În ultimul deceniu, istoricii au dezvăluit din ce în ce mai multe informaţii privitoare la opera lui Leonardo Da Vinci intitulată "Mona Lisa" ("Gioconda"). În condiţiile în care s-a vehiculat adesea ideea potrivit căreia femeia surprinsă în portret ar fi putut fi chiar mama artistului, oamenii de ştiinţă au încercat să aducă lămuriri în această privinţă.
Spre exemplu, în anul 2015, odată cu apariţia lucrării lui Angelo Paratico "Leonardo da Vinci: un cărturar chinez pierdut în Italia Renaşterii", s-a adus în discuţie faptul că este posibil ca mama geniului renascentist să fi avut originile în Orientul Îndepărtat, fiind probabil o sclavă ajunsă în Italia, care lucra pentru tatăl său (acesta era notar în Florenţa), în condiţiile în care în acea epocă în Europa existau numeroşi sclavi aduşi de pe meleaguri îndepărtate. Potrivit autorului lucrării menţionate, Caterina (numele pe care se crede că îl avea mama lui Da Vinci) avea origini orientale: "Până la un punct, sunt sigur că mama lui Leonardo era din Orient, dar pentru a o face chinezoaică trebuie să folosim o metodă care presupune deducerea informaţiei. Un client bogat al tatălui lui Leonardo a avut o sclavă pe nume Caterina. După 1452, anul naşterii lui Leonardo, femeia a dispărut din documente. Nu mai lucra acolo".
Pentru a-şi susţine mai mult teoria, Angela Paratico a făcut referiri şi la anumite deprinderi pe care le avea Leonardo da Vinci şi pe care le pusese în legătură cu moştenirea orientală provenită de la mama sa: "...scria cu mâna stângă, de la stânga la dreapta...".
Detalii care încearcă să aducă lumină în misterul creat de tabloul "Mona Lisa" au venit mai recent, după ce a fost publicată lucrarea "Mona Lisa: The People and The Painting", realizată prin colaborarea dintre Martin Kemp (Profesor Emerit de Istoria Artei la Trinity College şi Oxford University) şi italianul Giuseppe Pallanti. În cadrul acesteia este adusă în prim-plan o nouă teorie: mama lui Leonardo da Vinci se numea într-adevăr Caterina şi provenea dintr-o familie foarte săracă. Autorii lucrării susţin că aceasta şi fratele ei mai mic rămăseseră orfani, iar Caterina di Meo Lippi a ajuns să aibă legături cu Ser Piero Da Vinci, un tânăr bogat care îşi dorea să devină avocat. Tânăra ar fi rămas însărcinată cu acesta.
În acelaşi timp, se vorbeşte despre faptul că, după ce ar fi rămas însărcinată, s-ar fi căsătorit cu altcineva şi că ar fi avut alţi copii (un fiu şi patru fiice). În plus, legătura dintre fata sărmană Caterina şi familia lui Leonardo da Vinci a fost legată de faptul că a fost crescut mai ales de tatăl său.
Pentru a încerca să nu susţină teoria potrivit căreia mama lui Leonardo Da Vinci ar fi fost o sclavă adusă în Italia din Orientul Îndepărtat, Martin Kemp a realizat o conexiune între operă şi faptul că pictorul a încercat să redea, prin opera sa, un aspect din societatea vremii sale: pe Lisa, soţia unui comerciant, cu numele Francesco del Giocondo. Astfel, se consideră că vestita "Mona Lisa" este de fapt potretul Lisei del Giocondo.
Nu se ştie exact când Leonardo Da Vinci a finalizat pictura "Mona Lisa", dar se presupune că undeva între anii 1505-1507. În prezent, opera se află la Muzeul Louvre din Paris.
Citeşte şi: Cine a fost Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria? Povestea misterioasă a celei care a fost bunica lui Iisus
Surse: adevarul.ro, livescience.com, ox.ac.uk, theguardian.com
Sursă foto principală: pixabay.com
Surse foto: pixabay.com