swipe

6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

Folosește „un limbaj” al bunătății în familie

Una dintre cele mai la îndemână strategii pentru a crește copii buni este următoarea: pe cât posibil, în familie să se utilizeze „un limbaj” al bunătății. Practic, vor fi utilizate acele cuvinte menite să-i transmită unui copil ideea că în familia sa bunătatea este o valoare ce trebuie oricând respectată. Printre asemenea cuvinte se regăsesc:

  • „Vrei să fii bun/ă și să-ți ajuți sora să facă ordine în sufragerie?”
  • „Ai făcut o faptă frumoasă”
  • „Îți mulțumesc pentru bunătatea ta”
  • „Poți să folosești cuvinte frumoase ca să îmi spui...?”
  • „Cum poți să rezolvi problema într-un mod care să arate că ești bun/ă?”

De asemenea, organizarea de sesiuni de brainstorming în familie, care să fie legate de ceea ce înseamnă bunătatea pentru fiecare dintre voi, este deosebit de utilă întrucât așa veți putea crea mai multe definiții ale acestui termen. Pentru a vedea despre ce este vorba, urmărește și următoarele exemple:

  • „Bunătatea înseamnă să te gândești și la alții, nu doar la tine”
  • „Bunătatea înseamnă să-i ajuți pe cei care au nevoie de sprijin”
  • „Bunătatea înseamnă să îți pese de alții și să faci pentru ei lucruri frumoase”

6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

Încurajează-ți copilul să se implice în activități de voluntariat

Indiferent de tipul de acțiuni de voluntariat în care va fi implicat copilul, acestea nu doar că îl vor ajuta să-și dezvăluie resursele interioare, dar îi vor oferi experiențe care îi vor fi utile toată viață. Printre efectele benefice pe care le poate avea voluntariatul pentru un copil merită amintite:

  • Îi va stimula dezvoltarea empatiei
  • Îl va determina să fie mai bun, mai generos
  • Îl va învăța să lucreze în echipă, să interacționeze cu oameni diferiți
  • Va fi o modalitate de a-i îmbunătăți abilități pe care le are deja sau să-i dezvolte altele noi
  • Poate fi o cale de a-și descoperi noi pasiuni, noi interese

 

6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

Explică-i faptul că este important să-i înveselească pe cei triști

Fie că este vorba despre un prieten, fie că este vorba despre cineva din familie sau despre o persoană străină, una dintre strategiile de a crește copii buni este să-i familiarizăm cu ideea de a aduce un zâmbet sau o umbră de speranță pe chipul celor care trec prin momente mai dificile. În acest scop nu va fi nevoie de mari eforturi, putând fi de ajuns o vorbă bună, un zâmbet, o îmbrățișare sau pur și simplu să arăți cuiva că ești dispus/ă să te conectezi cu el/cu ea, să îl asculți/să o asculți.

Odată ce va învăța să asculte, copilul va înțelege treptat cât este de important să-și deschidă inima pentru a fi alături, va avea compasiune și, mai mult decât atât, va învăța mai bine ce înseamnă să fie un prieten adevărat pentru cineva.

6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

Arată-i cât de multă bucurie îi poate aduce gestul de a dărui

O modalitate de a crește un copil bun este să-l obișnuiești cu actul de a dărui. Încă de la vârstă fragedă, ar trebui să-i explici faptul că nu este cel mai important cât dăruiești, ci modul în care o faci, bucuria pe care o vei simți după ce realizezi un asemenea gest.

Spre exemplu, implică-ți copilul într-un proiect precum este și „Dăruiește-ți ziua”. Acesta presupune să le spună prietenilor săi că nu își dorește un cadou de ziua lui, ci sprijinul lor, prin donații, pentru o cauză pe care și-o va alege, pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie. 

Tot ce veți avea de făcut va fi să-ți ajuți copilul să-și construiască o pagină de donații, ce va conține informații legate de data nașterii, date de contact, titlul și suma pe care ați dori să o strângeți.

Ulterior, după ce pagina de donații este aprobată, ea poate fi promovată, iar prietenii pot începe să doneze sumele dorite cu câteva săptămâni înainte de ziua sa de naștere.

6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

Învață-l să fie un vecin bun

Fii chiar tu un model pentru copilul tău și arată-i că și micile ajutoare pe care le-ar putea acorda vecinilor reprezintă adevărate acte de bunătate, de generozitate, care pot aduce multă bucurie. Indiferent că va ajuta un vecin în vârstă să ajungă mai ușor acasă cu plasele de cumpărături, că va face el însuși cumpărături pentru el, fie că va ajuta la muncile în grădină sau pur și simplu îi va lua câinele la plimbare, oricare dintre aceste fapte pot conta enorm în ochii celui ajutat și îi vor demonstra că există totuși cineva care se gândește la el.

Obișnuindu-se să nu rămână indiferent la cei din jur, nu doar că un copil va deveni mai bun, mai sensibil, ci va învăța și să fie responsabil și să găsească acele soluții care, puse cap la cap, l-ar putea ajuta să transforme mediul în care trăiește într-un loc mai bun.

6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

Realizarea de „pietre ale bunătății”

Printre strategiile ce pot puse în practică pentru a crește copii buni se numără și următoarea: pictarea de „pietre ale bunătății”. Acest demers a devenit un adevărat trend în ultimii ani, constituind în a picta și a scrie mesaje inspiraționale pe suprafața unor pietre, urmând ca după aceea ele să fie ascunse în diverse locuri pentru a putea fi găsite, plecându-se de la ideea că reprezintă o modalitate de a răspândi bunătatea în lume.

Stimulează-ți copilul să picteze pietre alese de voi, ajută-l să găsească mesaje inspirate și folosiți, preferabil, vopsea acrilică, non-toxică. Iată câteva exemple de mesaje pe care le-ați putea scrie:

  • „Fii motivul pentru care cineva o să zâmbească astăzi”
  • „Ideile bune îi inspiră și pe alții”
  • „Bunătatea schimbă totul”
  • „Să ai curaj și să fii bun”
  • „Astăzi voi fi propriul meu supererou”
  • „Fii o voce, nu doar un ecou”

Sursă poză: captură youtube.com