swipe

7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

Fac parte pentru întotdeauna dintr-un grup în care nu mi-am dorit să intru niciodată

Mai exact, este vorba despre grupul părinților care și-au pierdut și ei copilul. Chiar dacă primești sprijin din partea familiei într-o asemenea situație, să te alături unei comunități de persoane care trec prin aceeași experiență poate fi util pentru a trece mai ușor peste durerea enormă.

Venind în contact cu suferința altora, vei ajunge să cunoști părinți aflați în cele mai diverse ipostaze (supraviețuitori, eroi, mame-eroine, mame-războinic etc.), cu care poți rezona mai mult decât te aștepți.

Să fii parte dintr-un asemenea grup de sprijin este unul dintre lucrurile pe care le poți învăța după moartea copilului tău, în condițiile în care, participând la transformările prin care trec alți părinți, te poți analiza mai bine și poți găsi o motivație suplimentară pentru a merge mai departe.

7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

Legătura dintre părinții care și-au pierdut copilul poate fi deosebit de puternică

Fiecare părinte alege să-și exprime în alt mod suferința prin care trece după moartea copilului său. Dacă unii dintre ei preferă mai degrabă să se izoleze, să rămână doar ei înșiși cu tristețea lor, alții vor simți o anumită ușurare când vor împărtăși cu alții ceea ce trăiesc.

Fără să îți dai seama, poți să simți pe neașteptate o conexiune cu cei care trec printr-o situație similară, chiar dacă nu-i cunoști. Psihologii recomandă integrarea într-un grup dedicat special celor care și-au pierdut copii în special în următoarele situații:

7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

Durerea provocată de moartea unui copil nu va trece

Să începi să realizezi că pierderea unui copil ți-a creat o durere pe care o vei avea întotdeauna este unul dintre principalele lucruri de învățat pentru un părinte aflat într-o asemenea situație. Este normal să simți nevoia să plângi, să suferi și nimeni nu îți poate spune cât vor dura aceste stări.

Deși va veni un moment în care vei putea să-ți gestionezi mai ușor trăirile, nu înseamnă că suferința a încetat total. Aceasta este veșnică pentru că dragostea, amintirile ce țin de copilul tău sunt veșnice.

Pentru a reuși să faci față durerii prin care treci, ai putea să ții cont și de următoarele sfaturi:

  • Solicită ajutorul celor din jur ori de câte ori simți că pur și simplu nu mai faci față
  • În loc să te izolezi, mai bine vei discuta cu cei dragi sau te vei alătura unei terapii de grup
  • Pregătește-te pentru întrebarea „Câți copii ai?” sau „Ce s-a întâmplat cu celălalt copil al tău?” (în cazul în care ai mai mulți copii)
  • Nu te grăbi să renunți la lucrurile ce i-au aparținut copilului
  • Gândește-te cum vei petrece momentele importante din familie legate de copil (spre exemplu, aniversările sale, sărbătorile etc.) și vorbește cu cei dragi pentru a te sprijini în acele zile

7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

Dragostea este eternă

Înainte de orice, trebuie să știi că în fiecare zi îți vei dori să rostești numele copilului tău, să îi auzi vocea. Vei căuta mereu amintiri cu el, care sunt cele mai scumpe pentru tine. Toate acestea demonstrează persistența legăturii indisolubile dintre voi, care va depăși moartea.

Vei continua să-ți iubești copilul necondiționat, să nu încetezi să te gândești la el, chiar dacă viața sa a fost scurtă. Treptat, să te uiți la fotografiile cu el sau să atingi lucrurile rămase nu te va îndurera mai puțin, dar te va ajuta și să găsești acea motivație de a-i cinsti memoria și de a încerca să dai un nou sens vieții tale.

7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

Golul lăsat de copilul tău nu se va umple

Sentimentele de gol interior sunt deosebit de intense când un părinte ajunge să se confrunte cu pierderea copilului său. Este firesc să simți că o parte din tine a murit odată cu el, că toate golurile lăsate în urmă, fie că este vorba despre spațiile din casă, fie că este vorba despre golul emoționale, nu vor putea să se mai umple vreodată.

Poți avea momente în care să ai senzația că îl auzi în preajma ta, dar vei realiza că este dispărut pentru întotdeauna. Cu alte cuvinte, rana sufletească pe care o ai nu va înceta să „sângereze”, poți fi cuprinsă de teama că nu îți vei mai aminti suficient de copilul tău, dar pe măsură ce timpul va trece vei învăța să treci peste asemenea stări.

7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

Este necesar să găsești un nou sens în viața ta

Să poți să trăiești în continuare, cât mai frumos cu putință, este unul dintre lucrurile esențiale pe care să le înveți după moartea copilului tău. Eforturile tale trebuie să fie direcționate către a-ți redefini fericirea, către cinstirea memoriei sale, așa cum știi tu mai bine. După experiența dură prin care ai trecut, străduiește-te să le arăți mai mult celor din jur dragostea ta, să petreci mai mult timp alături de cei dragi, să apreciezi și bucuriile mărunte, să apreciezi mai mult tot ceea ce ai.

În același timp, ca să ai succes într-un asemenea demers, poți să urmezi și aceste îndemnuri:

  • Fii adepta pașilor mărunți, acordându-ți răgazul să suferi și să începi să te vindeci
  • Concentrează-te asupra a ceea ce contează cu adevărat
  • Implică-te în activități noi, care să te determine să te simți împlinită
  • Dacă este posibil, înființează o fundație în memoria copilului tău sau pur și simplu vei planta flori sau arbori
  • Împărtășește cu ceilalți amintiri legate de copilul tău, fiind recunoscătoare pentru faptul că ai putut, chiar și pentru scurt timp, să-i fii mamă

7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

Sărbătorile nu vor mai fi niciodată la fel

Amintirile ce țin de copilul dispărut vor fi mai intense în preajma sărbătorilor și pot surveni momente în care să ai senzația că nu mai poți face față. Durerea se va diminua odată cu trecerea timpului, dar acest proces va fi mai îndelungat în cazul în care ți-ai pierdut copilul în preajma unei sărbători sau a zilei sale de naștere.

Printre modalitățile menite să te ajute să depășești mai ușor lipsa copilului tău de sărbători se regăsesc și acestea:

  • Așteaptă-te să te simți mai tristă, mai vulnerabilă și să ai schimbări bruște de dispoziție în această perioadă
  • Lasă-te susținută de cei apropiați și împărtășește-le din suferințele tale
  • Permite-ți să plângi dacă simți nevoia
  • Dacă vei simți că nu poți, nu ești obligată să participi la evenimente festive
  • Nu te feri să apelezi la sesiuni de terapie de grup pentru a trece peste o perioadă de sărbători