Invitat în emisiunea „40 de întrebări, cu Denise Rifai”, de la Kanal D, Christian Sabbagh a vorbit despre diagnosticul pe care l-a primit fiul său, în vârstă de 4 ani. Micuțul Christian Jr. suferă de autism, afecțiune depistată în urmă cu un an, când soția jurnalistului, Iulia Sabbagh, și-a dat seama că, deși avea vârsta de 3 ani, băiatul nu putea să vorbească.
După mai multe investigații și vizite pe la medici, lui Christian Jr. i s-a pus diagnosticul de tulburare de spectru autist (autism).
„Am observat că fiul meu nu vorbea, deși avea vârsta de 3 ani. Când voia ceva, el doar îmi arăta, nu putea să se exprime în cuvinte. Ulterior, am decis să merg cu el la mai mulți medici, care mi-au pus diagnosticul TSA. După mai multe investigații am aflat că forma lui este una ușoară și că sunt șanse mari cu terapie să se recupereze.
Este o luptă grea, este nevoie de multă răbdare și de foarte mulți bani, deoarece terapiile sunt costisitoare. Orice părinte care are copilul diagnosticat cu această problemă înțelege ceea ce spun. Din păcate, statul român nu face nimic pentru acești copii”, a spus Iulia Sabbagh, potrivit viva.ro.
Citește și: Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?
Iulia Sabbagh a recunoscut că a avut nevoie de terapie pentru accepta ceea ce se întâmplă cu fiul ei. Ea mărturisește că a suferit de depresie și că de multe ori și-ar fi dorit că viața ei să se termine:
„Anul trecut, în această perioadă, aveam să primesc, probabil, cea mai dureroasă veste. Copilul meu avea să fie diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Este adevărat că am trecut printr-o depresie destul de urâtă.
Nu voiam să vorbesc cu nimeni, nu voiam să aud pe nimeni. Îmi doream să se termine viața mea, pentru că nu știam foarte multe lucruri despre acest diagnostic. La vremea respectivă, în capul meu erau numai gânduri negre.
Recunosc că am avut nevoie de consiliere psihologică să înțeleg că lucrul cel mai important este ca eu să fiu bine ca să-l fac bine și pe fiul meu. Am căutat ajutor pentru a mă vindeca mintal, pentru a avea puterea de a fi sprijinul copiilor mei, indiferent de situațiile grele cu care am fost încercați”, a declarat Iulia Sabbagh pentru Spectacola.
Pentru Iulia Sabbagh, starea de sănătate a fiului ei reprezintă un subiect foarte delicat, motiv pentru care evita să vorbească despre acest lucru. Aceasta a dezvăluit, însă, cum s-a schimbat viața sa și a jurnalistului din momentul în care au aflat că băiatul lor cel mic suferă de autism.
„Este un subiect foarte delicat pentru mine, tocmai de aceea am preferat să țin departe de presă lucrul acesta. Facem terapii de un an de zile, mă ocup intens de el. Dimineața merge la grădiniță, iar după amiază merge la terapie, care durează șase ore.
Nici pe Anais (n.red.: fiica cea mică a Iuliei și a lui Christian Sabbagh) nu o dau la o parte, mă ocup de ea, după cum ați văzut, mergem la meditații pentru pian, pe lângă școală facem și activități extrașcolare. Fiica mea a înțeles că frățiorul ei are o problemă și că nu este foarte vorbăreț și uneori este agitat, dar se joacă împreună și mă susține”, a spus Iulia Sabbagh.
Citește și: Cum mi-am dat seama că fiul meu are autism
Iulia și Christian Sabbagh nu consideră că autismul reprezintă o piedică în viața fiului lor, motiv pentru care i-au rugat pe cei care le scriu pe rețelele de socializare să nu le mai trimită mesaje de compătimire:
„Pentru că după mediatizarea diagnosticului fiului meu am tot primit mesaje, unele de „compătimire”, să nu spun răutate, precizez următoarele:
-Autismul nu este o boală sau o epidemie. Este, de fapt foarte subdiagnosticat. De asemenea, nu este neapărat un lucru rău.
-Autistii duc lupte ca noi toți ceilalți, dar multe dintre ele provin de la oameni intoleranți sau locuri care nu sunt proiectate pentru ei.
-Majoritatea persoanelor cu autism nu vor un „leac’ pentru că le place ceea ce sunt, chiar dacă lumea este puțin mai greu de navigat. Persoanele cu autism sunt la fel de unice ca și neurotipii!
Autiștii sunt peste tot. … Multe personalități istorice celebre erau, probabil, autiste, cum ar fi Mozart, Einstein, președintele Lincoln și Emily Dickinson. Câteva exemple actuale sunt Sir Anthony Hopkins, Dan Akyroyd și Elon Musk. Persoanele cu autism fac lucruri grozave în fiecare zi! … Doar pentru că unii dintre ei nu vorbesc nu înseamnă că nu au lucruri de spus.
Există o concepție greșită că, pentru că cineva nu vorbește, nu este inteligent și nu este capabil să trăiască o viață împlinită. Oferă cuiva instrumentele potrivite și vei descoperi că au multe de spus și o perspectivă valoroasă asupra lumii”, a explicat soţia lui Christian Sabbagh, pe Facebook.
Citește și: 6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
Pe lângă Christian Jr., fiul sau în vârstă de 4 ani, diagnosticat cu autism, Christian Sabbagh mai are trei copii: Yasmine Anne Marie (14 ani), Eduard, în vârstă de 21 de ani și Anais.
Anais și Christian Jr. provin din căsătoria cu actuala lui soție, Iulia, iar Yasmine provine din al doilea mariaj al jurnalistului. Eduard, cel mai mare dintre copiii lui Christian Sabbagh, face parte din primul mariaj al prezentatorului.
Eduard, fiul cel mare al jurnalistului, este student la Facultatea de Drept din București și își dorește să devină procuror:
„Eduard vrea să devină procuror, o profesie apropiată celei de poliţist, om al legii, la fel ca toţi cei din familie. Din păcate pentru mine, în meseria pe care o am, nu pot spune că îl văd des, mai mult vorbim la telefon, pentru că programul meu este de o asemenea natură încât veşnic sunt plecat şi, în weekend, după cum bine ştiţi, lucrez! Dar şi când ne vedem, profităm din plin de acele momente, ne simţim foarte bine împreună”, spunea Christian Sabbagh în urmă cu ceva timp, potrivit wowbiz.ro.