Aceasta este una dintre cele mai importante fraze pe care ar trebui să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală. Motivul pentru care ar trebui să procedezi așa este acesta: pentru a se simți în siguranță, pentru a simți din plin că este cineva lângă el și că este iubit neconționat, copilul are nevoie să audă din partea părinților săi că aceștia îl vor susține permanent.
Ca să îți determini copilul să dobândească din ce în ce mai multă încredere în sine și când se află în afara casei, la școală, ar trebui să îi arăți cât de mult crezi tu în el. Printre modalitățile prin care i-ai putea demonstra așa ceva se numără:
Și această frază face parte dintre cele pe care ar trebui neapărat să i le spui copilului, nu numai în diminețile de școală, ci ori de câte ori găsești momentul potrivit. Pentru copil va conta enorm să învețe de la o vârstă fragedă să fie el însuși, indiferent de ceea ce i-ar spune cei din jur. Odată ce va începe să înțeleagă faptul că este esențial să se accepte așa cum este, să-și pună în valoare calitățile și să lupte pentru a-și ține sub control „punctele” mai slabe, îi va fi deosebit de benefic nu doar pentru anii de școală, ci pentru întreaga viață. Iată de ce:
Pe măsură ce va crește și se va lovi și la școală de tot mai multe provocări, un copil poate avea momente în care să se simtă copleșit și va începe să se compare cu alții, fiindu-i dificil să accepte că nu reușește să fie mereu printre cei mai buni.
Mesajul pe care ar fi indicat să i-l transmiți este că nu putem fi pricepuți la toate, dar că putem încerca să facem lucrurile cum putem noi mai bine. Cu cât îi vei da mai des o asemenea explicație, cu atât mai mult îl vei ajuta să accepte și eșecul. Acesta din urmă îi este mai util decât credeai copilului tău întrucât:
Este una dintre frazele pe care nu ar trebui să uiți să i le spui copilului tău în fiecare dimineață, înainte să plece la școală. Explicația pentru care nu ar trebui să renunți la ea este aceasta: anii de școală sunt fundamentali în construirea încrederii în sine a copilului și se poate întâmpla oricând ca anumite vorbe sau comportamente ale colegilor să-și pună amprenta în mod negativ asupra stimei de sine. În aceste condiții, se poate întâmpla ca un copil să ajungă să-și piardă încrederea în oameni în general, nu va mai fi sigur pe ceea ce face, se va îndoi de calitățile și de abilitățile sale.
Poți să-ți da seama dacă micuțul tău se confruntă cu o stimă de sine scăzută după manifestări precum:
Pentru a se teme cât mai puțin de eșecuri, copilul are nevoie să se obișnuiască și cu ideea că nimeni nu este perfect, că oricine poate greși, dar că va conta mult să învățăm câte ceva din fiecare greșeală. Cu alte cuvinte, chiar dacă va comite o greșeală, trebuie să înțeleagă faptul că viața merge înainte, că vor apărea mereu ocazii în care își va putea arăta abilitățile în care excelează.
Datorită greșelilor pe care le va face la școală și în afara acesteia, copilul va avea și de câștigat din următoarele puncte de vedere:
Spunându-i adesea copilului tău această frază, îl vei ajuta să învețe să se pună în locul celorlați, devenind din ce în ce mai empatic. Odată ce se va întâmpla așa, îi va fi mai la îndemână să se adapteze nu doar la școală, ci și în alte contexte sociale.
În modelarea empatiei unui copil vor avea rol și acțiuni precum:
Dacă vei rosti în fața copilului tău această frază în fiecare dimineață de școală, îi vei demonstra că îi ești mereu alături, că îl susții și că ești interesată de ceea ce face. Pentru copiii mai mici, aflați în primul an de școală de exemplu, va conta mult să audă o astfel de frază în special în momentele în care le este greu să se despartă de părinți pentru a pleca la școală.
Pentru a-l ajuta pe copil să se „deschidă” în fața ta și să-ți dezvăluie cum a fost ziua petrecută la școală, ai putea începe, de exemplu, să-i spui că: „Povestește-mi despre colegii tăi. Ce ați făcut în pauză?...”. De asemenea, îl poți ruga să-ți dea detalii despre ce i-a plăcut mai mult la școală.
Ca să te asiguri că micuțul tău va fi mai deschis dialogului cu tine, nu insista cu întrebări chiar imediat după școală și evită-le pe cele de tipul: „Cum a fost ziua ta?” În schimb, încearcă să i te adresezi așa: „Ce ți-a plăcut cel mai mult la școală azi?”, „Cum a fost la matematică?”, „Ți s-a părut interesant că?...” etc..