Intreaba

Raspunde

Vezi intrebari care nu au primit inca raspuns. Si tu poti ajuta!

vezi intrebarile

Descopera

Vezi intrebarile care au primt deja raspuns.

vezi intrebarile

Cauta

daca sant angajata la 4 ore am aceleasi drepturi ca si cele la 8 ore dupa nastere??

Intreaba
daniela
| 21:13, 22.12.2011 1 răspuns

Roxana G
(13:01, 06.01.2012) a raspuns:

Da. Daca vrei sa te convingi singura citeste mai mult de aici:
Codul muncii, in art. 103, dispune ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Numai drepturile salariale ale celui angajat cu contract de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat potrivit art. 103 alin. (2) din Codul muncii.
Astfel, persoana care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca cu timp partial, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media acestor venituri.
Conditiile necesare pentru ca un salariat care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca cu timp partial sa beneficieze de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca sunt aceleasi ca si in cazul salariatilor cu norma intreaga.
Conform art. 7 din O.U.G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Astfel, salariatul care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca cu timp partial are dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, daca indeplineste conditia stagiului de cotizare de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Potrivit art. 10 alin. (1) din O.U.G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapcitate temporara de munca se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
In situatia in care, o persoana desfasoara activitate la mai multi angajatori in baza unor contracte individuale de munca cu timp partial, toti angajatorii au obligatia acordarii concediului medical si platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca dupa cum au si obligatia platii contributiei pentru concedii si indemnizatii.
Astfel, potrivit art. 72 din Norma de aplicare a prevederilor O.U.G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
�Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii legalizate. Angajatorii platitori au obligatia respectarii prevederilor art. 1 din prezentele norme.
Situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din O.U.G nr. 158/2005 sunt:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;
B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;

Raspunde si tu

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Tu ce ai raspunde?

    Imediat dupa nastere
    in acest moment exista
    0 raspunsuri
    RASPUNDE
    Va rugam sa completati campurile necesare.
      Imediat dupa nastere
      in acest moment exista
      0 raspunsuri
      RASPUNDE
      Va rugam sa completati campurile necesare.
        Imediat dupa nastere
        in acest moment exista
        0 raspunsuri
        RASPUNDE
        Va rugam sa completati campurile necesare.
          Imediat dupa nastere
          in acest moment exista
          1 raspuns
          RASPUNDE
          Va rugam sa completati campurile necesare.
            © 2025 Qbebe