Când un tată petrece timp alături de copilul său, nu este exclus să se afirme că este vorba despre „babysitting”. În schimb, faptul că o mamă stă cu copilul este asociat cu ideea de parenting.
Termenul „babysitting” se referă la faptul că un copil se află în grija unei alte persoane pentru o perioadă determinată de timp, în lipsa părinților săi. Dacă un tată reușește să profite de oportunitatea de a sta mai mult cu copilul, nu înseamnă că este „babysitter” pentru acesta. Să i se spună așa este ca și cum i s-ar diminua din statutul parental, din responsabilitatea sa pe termen lung. De asemenea, asocierea unui tată cu un „babysitter” îi va pune la îndoială capacitatea de a fi un părinte bun, de a-și asuma și responsabilități majore.
Potrivit „The Atlantic”, în condițiile în care societatea a impus standarde tot mai înalte, activitatea firească, legată de parenting, este considerată extraordinară întrucât este realizată de un bărbat.
Nu în ultimul rând, dacă un copil mai mare va auzi că tatălui său i se spune, de exemplu, „Iar trebuie să stai acasă pentru că ești babysitter?”, aceste cuvinte vor conferi o conotație negativă asupra parentingului. Ceea ce trebuie să știe un copil este că se poate baza atât pe mama sa, cât și pe tatăl său.
Sursă poză: Mary Catherine Starr, instagram.com/momlife_comics/
Cea care a creat această ilustrație a ținut să precizeze că a pornit de la o experiență personală când a realizat-o. În cadrul interviului acordat pentru „HuffPost”, Mary Catherine Starr a povestit: „Pe când fiica mea era mică și o plimbam cu căruciorul, dar mă uitam și pe telefon, un vecin m-a strigat și mi-a spus că trebuia să fiu atentă la ea și nu la telefon. Știu că nu i-ar fi spus niciodată așa ceva soțului meu.”
Este binecunoscut faptul că mamele sunt criticate mai des decât tații pentru ceea ce fac/ceea ce nu fac pentru copiii lor și, în plus, cel mai mult este adusă în discuție realizarea legăturii mamă-copil. Cu toate acestea, nici relația tată-copil nu este de neglijat, în condițiile în care va avea un impact major asupra dezvoltării emoționale și a deprinderii de abilități sociale.
O modalitate la îndemână de consolidare a relației tată-copil este reprezentată și de plimbările pe care tatăl le poate face alături de copil încă din primul său an de viață. Datorită acestora, cei doi vor învăța să comunice și, în plus, vor exista beneficii în ceea ce privește dezvoltarea mișcărilor coordonate ale copilului, a apariției sentimentului de siguranță și a curajului de a se implica în activități variate, simțind că, alături de mamă, are și o altă persoană pe care se poate baza oricând.
Sursă poză: Mary Catherine Starr, instagram.com/momlife_comics/
Din această ilustrație se poate sesiza o altă diferență dintre o mamă și un tată în privința implicării în creșterea copilului. Astfel, în timp ce un bărbat care petrece timp cu copilul este văzut ca un tată extraordinar, o femeie care face același lucru este văzută ca oricare mamă. Unul dintre principalele motive pentru care se întâmplă așa este următorul: există obișnuința cu capacitatea unei femei de a se implica în cât mai multe sarcini, de a face mai multe lucruri în același timp.
Studii recente au demonstrat însă că timpul pe care copiii îi petrec alături de tații lor are un impact major asupra calității relației dintre ei. Spre exemplu, un studiu publicat în „Journal of Family Psychology” a arătat că tații care aleg să petreacă timp cu copiii lor în zilele libere au șansa de a avea parte de o relație mai strânsă cu aceștia, iar activitățile ludice au un rol esențial din acest punct de vedere. Cu cât asemenea activități și în general orice activități care îl au în centru pe copil se vor desfășura de mai multe ori, cu atât mai mult se va putea construi o relație mai bună între tați și copiii.
De asemenea, studiul menționat a subliniat necesitatea ca tații să acorde mai multă atenție relației cu copiii, să petreacă mai mult timp cu aceștia, iar unul dintre cele mai la îndemână demersuri în acest sens este să se joace adesea cu micuții lor.
Sursă poză: Mary Catherine Starr, instagram.com/momlife_comics/
Ori de câte un tată este văzut că stă mai mult cu copilul său, se spune despre el că este un tată bun, care se implică. Întrucât mamele sunt criticate mai des, despre ele se spune că pur și simplu își fac datoria. Criticile nu lipsesc inclusiv pentru situațiile în care acestea lucrează, sugerându-se că din acest motiv nu se pot ocupa suficient de copii.
Un studiu realizat prin implicarea a peste 100.000 de persoane din 29 de țări a ținut să evidențieze următorul aspect: există efecte pozitive asupra copiilor ce au mame care lucrează. De pildă, fetele ce au mame care sunt implicate într-o activitate profesională au mai multe șanse de a avea cariere de succes, iar băieții cu mame care lucrează vor deveni adulți mai responsabili, dispuși să-și exprime grija față de cei din jur.
Psihologii sunt de părere că nu ar trebui să se aducă mereu în prim-plan diferențele dintre mame și tați în creșterea copilului. Mamele și tații ar trebui să formeze o echipă în această privință, să se pună de acord asupra unor reguli în ceea ce privește educația copiilor, să-și împartă sarcinile în gospodărie, să petreacă timp de calitate cu aceștia și să le insufle sentimentul de siguranță.
Sursă poză: Mary Catherine Starr, instagram.com/momlife_comics/
Un tată care merge la cumpărături cu copilul său este apreciat pentru că se implică într-o asemenea activitate, în timp ce pentru mame nu există niciun fel de apreciere în acest sens.
În realitate, prin diverse studii s-a constatat că, în ultimele decenii, pe fondul creșterii gradului de implicare al taților în creșterea copiilor, aceștia petrec mai mult timp decât mamele la cumpărături. Spre exemplu, prin studiul intitulat „Who's Your Daddy” s-a putut sesiza că aproximativ 80% dintre tații mileniali spun că printre responsabilitățile lor se află și mersul la cumpărături. În același timp, aproape jumătate dintre aceștia au și alte responsabilități constante ce țin de creșterea copiilor, ca de exemplu să petreacă timp jucându-se cu aceștia, să petreacă timp în aer liber.
Trebuie să știi că și mersul la cumpărături cu tatăl său va aduce beneficii semnificative pentru copil, cum ar fi: îl va ajuta să se deprindă să aibă mai mult curaj să facă alegeri, va avea ocazia să învețe lucruri noi, să se distreze, va avea bucuria de a petrece mai mult timp alături de tată etc.
Sursă poză: Mary Catherine Starr, instagram.com/momlife_comics/
Nici această ilustrație nu face excepție când este vorba să se arate diferența dintre o mamă și un tată în creșterea copilului. Chiar și un demers banal, cum ar fi alegerea hranei pentru una dintre mesele zilei, este de multe ori un criteriu în funcție de care mamele sunt criticate.
De pildă, dacă se optează pentru alimente fast-food, despre o mamă se poate spune că este leneșă, comodă, că nu vrea să se ocupe de copii sau că este nepricepută. Când tații comandă mâncare fast-food, se afirmă despre ei că vor să le facă o plăcere o copiilor, că știu cum să fie „cool.”
Înainte ca o mamă să fie aspru judecată pentru că în anumite momente a ales să opteze pentru hrană fast-food, ar trebui să se țină seama și de acest context: oricând pot surveni situații în care nu va avea răgazul necesar pentru a merge la cumpărături sau pentru a găti pentru familia ei. În acest context, trebuie să găsească o soluție rapidă. Mai mult decât atât, când vine vorba de alimentele fast-food, mamele se pot orienta către alegeri care să fie cât mai puțin nocive pentru copii.
Sursă poză: Mary Catherine Starr, instagram.com/momlife_comics