Talentata actriță a mărturisit că în primii ani ai copilăriei sale a avut parte de o viață liniștită dar că, odată cu instaurarea regimului comunist și cu debutul procesului de naționalizare, a trecut prin numeroase momente dificile alături de familia ei.
Unul dintre cele mai grele momente pe care le-a trăit în copilărie a fost când tatăl ei a ajuns să fie închis la închisoarea din Pitești. Din datele furnizate de „newsweek.ro”, Rodica Popescu Bitănescu a venit cu următoarele detalii despre acea perioadă: „...A venit naționalizarea în iunie 1948. Pe la 9 ani a început chinul. Am fugit cu toții către București, dar nu aveam unde să stăm. Mama a luat cu mine câinele care se numea Tâc-Tâc, că dădea din coadă. Imaginați-vă ce au simțit părinţii mei. Tata a ieșit din pușcărie la 50 de ani cu frică”.
Ulterior, a fost nevoită să treacă printr-o perioadă marcată de foamete și, ca să câștige bani pentru a-și sprijini familia, a fost nevoită să confecționeze pungi pe care le vindea. Potrivit sursei citate, a povestit că: „Mi-am dorit să fiu grăsuță şi să mănânc mult, că foamea m-a înnebunit. Noi am fost victime colaterale.Eu am crescut cu atac de panică. Timp de 11 ani am mâncat numai mâncărică de prune şi magiun...Nu aveam timp de panică. Trebuia să mă duc acasă, să iau hârtiuțe mici de ziar, să le fac cu apă şi făină, să fac pungi pe care le vindeam, că lumea nu avea”.
Invitată fiind, în anul 2021, la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, celebra actriță nu s-a ferit să spună că, la un moment dat, pe când era adolescentă, s-a gândit să se sinucidă. În interviul acordat, a explicat că totul pornise de la un vis straniu, pe care l-a avut când era elevă de liceu și despre care a povestit într-una dintre piesele regizate de ea: „Încă-i bine!”.
Iată ce a relatat în legătură cu visul avut în adolescență: „Am explicat chestia asta cu sinuciderea și de ce nu m-am sinucis niciodată. Am avut un vis. Mi s-a trimis un vis pentru că Dumnezeu a văzut că eu tot o trag să mă omor, să mă omor... Eram elevă și m-a prins furând, copiam, adică am copiat. M-am simțit atât de prost față de această profesoară de matematică, o chema Teodorescu. Pe mine mă întreba: „Rodica, m-ai furat tu pe mine?” Mă gândeam în timpul ăsta. Noi suntem la etajul 2, eram la geam cu banca. Dacă m-aș arunca acum de pe geam?... Eram un copil atât de curat și m-am simțit așa de prost la vârsta aia să mi se spună așa ceva, încât eram în stare să mă și omor”.
Actrița care cucerește de zeci de ani publicul prin rolurile sale, mai ales din comedii, a povestit cum a ajuns să îmbrățișeze această profesie. Pe când era adolescentă, se gândise să devină arhitect, însă odată ce a jucat într-o piesă de teatru la liceu s-a hotărât să îmbrățișeze cariera artistică. Într-un interviu acordat „Adevărul”, Rodica Popescu Bitănescu a declarat că: „Am ajuns actriţă dintr-o întâmplare. În liceu a fost un regizor care avea nevoie de o Ziţa pentru „O noapte furtunoasă”. Am citit textul cu tupeu şi de atunci mi-a intrat în cap că aş fi o mare actriţă şi de o frumuseţe fără margini, pe parcurs mi-au trecut multe, pe urmă aveam impresia că sunt de o urâţenie fără margini şi total lipsită de talent...”
Pentru aceeași sursă, nu s-a ferit să dezvăluie că nu a reușit să intre de prima dată la „Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București”: „Am dat la Teatru şi am căzut cu lanţuri, pentru că fiind atât de încrezută nici nu m-am pregătit...”
A absolvit instituția de învățământ menționată în anul 1960, la clasa profesorului A. Pop Marțian. De altfel, în mai multe interviuri pe care le-a acordat de-a lungul timpului, a adus în prim-plan faptul că atât acest profesor, cât și regizori precum Ion Cojar, Cornel Todea sau Mihai Berechet au jucat un rol covârșitor în formarea ei ca artist.
Întrebată în numeroase interviuri cum s-a îndrăgostit de cel care avea să-i devină soț, Mircea Bitănescu, artista nu a ezitat să spună că l-a cunoscut pe acesta când a dat examenul pentru a obține permisul de conducere. De asemenea, a recunoscut faptul că a fost vorba despre dragoste la prima vedere, așa cum se poate sesiza și din informațiile furnizate de „kfetele.ro”: „Eu am dat examen de conducere cu el. Nu ştiu cum de am picat la comisia lui, la Bitănescu Mircea, dacă nu cumva m-a ales el pe mine. I-a plăcut o fotografie, deşi eu nu sunt deloc fotogenică, Când am văzut că apare un bărbat blond, cu ochii albaştri, îmbrăcat ofiţer, cu un mers aşa, americănesc, un tip calm, am căzut în cap imediat. A fost pentru mine o lovitură de trăznet, adică m-am îndragostit de el când l-am văzut, o frumuseţe de om...”
În același timp, a mărturisit că nu toată lumea a fost de acord cu căsătoria lor, Mircea Bitănescu fiind sfătuit să nu se însoare cu o actriță. Potrivit „newsweek.ro”, Rodica Popescu Bitănescu a precizat că: „Toți colegii lui îl sfătuiau să nu se însoare cu o actriță. La căsătoria noastră, tata nu mai era. Nu voia nimeni să mă ia de nevastă. Eram și nemâncată. Îmi era și foame. Nu visam decât să găsesc pe unul să-mi dea să mănânc”.
După 1990, chiar dacă era extrem de admirată și de îndrăgită, Rodica Popescu Bitănescu s-a hotărât să scrie piese de teatru și să le pună apoi în scenă. Astfel, în anul 2003, a debutat ca autor dramatic și regizor (la Teatrul Național București) în piesa „Cinci femei de tranziție”. După aceea, au urmat alte piese care au cucerit publicul: „Încă-i bine!”, „Triunghiul femeilor”, „Viața de cimitir”.
Într-o emisiune difuzată la TVR, marea actriță a explicat cum a ajuns să fie și regizor: „...După Revoluție, eu am simțit că se întâmplă ceva. Că ceva se schimbă. Și atunci mi-a venit ideea asta, să scriu, după ce am vorbit cu mine în oglindă. În bucătărie, aveam o oglindă și am început să fac un dialog eu cu mine, după revoluție, cu ce se întâmplă în România. Mi-am dat seama că eu pot să scriu niște personaje, în contradictoriu. Întâi am vrut să le joc eu pe toate, ca orice actriță...”
Dornică să ofere explicații celor care au acuzat-o, la un moment dat, că nu a avut copii întrucât nu și-a dorit și pentru că nu voia să renunțe la cariera artistică, faimoasa actriță a făcut o declarație în acest sens în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”. Mai mult, a ținut să precizeze că, dacă va scrie o carte, în ea va explica de ce nu a ales să devină mamă: „Nu este adevărat că nu mi-am dorit copii. Acel adevăr îl ştiu numai eu şi Dumnezeu. Nu am să vorbesc niciodată despre acest lucru. Este un lucru prea personal. Nu se pune problema că nu am vrut, pentru că eu ador copiii. O să spun numai dacă o să scriu o carte. Acesta este un subiect de roman. Nu am să dezvălui de ce nu am copii, acesta este secretul meu”.