Nationala de Filme, Societatea Romana de Televiziune.
Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti Fm, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, BucurestiFM, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro, Media IQ.