swipe

Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

Antrenamentul pentru utilizarea oliței ar trebui să înceapă de când bebelușul are vârsta de 2 luni

Se regăsește printre cele mai bizare sfaturi de parenting oferite vreodată, reflectând preocuparea de a se găsi o soluție pentru ca mamele să nu mai fie nevoite să stea toată ziua să schimbe scutece și să cheltuiască mulți bani cu achiziționarea lor.

Dacă în Epoca Victoriană nu se vorbea deloc inițial despre cum puteau fi obișnuiți copiii cu utilizarea oliței, treptat medicii acelei epoci au considerat că această problemă trebuia abordată. Astfel, medicul Pye Henry Chavasse a propus următoarea idee: bebelușii puteau fi învățați cu olița dacă erau ținuți zilnic, la aceeași oră, deasupra uneia și dacă, la nevoie, pentru stimulare, se recurgea la o bucățică de săpun.

În jurul anilor 1930, părinții erau îndemnați să-și familiarizeze copiii la oliță încă de la vârsta de două luni, în SUA afirmându-se la un moment dat că deprinderea cu acest obicei făcea parte din „construirea caracterului” unui copil.

Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

Un copil mic ar trebui să stea toată ziua la aer, chiar și într-o „cușcă”

Când sunt aduse în discuție unele dintre cele mai bizare sfaturi de parenting, nu ar trebui omis nici acela care este legat de folosirea unor cuști speciale pentru copii. Ideea i-a aparținut medicului Luther Emmett Holt, care în lucrarea sa din 1884, „The Care and Feeding of Children”, a vorbit despre cât de mult conta, pentru buna funcționare a organismului și pentru creșterea sănătoasă a copiilor, ca aceștia să stea cât mai multe ore la aer. În acea perioadă se susținea că dacă un copil petrecea mai multe ore din zi având de suportat diferențe de temperatură, ar fi putut să aibă o imunitate mai bună.

Pornindu-se de la această idee, în 1922 a apărut primul model de „cușcă” pentru copii ce a fost comercializat, fiind creat de Emma Read din Spokane, Washington. O cușcă de acest tip era cam de dimensiunea unui aparat de aer condiționat, avea înăuntru o păturică și era atașată la ferestrele apartamentelor ce nu aveau acces la curțile interioare, părinții fiind sfătuii să-și lase copilul să stea astfel cât mai multe ore dintr-o zi pentru a avea parte de aer curat și a-și face rezerve de vitamina D.

Sursă poză: captură youtube.com

 

Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

Indigestia la copii ar putea fi prevenită dacă mama este calmă

La începutul secolului trecut, medicul A.K. Bond aducea în prim-plan, prin intermediul lucrării „How can I cure My Indigestion?”, un sfat de parenting ieșit din comun. Mai exact, din review-ul cărții sale din 1902 reiese și faptul că o metodă la îndemână și eficientă de a preveni indigestia la copiii mici era ca mamele să se străduiască să rămână cât mai calme. Potrivit „The New York Times”, îndemnul medicului suna astfel: „...O mamă de primă clasă se bucură de o bună sănătate, este preocupată de copii și este calmă, ceea ce este cea mai bună armă împotriva indigestiei apărute la un bebeluș.”

De altfel, ideea potrivit căreia mamele, pentru a-și ajuta bebelușii să scape de manifestări digestive dezagreabile, ar fi trebuit să fie calme, nu era nouă. Spre exemplu, la începutul secolului trecut, se spunea că un bebeluș putea fi mai ferit de colici dacă mama sa nu era nervoasă când îl alăpta.

Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

Copiii nu ar trebui să aibă parte de afecțiune

Și acest sfat de parenting face parte dintre cele mai bizare și este legat de Criza Rachetelor din Cuba, din anul 1962. Atunci un medic pediatru le atrăgea atenția părinților asupra următorului aspect: pentru a nu crește un viitor socialist, era necesar să se străduiască să nu-i dăruiască afecțiune, să nu îl îmbrățișeze, să nu îl sărute sau să îl țină în poală.

În cartea „Bringing Up Babies”, se spunea, potrivit „The Independent”, că: „Dacă îi învățăm că totul poate fi obținut la cerere, trebuie să admitem că vom sădi semințele socialismului.”

Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

În caz de stări de slăbiciune la copii se poate recurge la „un tonic roșu”

În 1919, medicul Lambert Ott, care a luat cuvântul la convenția „Asociației Medicale Americane”, a venit cu această soluție pentru părinți: „Am folosit vinul roșu pe post de tonic pentru copiii cu stări de slăbiciune și s-a dovedit că acesta aduce rezultate remarcabile. Cu toate acestea, i-am instruit pe părinți să nu le spună copiilor că le-am dat vin, ci să le spună că le-am dat un tonic roșu.”

Medicul Lambert Ott era cunoscut în epocă întrucât susținea utilizarea de băuturi alcoolice (spre exemplu whiskey) pentru ameliorarea diferitelor probleme de sănătate ale copiilor.

Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

„Lăsați copiii să plângă! Este un exercițiu excelent!”

În prezent, un asemenea sfat de parenting ți se pare cel puțin bizar. Nu știm  însă cum a fost el receptat în trecut, în jurul anului 1950, dar ceea ce se susținea cu tărie era că un plâns sănătos nu era dăunător pentru copil, ci dimpotrivă. De aceea, părinții erau îndemnați să nu intervină când își vedeau micuții în lacrimi, permițându-le să aibă parte de „un exercițiu excelent.”

Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

Cuțitele, artificiile și pistoalele nu trebuie folosite la joacă

Chiar dacă în perioada interbelică (între anii 1930 și 1940), în SUA exista o autoare specializată în probleme de parenting (Catherine MacKenzie), care scria pentru „The Times” articole pe probleme actuale și în prezent (cum ar fi numărul de copii care ar trebui să se afle într-o clasă la grădiniță, cât de periculoase sunt noile media pentru copii, ce faci dacă fiica ta adolescentă de 13 ani vrea să se dea cu ruj etc.), unul dintre cele mai faimoase sfaturi care țin de parenting din acea perioadă îi aparține primarului din New York din acea perioadă, Fiorello la Guardia. Astfel, în vara anului 1939, a venit cu un sfat de siguranță ce îi privea atât pe cei mari, cât și pe cei mici: „Nu vă jucați cu cuțitele, cu artificiile sau cu pistoalele.”

Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

Mamele trebuie să fie preocupate de „Analiza job-ului și de a avea soți care să fie corecți”

Iată un sfat despre care nu se poate spune că nu are legătură și cu viața actuală, dar care probabil a fost considerat bizar în secolul trecut, când a fost lansat. Astfel, Frank Gilbreth a lansat sloganul „Femeia poate îmbina cariera și mariajul”, venind cu această explicație: soții „corecți” sunt tații care le permit mamelor să aibă și posibilitatea de a avea o carieră, iar „analiza job-ului” a fost intrepretată ca fiind „un fel de inginerie industrială”, ce se aplica însă îngrijirii copiilor și principalelor activități casnice (precum spălatul vaselor de pildă).

Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

Bebelușii ar trebui lăsați să stea și uzi

Dintre sfaturile de parenting cele mai bizare nu ar trebui exclus nici acesta. De pildă, un articol apărut în revista „Mother & Baby” promova ideea conform căreia părinții nu ar trebui să se străduiască să își schimbe copiii cât mai repede când aceștia erau uzi, afirmându-se„Dacă insiști să ai un bebeluș care est mereu dulce și curat și uscat înseamnă că ești împotriva naturii. Bebelușii se simt bine cu puțină umezeală.”