Ca să fii în cea mai bună formă pentru copilul tău, nu ezita să te orientezi spre minimalism. Datorită acestei tendinţe, vei reuşi să-ţi regăseşti echilibrul şi starea de bine de care ai atât de multă nevoie. Aceste beneficii vor putea fi dobândite întrucât:
Cu cât vei reuşi să aduci mai multă ordine în viaţa familiei tale, cu atât vei avea mai puţine griji care să îţi ocupe mult prea mult timp. În acest context, vei avea şansa să te concentrezi mai mult asupra copilului tău.
Eliberându-te de presiunile multiple, îţi va fi mai la îndemână să-ţi asculţi copilul, să-i demonstrezi că-i eşti alături, că se poate baza oricând pe tine. În plus, veţi putea să petreceţi clipe minunate împreună, stimulându-l să înveţe mereu ceva nou şi să-şi creeze amintiri de neuitat.
Ai în vedere următorul aspect: cu cât familia voastră nu va fi înconjurată de bunuri materiale în exces, cu atât veţi avea posibilitatea să vă axaţi pe ceea ce contează cel mai mult, să profitaţi şi să vă bucuraţi de clipa prezentă, fiind recunoscători pentru ceea ce aveţi.
Unul dintre cele mai însemnate beneficii ale minimalismului în parenting este acordarea şansei de a sta mai mult cu copilul, fără presiunea că mai ai numeroase sarcini de îndeplinit. Având mai puţine lucruri în casă, nu-ţi vei mai fixa atenţia pe ele, ci pe copilul tău, câştigând timp pentru activităţi pe care să le realizaţi împreună.
Nu numai că vă veţi bucura mai mult unul de altul, dar îi vei da acestuia şansa să înveţe de la tine câte ceva nou, care sigur îi va fi de folos la un moment dat. În plus, vei deveni pentru el un adevărat model, menit să-i arate cum şi el, la rândul său, când va avea propria sa familie, va putea să-şi organizeze viaţa pentru a putea fi cât mai mult alături de aceasta.
Citeşte şi: 6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău
Un alt beneficiu deosebit al minimalismului în parenting este că va fi cheia pentru a te îndepărta de la acele sarcini/gânduri care interferează cu capacitatea de concentrare asupra lucrurilor esenţiale pe care intenţionezi să i le transmiţi copilului tău.
În condiţiile în care viaţa de părinte este şi aşa plină de elemente care distrag permanent, în cazul în care tu vei avea mereu de strâns, de ordonat, de sortat, de organizat, te vei simţi mereu copleşită şi nu vei mai găsi energia de care ai nevoie pentru a petrece destul timp cu copilul, sprijinindu-l să dobândească abilităţi utile.
Dar când vei avea o locuinţă cu mai puţine lucruri, în care ordinea se menţine uşor, vei avea mintea mai limpede şi vei fi mai aptă să stai lângă copil şi să-l înveţi lucruri de care are nevoie în fiecare etapă a dezvoltării sale, având priorităţi mult mai clare.
Viaţa de mamă este presărată cu cele mai diverse provocări, ce te pot pune în faţa unor situaţii la care nici nu te-ai fi gândi vreodată. Ca să poţi să treci mai bine peste ele, astfel încât atât tu, cât şi copilul, să aveţi cât mai puţin de suferit, va conta enorm şi modul în care vei reuşi să pui în prim-plan lucrurile care contează într-adevăr.
Orientându-te spre un stil de viaţă minimalist, vei reuşi, în timp, să-ţi pui ordine şi în gânduri şi să te întrebi dacă anumite lucruri chiar merită să te afecteze, să ducă la apariţia de tensiuni în familie. De asemenea, vei putea să realizezi ce ai putea să schimbi pentru ca viaţa voastră să să fie mai bună, concentrându-te mai bine pe găsirea de soluţii în rezolvarea problemelor. În aceste condiţii, vei deveni mai calmă, mai puţin dominată de gânduri negative, de temeri, ceea ce nu poate aduce decât beneficii în relaţia cu copilul tău.
Iată şi un alt beneficiu fundamental pe care minimalismul îl poate aduce în parenting. Întrucât copilul nu va avea la dispoziţie prea multe distracţii de-a gata, va fi stimulat să găsească noi soluţii pentru a-şi petrece timpul într-un mod cât mai agreabil. Din acest motiv, îi vei pune imaginaţia la treabă, ceea ce îi va aduce avantaje multiple.
Vei fi uimită să descoperi cum copilul va inventa jocuri şi activităţi pe care nu ţi le-ai închipuit, cum creează cu ce are la îndemână mici "opere de artă", oferindu-şi singur oportunităţi grozave de a profita de minunata copilărie.
Citeşte şi: 10 Jocuri ce stimuleaza creativitatea copilului