- I. Jocuri adecvate pentru baieteii mai mici de 5 ani
- I.1."Ne intrecem cu masinutele... pe culorile curcubeului!"
- I.2.''Sunt un mic dinozaur!''
- I.3."Parada roboteilor"
- I.4. "Misiune spatiala- cautam pietre pe luna"
- I.5. "Si masinutele pot sa picteze!"
- II.Jocuri pentru baieteii mai mari de 4-5 ani
- II.1. "Inhata comoara"
- II.2. "Salvati dragonii!"
- II.3. "Tintim panza de paianjen"
- II.4."Construim si ne intrecem"
- II.5."Ne jucam cu rechinii si invatam literele"
I. Jocuri adecvate pentru baieteii mai mici de 5 ani
I.1."Ne intrecem cu masinutele... pe culorile curcubeului!"
Pentru acest joc va trebui mai intai sa va pregatiti in felul urmator:
• Vei face rost de hartie in urmatoarele culori: rosie, portocalie, galbena, verde, albastra, violet. Suprapune colile de hartie unele peste altele si traseaza pe ele niste linii orizontale, pentru a putea decupa 6 fasii (nu foarte late, ci doar atat cat sa se incadreze pe ele, tot pe latime, niste masinute de jucarie).
• Fiecare fasie de hartie va fi lipita pe o bucata de carton. Pe carton vei desena cu marker-ul negru trei linii (intre ele vei lasa o distanta de aproximativ 5 cm).
• Gaseste 6 masinute in culorile fasiilor de hartie.
• Din coli de "spuma" pentru crafting (in aceleasi culori ca si masinutele si fasiile de hartie) vei decupa patratele (cu latura de 2,5 cm). Acestea vor fi puse intr-un saculet prin care nu se vede.
• Toata "recuzita" va fi pusa pe jos.
• Puneti saculetul deoparte si, impreuna, cu copilul tau, veti extrage, pe rand, cate un patratel colorat. Indiferent de ce culoare veti nimeri, patratelul in culoarea respectiva va fi asezat pe fasia de hartie, de aceeasi culoare, de pe bucata de carton.
• Continuati pana cand toate masinutele vor trece de "linia de sosire" (marginea bucatii de carton).
Jocul il va ajuta pe copil nu numai sa se familiarizeze mai bine cu cateva culori, ci si sa invete sa respecte regulile.
I.2.''Sunt un mic dinozaur!''
Dacă și al tău băiețel este fan dinozauri, oferă-i posibilitatea să confecționați acasă o mască. După aceea, lăsați-vă purtați de imaginație și puneți în practică orice joc de rol cu dinozauri.Pentru a confecționa masca veți avea nevoie de:
• 2 coli de hârtie verde (format A4)
• 1 bucată de carton verde
• foarfecă
• un creion
• lipici
• riglă
Veți proceda apoi astfel:
• Din carton se vor tăia 4 fâșii (pe lungime), cu lățimea de aprox. 2, 5 cm
• Din ceea ce rămâne se va mai decupa o fâșie, pe care se vor contura niște triunghiuri. Acestea se vor decupa și vor fi utilizate drept șablon.
• Șablonul obținut va fi folosit pentru a se decupa, din hârtia verde, „țepii" dinozaurului. Se vor lua câțiva și se vor lipi de una dintre fâșiile înguste de carton. Ai grijă să lipești câte două rânduri de triunghiuri pe fâșia respectivă.
• Din restul fâșiilor se va pregăti banda ce va fi pusă în jurul capului. De asemenea, și pe ea se vor lipi triunghiuri.
• Bucățile de hârtie vor fi unite precum în imaginea de mai jos. Fii atentă să le lipești cât mai bine!
I.3."Parada roboteilor"
Daca micutul tau este fascinat de robotei, ofera-i ocazia sa se transforme chiar el intr-un robotel simpatic. Mai mult, implicandu-l in pregatirea costumului special, ii vei stimula indemanarea si imaginatia.
Pentru costumul de robotel va trebui sa ai la indemana:
• o cutie de carton(maro deschis), o alta bucata de carton (provenita tot de la o cutie),folie de aluminiu
• capace cat mai colorate de la sticle
• hartie pentru crafting
• markere
• foarfeca
• lipici pentru crafting
Incepe prin a imbraca cutia de carton in folia de aluminiu. Lipeste apoi pe ea diverse decupaje din hartie, colorate de catre cel mic sau lipiti capace, pentru un fel de "butoane".
Ocupati-va si de capul robotelului. Bucata de carton va fi imbracata in folie de aluminiu, dar nu inainte de a decupa niste gauri, pentru ochi. Nu uitati nici de o gura, ce va putea fi confectionata din hartie rosie.
La sfarsit, incurajeaza-l pe copil sa se miste si sa vorbeasca precum un robotel adevarat.
I.4. "Misiune spatiala- cautam pietre pe luna"
Intrucat orice baietel isi doreste, la un moment dat, sa devina cosmonaut, ajuta-l sa porneasca in prima sa "misiune".
Faceti rost de niste oua de plastic, de niste mingiute sau pur si simplu de niste pietre mai mari. Inveliti-le in folie de aluminiu.
Fara ca micutul sa te vada, ascunde pietrele in diferite locuri din casa sau in gradina casei voastre.
Spune-i micutului ca sunteti "cosmonauti" si ca trebuie sa mergeti pe "luna" sa gasiti cat mai multe pietre. Va puteti preface ca sunteti intr-o nava spatiala si, pentru a crea o atmosfera cat mai selenara, puteti sa numarati pana la 10 pentru ca "nava" sa decoleze sau poti chiar sa gasesti o muzica usor "extraterestra".
Citeste si: 10 Jocuri pentru a dezvolta imaginatia copilului
I.5. "Si masinutele pot sa picteze!"
Iata o activitate ce va imbina placerea micutului de a tura "motoarele" camioanelor si masinutelor favorite cu pictura.
Nu veti avea nevoie decat de niste tempera in culori vibrante si de o coala de hartie cat mai mare (puteti folosi foi de flip-chart).
Pune la indemana copilului vopseaua si arata-i cum sa inmoaie rotile masinutele in culori si sa le miste apoi pe suprafata foii de hartie in orice directie. Incurajeaza-l sa procedeze la fel si lasa-l sa creeze tot felul de modele.
Cu siguranta ca se va distra si va fi fascinat de faptul ca si "masinutele" pot sa deseneze.
II.Jocuri pentru baieteii mai mari de 4-5 ani
II.1. "Inhata comoara"
Acest joc pe echipe poate fi organizat inclusiv la o petrecere, antrenandu-i pe copii intr-o competitie, ce le va oferi placerea de a se simti "pirati" adevarati si le va stimula indemanarea si perseverenta.
Pregateste "recuzita":
• 2 cufere de comori (poti apela la cutii pentru bijuterii sau la cutii de carton pe care le vei decora adecvat)
• siraguri de margele (cat mai multe, de doua culori, astfel incat fiecare echipa sa aiba cate o culoare)
• pahare de plastic colorate (suficient de mari pentru a permite unei maini de copil sa incapa in ele) si acadele tip "candy-cane" (tot atatea cati participanti vor fi)
Incepe prin a confectiona niste "carlige" similare celor de la bratele piratilor. Vei proceda in felul urmator: in partea inferioara a paharelor de plastic vei taia o forma de "X". Prin ea vei impinge o acadea-bastonas (ambalata), astfel incat partea ce seamana cu carligul sa ramana in afara.
Cum se va desfasura jocul:
• "Cuferele" vor fi amplasate pe podea, intr-unul dintre colturile camerei, pentru fiecare echipa. Colierele vor si imprastiate pe jos.
• Copiii vor fi impartiti pe echipe, fiecare avand o culoare de colier si vor fi asezati in partea opusa a locului in care se afla "cuferele".
• Primii doi copii ce stau aliniati vor primi cate un "carlig".
• Cand se va spune "start!", ei vor avea cam 1 minut la dispozitie pentru a se folosi de "carlige", pentru a lua cu acesta cate coliere poate si a le duce la cufarul echipei sale.
• Si ceilalti coechipieri vor proceda la fel, pana cand toate colierele sunt adunate de pe jos.
• La sfarsitul jocului se vor numara cate coliere are fiecare echipa. Cea care are cele mai multe va fi castigatoare.
Citeste si: Cum organizezi o petrecere cu tema "Pirati"
II.2. "Salvati dragonii!"
La acest joc pot participa si adulti. Sigur va veti distra, iar baieteii se vor simti precum cavalerii din povesti sau desene animate.
Pentru a intra pe deplin in atmosfera, puteti pregati un dragon din carton si chiar niste scuturi de cavaleri (tot din carton; acestea le vor fi destinate copiilor).
Veti mai avea la indemana mingiute din materiale moi, bucati de sfoara si doua jucarii dragon.
Se vor forma doua echipe: "vikingii" (copiii) si "dragonii rai" (adultii). Acestia din urma detin deja o jucarie dragon si vor incerca sa o captureze si pe cea de-a doua. In schimb, "vikingii" vor trebui sa-l elibereze pe "dragonul" capturat si sa-l apere pe cel de-al doilea.
"Vikingii" vor arunca mingiute in "dragonii rai" (isi vor imagina ca sunt "pietre") care, la randul lor, se vor apara cu "flacari" (vor arunca sfoara in "vikingi")."Vikingii" isi pot folosi scuturile pentru a se proteja.
Cei care vor fi nimeriti in timpul atacurilor (indiferent ca este vorba de "vikingi" sau de "dragonii rai") vor iesi din joc.
Jocul poate continua pana cand unul dintre dragoni va fi eliberat.
II.3. "Tintim panza de paianjen"
Cu ajutorul benzii adezive, a unor pungi de gunoi si cu putina imaginatie, baietelul tau se poate simti precum Spider Man .
Pur si simplu vei lua o punga de gunoi si o vei indoi si decupa precum in videoclipul de mai jos. Va trebui sa obtii un fel de panza de paianjen.Alaturi de copil, vei confectiona si altele. Lipiti-le in diverse locuri din casa.
Spune-i copilului sa se aseze la o anumita distanta de locul in care se afla "panza" si sa arunce cu bilele din ziare pentru a o nimeri in diverse locuri.
Poti complica putin jocul, in sensul in care sa stabiliti punctaje in functie de cat de sus se afla locul in care copilul va tinti. Cu cat "panzele" va fi nimerita mai sus, cu atat copilul va primi mai multe puncte.
Jocul poate fi desfasurat si cu mai multi participanti, ajutandu-i sa-si imbunatateasca miscarea de coordonare mana-ochi.
II.4."Construim si ne intrecem"
Si aceasta activitate poate fi organizata pentru mai multi copii.
Ofera-le baieteilor cat mai multe si mai variate piese de Lego, spunandu-le sa contruiasca turnuri.
Transforma totul intr-o intrecere: cine poate construi cel mai inalt turn in doar 90 de secunde?
Copiii vor simti gustul competitiei, isi vor dezvolta indemanarea si spiritul de echipa.
II.5."Ne jucam cu rechinii si invatam literele"
Rechinii sunt pe placul baieteilor, asa ca in mod sigur vor fi incantati sa-i aiba parteneri de joaca.
Urmatorul joc le este util celor ce pot recunoaste mai multe litere si poate fi un bun exercitiu pentru deprinderea cititului intr-o maniera distractiva.
Pentru a va putea juca va trebuie:
• coli de "spuma" albe si albastre
• un marker negru permanent
• foarfeca
• un recipient pentru apa (de exemplu, un lighean)
Din "spuma" veti decupa 6 aripioare de rechin. Pe ele vei scrie cateva cuvinte scurte.
Decupeaza apoi niste dinti de rechin, tot atatia cate litere ai, in total, in toate cuvintele de pe aripioare. Scrie literele ce compun cuvintele pe dinti.
Pune apa in lighean. In apa vei pune si aripioarele cu cuvinte, cu fata in sus. Dintii de rechin vor fi pusi cu fata in jos.
Cum va veti juca:
• Prima data vei striga unul dintre cuvintele scrise pe aripioare, iar copilul va trebui sa gaseasca aripioara corespunzatoare si sa o scoata din apa. Daca a identificat corect, isi va pastra aripioara. Daca nu, o va pune inapoi in apa.
• Urmeaza sa strigi si cate o litera de pe dinti. Copilul va trebui sa adune toti dintii cu litere, astfel incat sa poata forma corect un cuvant scris pe o aripioara de rechin.
• Continuati pana cand toate literele vor fi asezate in ordinea corecta, formand cuvinte.
Tu ai realizat pana acum un top al jocurilor preferate de baietelul tau/ de baieteii tai? Care dintre jocurile propuse mai sus crezi ca ar fi pe gustul sau/ lor?
Surse:
http://www.awesome-kid-birthday-parties.com/pirate-games.html#J10
http://www.confettisunshine.com/2014/07/how-to-train-your-dragon-fun-party-game-ideas.html
http://fun-a-day.com/easy-robot-craft-recycled-materials/
http://www.kidsplaybox.com/art-activities-vehicles-painting/
http://www.mooreminutes.com/2010/10/lego-build-birthday.html
http://www.littlefamilyfun.com/2013/09/dinosaur-fossil-hunt.html
http://www.littlefamilyfun.com/2013/02/rainbow-race.html
http://www.thelittleactivitychest.com/space-theme-children-activities/
Surse poze:
www.youtube.com