concediul de risc maternal
Intreaba
mihaela
| 14:09, 07.01.2012
1 răspuns
buna ziua, *cine beneficiaza de concediul de risc maternal? *exista conditii? *daca solicit acest coincediu mai pot lua in continuare concediul de crestere copil? va rog sa ma ajutati sa gasesc raspuns la aceste intrebari deoarece este impotant pentru mine sa stiu. va multumesc
Raluca
(16:47, 09.01.2012) a raspuns:
Concediul de risc maternal nu afecteaza concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului.
Art. 10 si 11 din OUG 96/2003 prevede ca:
Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.
Art. 11. - (1) Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(2) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în cele 10 luni anterioare solicitării, pe baza cărora s-a achitat contribuţia de asigurări sociale de stat.
(3) Pentru indemnizaţia de risc maternal nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de stat. Durata concediului de risc maternal reprezintă perioadă asimilată stagiului de cotizare.
(4) Calculul şi plata indemnizaţiei de risc maternal se fac lunar de către angajator, cel mai târziu o dată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna în care se acordă concediul de risc maternal.
Tu ce ai raspunde?
BEIU Emilia - 08.08.2013
Buna ziua,
Am o problema legata de indemnizatia pentru crestere...
Cariera
in acest moment exista
0 raspunsuri
RASPUNDE
geaninutza - 30.07.2013
buna ziua.bebe face 2ani p 5septembrie.eu am fost angajata la patron iar dupa ce...
Cariera
in acest moment exista
0 raspunsuri
RASPUNDE
F.B. - 18.04.2013
Buna ziua!
Am lucrat cu A.I., neplatind asigurarea pentru somaj. Dupa nasterea...
Cariera
in acest moment exista
0 raspunsuri
RASPUNDE
iulia - 22.10.2012
am un bebe nascut pe 5 martie 2012.pe 5 martie anul 2013,bebe face 1 an! am...
Cariera
in acest moment exista
0 raspunsuri
RASPUNDE