Laura Cosoi
Aceasta povestește că inițial a apelat la un consultant în lactație. La sfaturile sale, și-a hrănit fiica atât la sân, cât și ajutorul unei formule de lapte, cu un biberon cu o suzetă de latex. În vederea stimulării lactației, Laura Cosoi recomandă pompa de sân.
Rita a fost alăptată la sân mai ales noaptea, mama sa dezvăluind că așa a început să ia mai ușor în greutate.
Laura Cosoi le sfătuiește pe toate mamele să insiste să-și hrănească bebelușul la sân, să nu fie foarte stresate (pentru că stresul va diminua fluxul de lapte) și să se distanțeze cât mai mult de presiunile celor din jur. Relaxarea este esențială, astfel încât să se realizeze o legătură cât mai strânsă între mamă și bebeluș.
Laura a recunoscut că a recurs o perioadă și la capsule cu schinduf pentru creșterea fluxului de lapte.
Adela Popescu
În primele zile de după naștere, Adela s-a aflat în situația ca bebelușul ei, Alexandru, să refuze sânul stâng și să nu se atașeze corect de cel drept. Din acest motiv, a făcut rană la sânul dept.
După ce o asistentă de la maternitate i-a adus un mamelon de silicon și a îndrumat-o să-și schimbe poziția de alăptat (bebelușul să stea pe spate și ea întisă pe o parte), Alexandru a început să mănânce de la sânul stâng.
Odată ajunsă acasă, Adela s-a confruntat cu angorjarea sânilor. A precizat însă că nu a renunțat să alăpteze în ciuda durerilor și disconfortului și că a apelat la diverse metode pentru ameliorarea acestora: comprese calde înainte de alăptare și reci după, comprese cu varză, masaje ale sânilor la duș, pompa de sân. După trei zile, a început să se simtă mai bine, dar rămăsese cu o usturime.
După două luni de la debutul procesului de alăptare, „alăptarea a devenit magică", a spus Adela. Atunci a simțit legătura puternică, dragostea fiului ei, care o făcea adesea „să-i dea lacrimile de fericire".
Sfatul ei este ca mamele să nu se oprească din alăptat, chiar dacă doare. Ea asigură de faptul că durerile vor trece și că laptele va ajunge să fie exact cât are nevoie bebelușul.
Dana Rogoz
Și aceasta spune că alăptatul a fost pentru ea un proces cu „hopuri". Inițial l-a alăptat pe Vlad la sân oferindu-i însă și o completare cu o formulă de lapte. S-a simțit însă vinovată pentru acest demers, văzând că nu îi putea oferi bebelușului suficient lapte matern.
Ulterior, Dana a explicat că ajunsese să-i dea copilului ei chiar și 18 mese pe zi (inclusiv pe parcursul nopții) și că nu reușea deloc să mai doarmă. Medicii o sfătuiseră să reducă mesele cam la 7-8 pe zi, dar nu reușea, bebelușul având nevoie să fie pus la sân foarte des. Între timp, a luat suplimente alimentare pentru stimularea lactației și a folosit și o pompă de sân.
A ajuns la un medic pediatru, care i-a spus să-și pună bebelușul la fiecare sân în parte, astfel încât o sesiune de alăptare să dureze cam 40 de minute și să folosească în continuare pompa de sân.
Dana a urmat sfaturile medicului și a sezizat că bebelușul a început să doarmă noaptea, chiar și 5 ore legate. De asemenea, a reușit să-l alăpteze exclusiv cu lapte matern.
A recunoscut faptul că cel mai mult în stimularea lactației a ajutat-o pompa de sân electrică.
Îndemnul ei pentru mame este să asculte sfatul specialiștilor și să fie răbdătoare.
Surse:
www.lauracosoi.ro, www.adelapopescu.eu,www.danarogoz.com
Surse poze:
www.facebook.com