Acesta este unul dintre cele mai frecvente gesturi de mamă rea, de care nu trebuie să-ți fie însă rușine, în condițiile în care te poți simți copleșită, iar copilul îți poate pune adesea răbdarea la încercare.
Pentru a nu ajunge să ridici des tonul la copilul tău și să regreți după aceea, ai putea să ții seama și de sfaturile de mai jos:
Până când un copil se va obișnui să fie răbdător, să aștepte ca lucrurile să se întâmple, va dura. De multe ori, chiar și când nu te aștepți, poți sesiza cum copilul începe să te solicite să faci pentru el lucruri în timp foarte scurt, în condițiile în care tu ai de făcut numeroase treburi.
Treptat, pe măsură ce va crește, de tine va depinde să-l înveți să aibă răbdare, să înțeleagă faptul că lucrurile nu se pot întâmpla mereu în ritmul pe care și-l dorește el. În acest scop, ai putea proceda în felul următor:
Printre gesturile de mamă rea se află și acesta: să insiști, în fața copilului tău, că nu îi vei mai da alte șanse, alte avertismente, în afara celor de care știe deja. Deși poți avea impresia că poate ai fost prea dură, în realitate ți-ai exprimat intenția de a-ți disciplina copilul, de a-i arăta ce înseamnă consistența, fermitatea.
Gândește-te că este important ca un copil să aibă parte de structură în toate, să se familiarizeze cu anumite rutine, întrucât așa se va învăța să respecte reguli, să fie mai ordonat, mai organizat și se va simți mai în siguranță. Mai mult decât atât, va conta și să știe că întotdeauna există și consecințe pentru acțiunile sale. Cu cât vei reuși să-i demonstrezi toate acestea, cu atât te vei bucura de mai multă credibilitate în fața lui și vei avea mai multe șanse să te faci ascultată, iar copilul va învăța să suporte consecințele acțiunilor sale.
Este un demers despre care știi că nu îi va face plăcere copilului tău, dar insiști asupra lui întrucât îi va aduce beneficii importante, precum:
Ți-ar plăcea să te poți juca mai des cu copilul tău, dar, fără să vrei, vei ajunge să fii antrenată în atât de multe activități, încât vei ajunge la alt gest de mamă rea: nu te vei mai juca des cu el. Este firesc să fii nemulțumită și să-ți aduci reproșuri că nu reușești să petreceți mai mult timp de calitate împreună, dar nu uita că jocul independent îi va fi deosebit de benefic întrucât:
Deși adori să gătești și te străduiești mereu să le oferi celor dragi un meniu variat, nu va fi greu să fii în situația în care să nu reușești să îi dai posibilitate copilului să aibă zilnic la dispoziție numeroase opțiuni pentru mesele dintr-o zi.
Înainte să începi să-ți aduci reproșuri, gândește-te că nu vei reuși să-i mulțumești tot timpul pe toți, chiar dacă ți-ai dori. O variantă de ajutor ar putea fi să gătești feluri de mâncare versatile, care să poată fi servite cu garnituri diferite, pentru a încerca să-i bucuri pe fiecare dintre cei dragi.
În plus, pentru a-ți fi mai ușor cu gătitul pe parcursul unei săptămâni ai putea, spre exemplu, să gătești la final de săptămână pentru a avea mâncare pentru câteva zile, precum și să ai grijă să pregătești cu o seară înainte anumite componente ale unui fel de mâncare ca să îl poți „asambla” mai ușor în ziua următoare.
Fără să vrei, când observi la prietenii săi anumite lucruri care nu îți convin, nu vei sta pe gânduri și vei încerca să discuți cu copilul tău, să-i atragi atenția asupra unor aspecte. Înainte să porți o discuție, înarmează-te cu calm, cu răbdare și vorbește-i pe un ton prietenos, dar ferm, despre lucruri ce te îngrijorează cu privire la anumiți amici din grupul său. Nu îl critica, dar încearcă să îi pui în gardă asupra unor lucruri. Chiar și așa, nu este exclus să te lovești de o atitudine mai degrabă ostilă, mai ales dacă ești mama unui adolescent, copilul reproșându-ți că te implici prea mult în viața lui, că nu îl lași să-și aleagă singur prietenii.
Ceea ce trebuie să ții minte este că ar fi bine să fii amabilă cu prietenii copilului tău, că este necesar să-l lași să învețe cât mai multe lucruri ce țin de o prietenie dar, totodată, este firesc să îți faci griji și să vrei să deții cât mai multe informații care la un moment dat te-ar putea ajuta să intervii într-o situație de criză.