„Această lecție este probabil una dintre cele mai importante pe care le-am învățat de la mama mea”, îți spui adesea. Într-adevăr, dacă din primii ani ai copilăriei părinții ți-au insuflat valorile familiei, ideea de loialitate, de responsabilitate, vei proceda la fel și cu copilul tău.
Printre cele mai la îndemână modalități de a-i demonstra acestuia ce rol esențial are familia în viața fiecăruia dintre noi se regăsesc și cele de mai jos:
Pentru a putea ajunge să fii cel mai bun prieten al copilului tău, este nevoie să-i fii întotdeauna părinte, să știi cum să îl disciplinezi, cum să îi răspunzi, cum să îl ghidezi, cum să îl înveți, cum să te distrezi cu el și, nu în ultimul rând, cum să îl iubești.
Pe măsură ce timpul va trece, iar copilul va dobândi tot mai multe abilități, un părinte trebuie să-i permită să ia decizii și singur, să fie cât mai independent, să fie mai degrabă un mentor, un antrenor, care să-i fie alături și când va avea de înfruntat eșecuri.
Nu este ușor să se mențină granița dintre a fi părinte și prieten pentru copil, dar în acest proces va conta modul în care copilul va învăța cum să acționeze tot mai matur, tot mai responsabil. Desigur, tu îi vei fi alături, arătându-i că îl iubești necondiționat și că îi ești oricând alături.
De asemenea, cu cât veți reuși să petreceți timp împreună, să îi arăți că îl înțelegi, că îl asculți și că nu ești acolo pentru a-l critica, relația dintre voi va deveni mai strânsă, mai frumoasă și veți ajunge în final să fiți și cei mai buni prieteni.
„O altă lecție importantă pe care am învățat-o de la mama mea”, îți poți spune adesea, este să îmi ascult cât mai mult copilul. Odată ce acesta va simți că este ascultat, va fi mai dispus să te asculte nu doar pe tine, ci și pe ceilalți din preajma sa.
Reușind să-ți asculți copilul, acesta va simți că are pe cine să se bazeze, că este apreciat și iubit, ceea ce îl va ajuta să se simtă în siguranță, să fie mai curajos în ceea ce privește implicarea în noi experiențe. În aceste condiții, se va putea bucura de o stimă de sine mai ridicată.
Ca să reușești să-ți asculți copilul în mod eficient, când veți comunica te vei asigura că:
Nu este un secret faptul că vorbele pe care i le adresezi copilului, atitudinile tale, au un mare impact asupra sa. De aceea, nu trebuie să neglijezi nici următorul aspect: copilul tău are nevoie să vadă că este apreciat de tine. Spre exemplu, un compliment, o îmbrățișare sau cuvinte pe care să i le adresezi la momentul potrivit pot face minuni pentru el.
Un copil care simte că este apreciat va dobândi mai multă încredere în sine, va fi mai curajos, mai deschis la experiențe noi, nu se va descuraja ușor și va avea performanțe mai bune.
Printre vorbele de apreciere pe care ai putea să i le adresezi copilului tău se numără și cele de mai jos:
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru copilul tău este să te asiguri că se va simți în largul său ori de câte ori va reveni acasă, că va găsi acolo un mediu pozitiv, sigur. Având parte de așa ceva, va înțelege faptul că este iubit, că este auzit, că este în siguranță și apreciat.
Spre exemplu, cum ajunge acasă, un copil ar trebui să audă vorbe de încurajare, ar trebui să găsească iubire, acceptare și răbdare. În aceste condiții, va știi mereu că are un lucru ce va fi constant în viața sa, un loc sigur, unde se simte confortabil și unde poate fi el însuși.
Bucurându-se de un asemenea cămin, copilul va învăța, la rândul său, să ofere și el un așa ceva familiei pe care o va avea, copiilor săi.
Este o altă lecție pe care probabil ai primit-o de la mama ta și pe care ești dornică să o transmiți mai departe și copilului tău. În acest scop, cel mai mult va conta să-l înveți să împartă, să înțeleagă bucuria pe care o va simți și el, dar și persoana/persoanele cu care va împărți.
Totodată, pentru a cultiva generozitatea unui copil este necesar să-l înveți să facă diverse fapte bune. Spre exemplu, ajutorul acordat unui vecin, acte de caritate față de sărmani, toate acestea pot avea un mare impact asupra copilului, mai ales dacă vă veți implica împreună în ele.
Generozitatea unui copil va fi stimulată și dacă îl vei lăuda pentru faptele sale. Ai grijă ca laudele să fie sincere și să vină la momentele cele mai potrivite!
Nu în ultimul rând, dacă vrei să ai un copil generos, fii și tu generoasă cu el. Spre exemplu, vei petrece mai mult timp ca de obicei cu el, dăruiește-i o mică surpriză când nici nu s-ar aștepta etc.
Când copilul va vedea adesea că între părinții săi există relații călduroase, strânse, o să se simtă mai în siguranță și va înțelege cum stau lucrurile între oamenii care țin unul la celălalt. De aceea, gesturile tandre vor fi modalitatea perfectă de a-i demonstra cum se construiește o relație bazată pe dragoste.
De pildă, când un copil își va vedea părinții ținându-se de mână, nu doar că se va simți în siguranță, știind că are pe cine să se bazeze, dar va înțelege treptat și ideea de familie unită.
În privința îmbrățișărilor, acestea îi vor arăta acceptarea și grija pe care o aveți unul față de celălalt, dar și dorința de a-i aduce persoanei pe care o iubești alinare și de a-i oferi susținere.
Cu alte cuvinte, manifestările de afecțiune ale părinților constituie și ele un model pentru copil, arătându-i ce înseamnă un cuplu, o familie în care membrii țin mult unul la celălalt.
Credința are numeroase roluri în viața copilului tău. În lipsa acesteia, nu va avea un ghidaj pe care să-l urmeze atât în perioada copilăriei, cât și ca adult, ceea ce va crește riscul de a alege căi greșite, în lipsa unor principii care să îi ghideze acțiunile și comportamentele.
Datorită credinței, copilul va înțelege mai bine lumea din jur, iar viața sa va avea un alt sens în fiecare situație cu care se va confrunta.
De asemenea, odată ce va dobândi credință, va avea parte de mai multă speranță, de stabilitate, ceea ce îl va ajuta să depășească mai ușor obstacolele pe care le va avea la un moment dat în viață.
Printre lecțiile pe care le incluzi în rândul celor mai importante „pe care le-am primit de la mama mea” și pe care ții să o transmiți și copilului tău este și aceasta: să îți exprimi gratitudinea. Realizând acest demers, copilul se va bucura de o stare emoțională mai bună, va fi mai optimist, mai empatic, mai puțin dispus să se compare cu alții și să devină individios.
Pentru a-ți învăța copilul să-și arate gratitudinea, este necesar să-i fii model și din acest punct de vedere. Spre exemplu, spune-i că te bucuri pentru că ai putut să stai cu el, pentru că natura din preajma voastră este încântătoare, pentru că v-ați putut delecta cu o ieșire în aer liber etc.
Să trăiești fiecare clipă din plin, să profiți de ceea ce trăiești într-un anumit moment este o atitudine ce va fi oricând utilă pentru menținerea optimismului, pentru crearea unor amintiri de care să ne aducem aminte oricând cu drag sau pentru consolidarea relațiilor pe care le avem cu cei pe care îi iubim.
Deprinderea unui copil de a economisi bani îi va fi utilă pe tot parcursul vieții. De aceea, este indicat să-l obișnuiești să-și facă economii încă de la o vârstă fragedă. În acest scop, ai putea proceda în felul următor: