Din primul an de viață până în ultimul an de adolescență. Învață să gestionezi mofturile la mâncare ale copiilor

Din primul an de viață până în ultimul an de adolescență. Învață să gestionezi mofturile la mâncare ale copiilor

Mariana Voinea

Un copil mofturos la mâncare poate pune părinții în încurcătură. Mama nu știe ce să mai gătească să fie pe placul celui mic, cina în familie devine un motiv de stress și de multe ori micuții sunt presați să mănânce, chiar dacă nu le place. Cum gestionăm preferințele alimentare ale micilor mofturoși?

Unii copii mănâncă orice le pui în farfurie, în timp ce alții sunt atât de pretențioși și de mofturoși încât abia dacă gustă o lingură de ciorbă, o furculiță din tocănița pregătită cu atâta dragoste de mama și preferă doar dulciur, gustări și preparate care le plac. Atât în copilărie, cât și în adolescență, refuzul consumului unor alimente sau mofturile la mâncare ale copiilor sunt explicate de către specialiști într-un mod cât mai simplu și pe înțelesul tuturor părinților.

Bineînțeles că înainte de a deveni părinte, orice mamă și tată își imaginează cât de frumos va fi să stea la masă împreună cu familia, să mănânce o friptură cu cartofi împreună cu copiii, dar de multe ori realitatea este alta. Copiii refuză să mănânce anumite feluri de mâncare, fac tantumuri, se stresează asupra alimentației și la rândul lor, și părinții sunt stresați și îngrijorați. Nu numai copiii, ci și adolescenții pot dezvolta mofturi la mâncare, iar părinții trebuie să găsească soluția perfectă pentru ca micuții să aibă o dietă echilibrată din care să își ia toate vitaminele, minerale, proteinele și carbohidrații de care au nevoie.

Mofturile la mâncare la bebeluși și copii mici

bebe refuza mancarea

Încă din primele luni de viață, când încep diversificarea, bebelușii pot manifesta anumite mofturi la mâncare, refuzul unor alimente. Sunt copii care aruncă efectiv pe jos mâncarea preparată de mama și preferă cerealele cu lapte din comerț sau orice fel de gustări care nu reprezintă chiar cea mai sănătoasă alegere. În aceste stadii ale vieții, la bebeluși, la copiii mici este oarecum normal să refuze anumite feluri de mâncare și să nu le placă anumite gusturi sau texturi.

Copiii au în jur de 30000 de papile gustative și rămân cu o treime din acestea atunci când devin adulți. Mofturile la mâncarea copiilor sunt rezultatul refuzului anumitor texturi, gusturi sau anumite experiențe ale copiilor anterioare, ori chiar presiunii din partea părinților să termine de mâncat tot din farfurie. Această presiune duce la dezvoltarea unei anxietăți în ceea ce privește mâncarea.

După ce împlinesc vârsta de cinci ani, în general gusturile la mâncare ale copiilor sunt din ce în ce mai stabile. Părinții, în loc să se streseze asupra acestui subiect ar trebui să încerce ca pe parcursul unei zile sau a unei săptămâni să ofere copiilor atât fructe și legume, cât și carbohidrați, lactate, proteine și grăsimi.

La această etapă a vieții, bebelușii și copiii mici, cât timp iau în greutate și cresc normal, părinții nu trebuie să își facă griji în privința mofturilor la mâncare. Așadar, unii părinți aleg să ascundă legumele în felurile preferate de mâncare ale copiilor, fie că le toacă foarte mărunt sau le pasează astfel încât copiii își pot lua toate vitaminele de care au nevoie fără să știe ce consumă.

În cazul preșcolarilor, părinții care observă că aceștia au anumite preferințe la mâncare, ar trebui să își facă își creeze o rutină în ceea ce privește micul dejun, prânzul și cina, pentru ca micuții să se simtă cât mai confortabil în timpul mesei, înainte și după. De asemenea, adulții nu ar trebui să oblige copiii să mănânce sau să guste ceea ce au spus odată că nu le place, ci mai degrabă să le ofere gusturi noi, alimente noi, preparate diferite și în principal să mănânce împreună cu ei la masă.

Un copil care mănâncă împreună cu părinții va avea mai puține șanse să facă mofturi la mâncare. Puteți chiar să oferiți copilului aceeași mâncare pe care o consumați împreună cu soțul, însă fără a o săra. De asemenea, specialiștii recomandă părinților să nu aștepte până când copilului i se face foarte foame sau până când este foarte obosit ca să mănânce și să nu forțeze nota sub nicio formă la masă, astfel încât copilul să nu se simtă obligat să mănânce. Porțiile mici și dese cheia marilor succesuri.

Mofturi la mancare? Trucuri pentru un copil care papa tot

Școlarii și preadolescenții mofturoși la mâncare

În cazul școlarilor și preadolescenților, dacă un copil care deja a împlinit vârsta de 10 ani și încă mănâncă preparate separate la masă, atunci cu siguranță se va transforma într-un adolescent care va dezvolta anumite preferințe culinare. Uneori mirosul, gustul, textura mâncării, condimentele folosite sunt motivele pentru care copiii refuză să mănânce.

În cele mai multe cazuri, copiii diagnosticați cu autism, ADHD sau alte tulburări din spectrul autist sunt foarte pretențioși în ceea ce privește mâncarea. Pe măsură ce copilul crește și obiceiurile lui la masă se schimbă și preferințele, de aceea părinții trebuie să îi ofere numai preparatele pe care le mănâncă cu plăcere, fără a obliga în vreun fel copilul să încerce texturi noi.

Comunicarea între părinte și copil este foarte importantă în acest sens pentru că părintele trebuie să explice copilului cât de mult contează o alimentație sănătoasă. De asemenea, adultul ar trebui să ofere copilului o cantitate mică de mâncare pe farfurie, să-i permită acestuia să o guste, să o atingă, pentru a vedea dacă îi place sau nu.

Totodată, un copil mofturos nu trebuie să fie etichetat astfel de către părinți sau de către societate, pentru că în caz contrar își va dezvolta această latură a personalității dacă i se pune acest „verdict”. Fiind mai mari, copiii și preadolescenții pot fi incluși în deciziile familiei în ceea ce privește prânzul și cina, își pot alege singuri pachetul pentru la școală, pot lua decizii împreună cu părinții și cel mai important, nu trebuie forțați să facă să consume nimic din ceea ce nu le place.

Când este cazul să ne adresăm medicului?

Desigur că în unele situații nu este necesar ca părinții să se îngrijoreze dacă micuțul face mofturi la mâncare, dar sunt și cazuri în care trebuie să ajungă la un doctor, să fie văzuți de un specialist, poate chiar de un nutriționist care să îi facă micuțului un plan alimentar. Totodată, părinții ar trebui să ia în considerare vizita la medic deoarece trebuie să se asigure că nu suferă de o tulburarea alimentară și din această cauză refuză mâncarea.

Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența

Sfaturile altor părinți care au sau au avut copii mofturoși la mâncare

adolescenta refuza mancarea

„De luni până vineri puneam pe masa copiilor tot ceea ce le plăcea, iar cina cu alimentele lor preferate o lua la ora 17. Ulterior, la ora 19 când mâncam și noi părinții ,obișnuiau să ni se alăture și le puneam câte o porție mică din ceea ce consumam noi, dar nu trebuia să ne îngrijorăm că vor refuza și vor rămâne flămânzi peste noapte pentru că ei deja își luaseră cina. Dar am avut surpriza ca de multe ori copiii să mănânce cu noi la cină și să dezvolte chiar o preferință pentru alimentele la care nici nu ne așteptam. În weekend-uri mâncam împreună ca o adevărată familie, dar pe lângă felurile de mâncare pe care le preparam pentru noi, părinții, aveam și mâncarea de rezervă care le plăcea copiilor”, mărturisește o mămică.

Eu am avut foarte mare grijă la dieta copilului meu, la carbohidrații pe care îi consumă, la grăsimi și la proteine, pentru că începuse deja să ia în greutate mult prea mult, așa că am început să gătesc la fel pentru întreaga familie, pentru fiul meu și pentru noi, părinții. Nu am mai gătit mai multe feluri de mâncare din care el să poată să aleagă și am avut succes”, declară o altă mămică.

În primul rând nu te mai referi la copilul tău ca fiind un mofturos sau pretențios la mâncare pentru că va părea că micuțul face asta doar ca să te supere și refuză mâncarea numai ca să îți îngreuneze ție situația. Pentru mine a funcționat următoarea variantă: am pus totul în farfurii separate, în boluri de unde fiecare membru al familiei și0a putut alege ceea ce a dorit să mănânce. Fiica mea a mâncat ce i-a plăcut, nu a fost forțată să mănânce ceea ce nu i-a făcut plăcere și, dacă a încercat un fel de mâncare nou și i-a displăcut, nu am făcut o tragedie din asta pentru că i-aș fi alimentat doar anxietatea față de mâncare”, concluzionează o altă mama.

Fără doar și poate, mofturile la mâncare ale copiilor trebuie gestionate în mod corespunzător de către părinți pentru că în caz contrar, acest lucru le va afecta alegerile alimentare pe viitor și, de ce nu, chiar și sănătatea. Cu multă răbdare, chiar și cei mai mofturoși prunci pot accepta să guste anumite alimente.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: mumsnet.com

Articolul urmator
Părintele Calistrat critică mamele care au copii supraponderali. „O fi având poftă de mâncare, dar tu du-te și controlează, bagă-l la un sport”
Părintele Calistrat critică mamele care au copii supraponderali. „O fi având poftă de mâncare, dar tu du-te și controlează, bagă-l la un sport”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii
    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii

    Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    Sunt adolescentă. Și sunt însărcinată. Iată ce sfaturi nesolicitate și greșite am primit până acum
    Sunt adolescentă. Și sunt însărcinată. Iată ce sfaturi nesolicitate și greșite am primit până acum

    O adolescentă însărcinată a împărtășit, pe Reddit, câteva sfaturi nesolicitate pe care le-a primit de când a anunțat că va deveni mamă. Ea povestește că...

    Acești părinți au decis să le ofere copiilor autonomie, așa că nu-i vor învăța să scrie sau să citească. „Ne trăim viața exclusiv natural”
    Acești părinți au decis să le ofere copiilor autonomie, așa că nu-i vor învăța să scrie sau să citească. „Ne trăim viața exclusiv natural”

    Anumiți părinți consideră că este mai bine, pentru copiii lor, să-i lase cât mai liberi în a face alegeri, în a decide ce le place sau nu și, de asemenea, insistă...

    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea
    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea

    Când auzi despre părinți care au mai mult de 3 copii, te întrebi adesea cum fac față provocărilor de zi cu zi. Ce se întâmplă însă într-o familie...

    „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți.” Cum să gestionezi corect agresivitatea copilului
    „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți.” Cum să gestionezi corect agresivitatea copilului

    Citatul „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți” este parte din refrenul melodiei „Maturizare” a lui Tudor Gheorghe și trimite cu...

    O mamă își încurajează fiica adolescentă să-și opereze fața, pentru că „oamenii urâți nu ajung nicăieri în viață”
    O mamă își încurajează fiica adolescentă să-și opereze fața, pentru că „oamenii urâți nu ajung nicăieri în viață”

    O mamă „faimoasă” în Marea Britanie pentru modul în care a păcălit milioane de oameni, doar pentru a beneficia de o operație estetică la nas, dorește ca fiica...

    Am fost mama adolescentă și nu regret nimic. DA, ai citit bine! Acum am 44 de ani, doi copii mari și mi-am recăpătat viața
    Am fost mama adolescentă și nu regret nimic. DA, ai citit bine! Acum am 44 de ani, doi copii mari și mi-am recăpătat viața

    Statutul de mamă adolescentă nu aduce numai critici și dezavantaje, ci și beneficii și bucurii. O mamă în vârstă de 44 de ani, autoare de romane thriller și polițiste de...

    © 2024 Qbebe