Pe rețelele de socializare au fost postate mai multe comentarii ale celor care au văzut-o, cei mai mulți întrebându-se dacă nu cumva membrii Casei Regale nu se supun regulilor de prevenție a coronavirusului. Fotografiile însă nu au apărut, pentru că echipa de protecție a ducesei nu permite publicul să facă poze. Însă, ne întrebăm, este sau nu carantină și pentru cei cu sânge albastru?
Dar se pare că Marea Britanie are altă abordare în privința pandemiei. În loc să se ferească de coronavirus, englezii propun imunizarea organismului prin expunere. Însă specialiștii se tem că nu este cea mai bună soluție. Astfel, persoanele care vor fi infectate cu Covid-19 vor deveni imune și nu se vor mai îmbolnăvi a doua oară. Dar a permite populației să-și consolideze imunitatea în acest mod - mai degrabă decât printr-o testare pe scară largă, urmărirea contactelor fiecărui caz și izolarea acestora, așa cum multe alte țări din Asia și Europa au ales să o facă - ar putea crește riscul pentru cei mai vulnerabili: persoane în vârstă cu probleme de sănătate, scrie The Guardian.
Pentru a atinge imunitatea efectivă, ar trebui ca cel puțin 60% din populație să se îmbolnăvească și astfel să devină imună, potrivit lui Sir Patrick Vallance, consilierul științific principal al guvernului. Deși este posibil să fie nevoie de un procent mai mare.
View this post on Instagram
Însă și oamenii de știință sunt temători cu privire la această abordare.
„Îmi fac griji că elaborarea unor planuri care presupun ca o proporție atât de mare din populație va fi infectată (și sperăm că va fi recuperată și imună) s-ar putea să nu fie cel mai bine pe care îl putem face”, a spus Martin Hibberd, profesor de boli infecțioase la Școala de igienă și medicină tropicală Londra. Mai mult decât atât, strategia britanică ar putea intra în conflict cu politica OMS, care presupune urmărirea și izolarea tuturor cazurilor, consideră Anthony Costello, un medic pediatru și fost director al Organizației Mondiale a Sănătății.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat: „Ideea că țările ar trebui să treacă de la reținere la atenuare este greșită și periculoasă.” Totodată, imunizarea efectivelor s-ar putea să nu dureze, declară Costello. Nu se știe dacă într-adevăr îmbolnăvirea aduce după aceea imunizare sau este ca gripa unde apar an de an noi tulpini la care sunt necesare vaccinuri repetate.
Un studiu realizat de epidemiologii britanici prezice că aceste expuneri pentru a încetini, în loc de a opri virusul în mod activ, ar putea duce la o supraaglomerare în spitale, rezultând cu 250.000 de decese în Marea Britanie, în contextul pandemiei actuale. Studiul a fost lansat luni de către Imperial College COVID-19 Response Team din Londra. Specialiștii îndeamnă la izolare, în special în rândul vârstnicilor, dar și la distanțare socială. Potrivit OMS, datele de până acum sugerează că 80% dintre infecții cu coronavirus sunt ușoare sau asimptomatice, 15% sunt infecții severe, iar 5% sunt critice, necesitând ventilație.
Surse: Cafemom, The Guardian, CNN