- 10. Radu Stanca si Dorina Ghibu
- 9. Richard Burton si Elizabeth Taylor
- 8. Lucian Blaga si Cornelia Brediceanu
- 7. Ernest Hemingway si Marlene Dietrich
- 6. Mihai Eminescu si Veronica Micle
- 5. Napoleon Bonaparte si Josephine de Beauharnais
- 4. Winston Churchill si Clementine
- 3. Johnny Cash si June Carter
- 2. John Keats si Fanny Brawe
- 1. James Joyce si Nora Barnacle
10. Radu Stanca si Dorina Ghibu
In decembrie 2012, revista clujeana Apostrof publica un material despre Radu Stanca, regizor, eseist, poet si dramaturg. Articolul cuprinde scrisori de dragoste catre sotia sa, Dorina Ghibu, actrita la Teatrul National din Cluj. Radu Stanca s-a casatorit in 1951 cu actrita, cu care a pastrat o corespondenta intensa inainte si dupa ce s-au cununat.
Scrisorile, ce redau sentimentele lor profunde cat si planurile lor de viitor, au ramas drept marturie pentru minunata lor uniune.
"Doti, draga mea
Sunt tot numai asteptare, numai dor de tine. Un singur gand, o singura ravna: aceea de a fi, din nou, aproape de tine, aproape de imbratisarea ta, de apa vie a buzelor tale - mereu dorindu-te, mereu setos de frumusetea ta fara asemanare. Iata! Peste cateva zile vei fi sotia mea. La acest gand, cele mai pure zone ale spiritului se deschid inainte-mi - si stau ca in fata celui mai sublim act al desavarsirii. Un juramant sfant mi se naste pe buze, acum in preajma marei impliniri, si totul se leaga de azi inainte, pentru mine, de acest juramant. Lui voi inchina ceea ce e mai bun in mine indeplinirii lui - caci jur sa ma inchin cu totul pentru fericirea ta; sa-mi daruiesc toate puterile inimii idealurilor tale; sa sfintesc cu sarguinta altarul casniciei noatre cu harul celei mai dumnezeiesti iubiri."
9. Richard Burton si Elizabeth Taylor
Lumea a fost captivata de povestea tumultoasa de dragoste dintre Richard Burton si Elizabeth Taylor, inca de cand cei doi au devenit un cuplu pe platourile de filmare de la hitfilm-ul Cleopatra, in 1963.
Ambii casatoriti, uniunea celor doi avea acel grad suficient de dramatism pentru a deveni o notorie poveste de amor, intr-un secol 20 tumultos.
"Richard si cu mine aveam o chimie incredibila. Nu ne puteam satura unul de celalalt.", a marturisit Elizabeth de nenumarate ori.
Pentru Vaticanul secolului al XX-lea, povestea celor doi era echivalentul vulgarului. Sintagma "vagabondaj erotic" a aparut adeseori in presa, si de aici pana la atentia publicului indreptata in mod exclusiv spre cuplul inedit a fost un singur pas.
Se pare insa ca povestea celor doi era patata de patima alcoolismului si de certurile constante. Surse apropiate cuplului isi amintesc cum cei doi isi aruncau cuvinte grele intr-o piesa erotico-vulgara, in care isi jucau rolurile cu desavarsirea unui actor de prima mana.
Prima lor casatorie s-a transformat intr-un divort cu cantec, in 1974. Se pare insa ca cei doi nu au putut sa stea departe unul de celalalt, asa ca in 1975 s-au recasatorit. Nici a doua casatorie nu a fost cu succes.
"Nu poti sa freci doua batoane de dinamita si sa te astepti sa nu explodeze!", marturisea Richard.
"Dragul meu si (inca) sotul meu... as vrea sa iti pot spune despre dragostea pe care ti-o port, despre teama mea, despre placerea mea, despre cea mai pura placere salbatica a mea (cu tine), despre gelozia, mandria, mania mea fata de tine. Dar cel mai mult, despre dragostea mea pentru tine si despre portiile mici de iubire pe care mi le oferi. As vrea sa iti pot scrie despre asta, dar nu pot. .. Oricum, te doresc cu pasiune, a ta (inca) sotie"., scria Elizabeth cu cateva luni inainte de divortul celor doi artisti.
8. Lucian Blaga si Cornelia Brediceanu
"Daca tu esti a mea, daca tu iti daruiesti eul tau-mie, atunci si eu o sa-ti daruiesc tie si tuturor celorlalti lucruri frumoase, unice in felul lor...Altfel, crede-ma, as inchide buzele si as tacea viata intreaga, caci nu ar putea vorbi cineva, daca te-a piedut. As tacea retras in mine, si nimeni n-ar sti dupa moartea mea, ca am trait. Un singur izvor am pentru tot ceea ce fac: Tu!".
Astfel de sentimente punea pe hartie poetul care „nu a strivit corola de minuni a lumii" catre marea lui iubire, Cornelia Brediceanu.
Povestea lor de dragoste incepea timid la Viena. Lucian Blaga era student la filosofie iar Cornelia la medicina. O scurta intalnire in Biblioteca Universitatii avea sa se transforme intr-o fabuloasa poveste de dragoste pe care poetul o exprima in cuvinte alese.
7. Ernest Hemingway si Marlene Dietrich
Pentru el, ea era „my little Kraut", pentru ea, el era „Papa"- a fost dragoste la prima vedere in 1934 cand faimosul scriitor a intalnit-o pe superba Marlene pe puntea unui transoceanic.
Hemingway si Dietrich au inceput sa-si scrie pe cand el avea 50 de ani si ea 47, continuand corespondenta pana la moartea scriitorului, in 1961. Cu toate acestea, iubirea lor a fost neimplinita din cauza a ceea ce Hemingway numea „pasiune nesincronizata."
"Nu pot marturisi indeajuns cum de fiecare data cand mi-am pus bratele in jurul tau, m-am simtit ca si cum as fi fost acasa.", ii scria autorul faimoasei Marlene in 1951.
Scrisorile reusesc sa surprinda cele mai ascunse sentimente ale celor doi, dar si fricile lor personale si de multe ori, scot la iveala sentimentele profunde ale autorului care se lupta cu depresia:
"Noi doi am trait niste timpuri cat se poate de grele. Si nu ma refer la razboaie. Razboiul este o nimica toata. Viata in general este partea cea mai complicata.", marturisea autorul in scrisorile catre faimoasa actrita.
6. Mihai Eminescu si Veronica Micle
Putine povesti de dragoste ascund atat patos si se cladesc cu ingredientele pasiunii, intrigii, despartirii si reimpacarii ca povestea de dragoste a poetului „nepereche" cu al lui „inger blond", Veronica.
Frumoasa doamna cu parul lung si balai i-a furat inima poetului pe cand aceasta studia filosofia la Viena. Veronica era deja casatorita de 8 ani si avea doi copii, dar in ciuda piedicilor morale, cei doi au inceput o frumoasa poveste de amor.
In perioada 1874-1877, pe cand scriitorul se afla la Iasi in calitate de director al Bibliotecii Centrale, Eminescu era o prezenta constanta la seratele literare ale Veronicai Micle. La scurt timp, barfele despre intalnirile lor romantice si escapadele amoroase zguduiau casa Micle. Veronica se casatorise cu Stefan Micle din dorinta mamei ei, pe cand avea doar 14 ani. Rector la o scoala de elita din Iasi unde studia tanara Veronica, lui Stefan i-a picat cu tronc, asa ca la scurt timp dupa ce s-au cunoscut a cerut-o de sotie.
Dupa moartea lui Stefan Micle, povestea de dragoste dintre Eminescu si Veronica s-a lovit de alte piedici: banii si distanta. Eminescu s-a mutat la Bucuresti, dar Veronica nu l-a putut urma. In 1881, relatia lor s-a racit, dar in urma au ramas scrisorile de dragoste emotionante.
"Draga mea Veronicuta,
Sunt cinci ceasuri de dimineata si eu, luandu-ma cu lucrul, n-am putut inchide ochii inca. Acum, dupa ce-am sfarsit cate aveam de facut, imi inchei ziua gandind la tine, pasarea mea cea sprintena, cea voioasa si trista totodata si as vrea sa pun mana pe tine, sa te sarut pe aripa... pe locul unde va fi fost odata doua aripi, pe umarul tau cel alb si rotund si frumos.
Dar trebuie sa-mi pun pofta-n cui, caci in acest moment tu dormi dusa, in patutul tau asternut desigur c-o fina panza de in, iar eu ma uit in lumanare si gandesc la tine. Dormi si nu te trezi, draga mea Nicuta, ca eu te pazesc tocmai de aici"., ii scria poetul Veronicai.
5. Napoleon Bonaparte si Josephine de Beauharnais
Cand ne gandim la povesti de dragoste uluitoare, ce vor ramane adanc intiparite in istoria umanitatii, doua nume ne vin imediat in minte: Napoleon si Josephine.
Napoleon si Josephine s-au cunoscut in 1795, cand a inceput si povestea lor de dragoste. Josephine era mai mare cu 6 ani decat viitorul ei sot, mai fusese casatorita in trecut si avea doi copii. Prima casatorie a Josephinei se terminase la moartea sotului ei. La doar cateva luni dupa ce s-au cunoscut, Napoleon a luat-o de sotie pe frumoasa Josephine. Imediat dupa nunta, Napoleon a plecat sa conduca armata franceza in Italia, dar ii scria des proaspetei lui sotii.
Napoleon ii scria iubitei lui: "iubeste-ma mai mult decat pe tine, mai mult ca pe gandurile tale, mai mult ca viata ta, mai mult ca pe intreaga fiinta ta".
Se zvonea insa ca Josephine avusese o aventura cu un playboy din inalta societate cat timp sotul ei era plecat la razboi, si in scurt timp zvonurile au ajuns si la urechile generalului, care, infuriat de indrazneala sotiei lui si-a luat drept amanta sotia unui tanar ofiter.
Chiar si asa, scrisorile de dragoste trimise de Napoleon raman marturie pentru aceasta dragoste incredibila.
"Ma trezesc cu mintea umpluta de ganduri pentru tine. Portretul tau si dupa amiaza intoxicanta ce am petrecut-o ieri impreuna mi-au lasat simturile ametite. Dulce, incomparabila Josephine, ce efect ciudat ai asupra inimii mele! Esti suparata? Te simt eu oare trista? Esti ingrijorata ? Sufletul meu suspina cu tristete, si nu va putea exista odihna pentru iubitul tau, dar inca mai exista adunat acolo ceva pentru mine cand urmandu-mi dorintele profunde ce ma coplesesc, beau de pe buzele tale, din inima ta, o dragoste ce ma arde ca focul. Ah! noaptea trecuta am realizat cu adevarat cat de falsa este imaginea ce mi-o dezvaluie portretul tau. Vei pleca la pranz; te voi vedea in trei ore. Pana atunci, mio dolce amor, o mie de saruturi; dar nu-mi da nici unul inapoi caci imi incing sangele ca focul..."
4. Winston Churchill si Clementine
Desi un mariaj expus ochii publicului, povestea de dragoste intre Winston si Clementine va ramane in istorie ca una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste.
Winston si Clementine s-au cunoscut in 1904, dar abia in 1908 au inceput povestea de dragostea. Fermecat de inteligenta si frumusetea ei, Winston a cerut-o in casatorie pe Clementine in toamna anului 1908. Pe 12 septembrie, cei doi si-au unit destinele la Biserica St. Margaret. Winston si Clementine au avut 5 copii: Diane, Randolph, Sarah, Marigold si Mary. In ciuda presiunii publice, mariajul lor a durat 56 de ani.
"Draga mea Clemmie, in scrisoarea ta din Madras ai scris cateva cuvinte foarte dragi mie despre cum ti-am imbogatit viata. Nu pot sa-ti spun cata placere mi-a facut asta, intrucat intotdeauna ma simt atat de coplesit de ceea ce iti datorez, daca pot exista conturi in dragoste.", ii scria Winston lui Clemmie, asa cum o alinta el.
3. Johnny Cash si June Carter
Mariajul de 35 de ani intre Johnny Cash si June Carter este unul dintre cele mai cunoscute mariaje din industria de divertisment.
Ambii cantareti de blues si country, si parteneri pe scena, casatoria lui Johnny cu June a tinut de multe ori prima pagina a ziarelor.
In 1968, dupa 12 ani de la prima lor intalnire in backstage la Grand Ole Opry, Cash i-a propus lui June in timpul unui concert in Ontario, sa se casatoreasca.
Pe 1 martie 1968, cei doi s-au casatorit in Franklin, Kentucky. Au continuat sa concerteze impreuna inca 35 de ani, pana la moartea lui June, in 2003, si au castigat chiar si doua premii Grammy pentru duet.
Una dintre scrisorile pe care Johnny le-a trimis lui June a fost votata in 1994 ca cea mai romantica scrisoare a tuturor timpurilor, intr-un top realizat pentru Valentine's Day, de o publicatie americana.
"Am imbatranit si ne-am obisnuit unul cu altul. Gandim la fel. Ne citim gandurile. Stim ce vrea celalalt fara sa intrebam. Cateodata ne enervam unul pe altul. Poate ca, uneori, fiecaruia i se pare ca celalalt i se cuvine. Dar din cand in cand, cum se intampla azi, ma gandesc la lucrurile astea si-mi dau seama cat de norocos sunt sa-mi impart viata cu cea mai extraordinara femeie pe care am cunoscut-o", ii scria Johnny sotiei la implinirea varstei de 65 de ani.
2. John Keats si Fanny Brawe
Idila intre John Keats si Fanny Brawe a fost una destul de dificila dar atat de intensa incat l-a inspirat pe marele poet englez al secolului al XIX-lea sa scrie unele dintre cele mai frumoase poezii ale sale: Ode to Psyche, Ode on a Grecian urn, Ode to a Nightingale.
In 1818 o intalneste pe Fanny Brawe de care se indragosteste iremediabil si cu care intretine o superba poveste de dragoste in ciuda principiilor morale stricte din epoca Victoriana.
Uniunea lor a fost scurtata prematur in 1820, cand se constata ca poetul suferea de turbeculoza pulmonara. In incercarea de a-si salva viata, poetul pleaca in Italia, dar tratamentele nu au putut opri mersul bolii.
Keats a murit in 1821 la Roma, la 25 de ani.
Iata cateva fragmente dintr-o scrisoare celebra trimisa de poet iubitei lui:
"Draga mea, [...] dimineata este cel mai potrivit moment sa ii scriu unei fete frumoase ca tine pe care o iubesc atat de mult. Nu pot exista fara tine - Uit de orice lucru cu exceptia dorintei de a te vedea din nou - viata mea pare sa se opreasca aici - nu vad mai departe. M-ai cuprins intru totul."
1. James Joyce si Nora Barnacle
Relatia lui Joyce cu Nora Barnacle era una complexa. Cei doi aveau gusturi si interese diferite.
La inceput, relatia lor era evident una plina de pasiune, drept dovada scrisorile cu continut aproape pornografic pe care si le trimiteau. In 1904, Nora si James au parasit Irlanda si s-au mutat in Europa continentala. In 1905, Nora l-a nascut pe Giorgio, apoi o fetita, pe Lucia, in 1907.
Relatia celor doi a cunoscut un declin in 1908, cand Nora a pierdut o sarcina. Chiar si asa, relatia celor doi a rezistat, iar in 1931 s-au casatorit.
Frumoasa lor poveste de dragoste a fost umbrita de problemele pe care se presupune ca scriitorul le avea cu alcoolul si de problemele psihice ale fiicei lor. Cu toate acestea, Nora era mereu alaturi de sotul ei si i-a ramas alaturi pana la moartea scriitorului, in 1941.
"Draga mea Nora,
Tocmai am realizat. Am ajuns acasa la unsprezece si jumatate. De atunci stau ca un prost pe scaun fara sa pot face nimic. Aud doar vocea ta. Te aud cum imi spui "dragule". Am jignit doua persoane astazi. Vorbeau cu mine, dar eu nu ii auzeam, nu ma interesau, pentru ca eu voiam sa aud vocea ta, nu pe a lor.
Cand sunt cu tine, ma pot detasa de firea mea dispretuitoare si suspicioasa. As vrea sa iti pot simti capul sprijinindu-se de umarul meu.
Cred ca ma voi culca.
De jumatate de ora iti scriu aceste randuri.", ii scria Joyce iubitei lui Nora.
Surse: poets.org, diane.ro, theguardian.com, istoriiregasite.wordpress.ro, observator.ro, express.co.uk, wikipedia.com, adevarul.ro, 121.ro, filmreference.com,theredlist.com, rador.ro, newsfeed.com, cultural.bzi, douchetalks.com, ecosalon.com,
openlettersmonthly.com