După cercetări de mai bine de 30 de ani în ceea ce privește leucemia la copii, un om de știință englez a obținut o concluzie mai clară referitoare la mecanismul de îmbolnăvire. Acesta speră că, în câțiva ani, va putea crea o băutură menită să reducă riscul apariției leucemiei.
Prima constatare a echipei de cercetători de la „Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Londra” este că incidența leucemiei limfoblastice este mai ridicată în țările dezvoltate și nu în cele în dezvoltare. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: părinții din aceste țări evită permanent să-și lase copiii să vină în contact cu bacterii, mizând pe șervețele antibacteriene, geluri pentru curățarea mâinilor, dezinfectarea permamentă a locuinței etc.. O altă tendință sesizată de specialiști este că bebelușii din țările dezvoltate nu sunt alăptați foarte frecvent și nici nu au foarte multe contacte sociale pentru a veni în contact cu microbi în primii ani de viață.
Altă cauză responsabilă pentru apariția leucemiei la copii este o mutație genetică, petrecută în mediul intrauterin. Ea se întâmplă la 1 din 20 de copii.
Oamenii de știință din Marea Britanie insistă asupra insuficientei expuneri la microbi a copiilor, ceea ce îi va predispune mai târziu la inflamații cronice în organism. Pe măsură ce acestea evoluează, în corp vor fi eliberate substanțe numite citokine, ceea ce va atrage producerea unei mutații responsabile cu declanșarea unei leucemii, mai ales la copiii care au deja mutația genetică menționată.
Având în vedere concluziile menționate, specialiștii afirmă că nu radiațiile sunt principala cauză a leucemiei, ci mutația genetică apărută ca urmare a lipsei expunerii organismului copiilor la microbi în primii ani de viață. În aceste condiții, scopul este să se găsească o soluție pentru ca aceștia să poată fi suficient expuși la acestea pentru a nu se mai îmbolnăvi.
Echipa de cercetători din Marea Britanie se bazează pe un studiu aprofundat al bacteriilor, virusurilor și bacteriilor regăsite în microbiomul intestinal care să poată provoca sistemul imunitar astfel încât să se reducă riscul declanșării unei leucemii. Până în prezent, studiile au fost efectuate pe șoareci.
Obiectivul este să se poată identifica 6-10 bacterii care să imite un microbiom intestinal optim, iar copiii să aibă acces la ele nu prin intermediul unor pastile, ci a unei băuturi similare unui iaurt.
Cercetătorii implicați în acest proiect consideră că, dacă ar avea succes, ar putea deschide noi drumuri inclusiv în prevenirea altor maladii tot mai frecvente și în rândul copiilor, precum diabetul sau alergiile.
Cele mai comune tipuri de leucemii în rândul copiilor sunt leucemia limfoblastică acută (multiplicarea necontrolată a limfoblastiilor-precursorii limfocitelor-care duce la alterarea producerii de celule sanguine, inclusiv de globule roșii) și cea mieloidă acută (apare dacă măduva osoasă produce prea multe celule sanguine imature, care nu se vor maturiza).
Surse:
www.theguardian.com, www.rtoz.org, www.icr.ac.uk