Unul dintre principalele semne menite să îți arate că partenerul tău stă cu tine doar pentru că ești ușor de manipulat este că se folosește de multe ori de șantajul emoțional. Când procedează așa, încearcă de fapt să te determine să fii speriată, să te simți vinovată sau să te simți obligată pentru ceea ce are legătură cu limitele și cu deciziile tale. În unele situații, te poate „șantaja” folosindu-se de o dezvăluire pe care i-ai făcut-o la un moment dat, despre care știe că are mare importanță pentru tine, manipulându-te să acționezi așa cum își dorește el.
Pentru a-ți da seama dacă te afli într-o astfel de situație, vezi dacă poți sesiza la partenerul tău manifestări precum sunt următoarele:
Dacă observi o asemenea atitudine, ia în calcul faptul că partenerul tău stă cu tine pentru simplul fapt că ești ușor de manipulat. Iată un exemplu care să îți demonstreze că acesta vrea doar să se victimizeze: dacă vă certați, chiar și pentru lucruri nu foarte importante, îți va reproșa mult timp după ce vă împăcați că l-ai rănit foarte mult, că nu se aștepta la așa ceva din partea ta și insistă să-și justifice greșelile dând vina pe diverse lucruri.
Ca să te convingi dacă ai lângă tine un partener care vrea doar să te manipuleze, fără să țină cont de sentimentele tale, urmărește și lista de comportamente și atitudini de mai jos:
Când sesizezi adesea acest tip de atitudine, nu mai este niciun secret faptul că partenerul tău stă cu tine în primul rând pentru că ești ușor de manipulat. Practic, manipularea începe adesea cu a-l învinui pe celălalt, chiar și pentru lucruri pe care nu le-a făcut. În același timp, un partener care manipulează te va face să simți că îți face o favoare pentru că a rămas alături de tine, că îi datorezi totul. Aceste atitudini sunt afișate pentru a te convinge să faci lucrurile așa cum își dorește el.
În unele cazuri, manipularea este atât de puternică, încât ți se transmite mesajul că ai făcut ceva rău sau că nu ai făcut ceva chiar înainte să îți dai seama dacă ești sau nu responsabilă pentru acea situație. Spre exemplu, ți se poate întâmpla, când revii acasă de la serviciu, să-ți găsești partenerul furios și nemulțumit pentru că „ai greșit”, urmând ca treptat să te manipuleze să te simți foarte vinovată și să faci totul (chiar și lucruri care nu îți convin) pentru a-l ajuta să se simtă mulțumit.
Psihologii consideră că o persoană ce are astfel de așteptări își dorește de fapt să aibă parte de susținerea emoțională de care nu prea a avut parte, fiind dependentă de așa ceva. În aceste condiții, este foarte posibil ca, de exemplu, un bărbat să-și caute o parteneră care să-l ajute din acest punct de vedere și, pentru a fi sigur că aceasta va face totul așa cum se așteaptă el, să încerce mereu să o manipuleze. Acesta este motivul pentru care poate ajunge să uite de ea, să-și neglijeze așteptările, dorințele și să acționeze așa cum crede că îl va mulțumi pe cel care îi este partener.
Cu alte cuvinte, în cazul în care sesizezi că nu ai mai făcut demult ceea ce ți-ai dorit tu, ci numai lucruri dorite de cel de lângă tine sau dacă te simți vinovată ori de câte ori nu ai procedat așa, a venit momentul să conștientizezi că ești în preajma unui manipulator.
Un semn care îți demonstrează că ai alături de tine un partener care te manipulează este și acesta: te întrerupe adesea, iar dorințele și vorbele tale nu sunt niciodată pe primul plan. Ceea ce contează pentru el cel mai mult este să ajungi în final să procedezi exact așa cum își dorește el, fără să apuci să spui „nu”. Ca să se asigure din acest punct de vedere, toate conversațiile sunt dominate de el, astfel încât să nu ai niciun răgaz să te exprimi și, în final, să acționezi numai în funcție de dorințele lui.
De asemenea, un partener manipulator va insista să-ți facă daruri pe care te va determina în cele din urmă să le accepți, chiar dacă tu nu ți-ai dori. În situația în care nu le vei accepta, se va comporta în așa fel încât să îți inducă sentimentul de vinovăție, ca și cum el este cel care ți-ar fi făcut o favoare extraordinară, pe care tu o refuzi.
Ți s-a întâmplat de mai multe ori ca, ori de câte ori ai încercat să ai o discuție mai serioasă cu cel de lângă tine sau când te-ai străduit să-l convingi să te ajute la diverse treburi, acesta să te refuze invocând că nu se simte bine sau că are de lucru? Dacă răspunsul tău este afirmativ, nu ar trebui să te mire faptul că partenerul tău nu te iubește, ci doar stă cu tine întrucât ești ușor de manipulat.
Un bărbat care găsește mereu pretexte pentru nu se implica în activități pe care i le soliciți, dar care devine furios când vede că vii cu „pretenții” față de el, este de fapt preocupat să se victimizeze, să te manipuleze pentru a acționa după dorințele sale, iar dacă nu vei face așa va face tot posibilul să te determine să te simți vinovată. Ceea ce urmărește este să te provoace să-i acorzi multă atenție, fără ca el să-ți ofere, la rândul său, afecțiune.