Pentru Vlad, băiatul lui Mircea Badea și pentru toți școlarii, această perioadă ar fi trebuit să fie una plină de emoție și nerăbdare cu ocazia începerii noului an școlar. Din păcate, din cauza pandemiei de coronavirus, care pare să fie departe de a lua sfârșit, copiii vor avea parte de un început de școală atipic. Unii părinți au decis chiar să nu își trimită copiii la școală anul acesta, printre ei numărându-se și Mircea Badea.
Badea este de părere că luna septembrie va aduce o explozie a cazurilor grave, așa că preferă să își știe familia în siguranță și ia în calcul să nu își trimită copilul la școală.
”Eu, de exemplu, nu vreau să duc copilul la școală. Deloc. Nu mi se pare în regulă să meargă la școală. Nu mi se pare în regulă să meargă nici nepoata. Vine septembrie și să vedem cum va fi cu terapia intensivă. Eu înclin să cred că va fi atât de rău, încât nu cred că se vor mai ține alegeri locale și vom avea cu totul și cu totul altă treabă (...) Să vedem când e septembrie, să ne potrivim ceasurile. Peste cinci zile, scapă cine poate”, a spus Mircea Badea în emisiunea ”În Gura Presei”.
Mircea Badea crede că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus va crește mai ales la finalul sezonului estival, când oamenii se vor întoarce la serviciu.
”Suntem la un pas de blocaj și eu vă spun când se va ajunge la acel blocaj: când oamenii se întorc din vacanțe. Mulți de pe la televizor au senzația că acolo se infectează majoritatea, ceea ce este o prostie. Și se vor duce la serviciu. Sigur că se infectează și în vacanță, sigur că da, dar infectarea predominantă e când lumea se duce la serviciu. Aia e infectarea adevărată, crâncenă, masivă!”, a explicat Mircea.
Tot în emisiunea sa, Mircea Badea și-a exprimat părerea cu privire la măsurile luate de autorități odată cu redeschiderea restaurantelor și începerea școlii. Jurnalistul este de părere că autoritățile sanitare și guvernamentale nu iau măsuri concrete.
”Se duce lumea la serviciu, începe școala. Asta cu vom lua măsuri... Eu m-am săturat, nu mai pot să aud lozinci, banalități. Ăștia mestecă nimic, mestecă niște cuvinte de dimineața până seară. Ne-am întâlnit pentru a elabora o strategie conform căreia să putem demara procesul de învățământ de care e atâta nevoie, în condiții în care să și protejăm. Ceva concret de spus ai?! Răspuns: NU”, a explicat Badea.
Ieri, Ministrul Educației, Monica Anisie, și Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut o conferință de presă în care au anunțat mult-așteptatele măsuri privind începerea anului școlar 2020-2021. Principalele măsuri luate în calcul pentru reîntoarcerea elevilor la școală, în condiții de siguranță, vizează portul obligatoriu al măștii de protecție în cazul copiilor cu vârste mai mari de 5 ani, dezinfectarea corectă a mâinilor, distanțarea de un metru între copii și realizarea de circuite de intrare-ieșire în școli.
De asemenea, părinții nu vor mai fi nevoiți să completeze acea controversată declarație pe proprie răspundere, urmând că triajul se va face acasă, dar și la școală, unde va fi realizat de personal medical specializat.
Ministrul Sănătății a mai anunțat că, unde nu se va putea păstra distanța socială, va fi necesară montarea separatoarelor între elevi.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat recent că este reticent cu privire la eficiența separatoarelor între elevi. De asemenea, acesta a atras atenția că măștile trebuie să fie adaptate copiilor în așa fel încât această măsură să aibă efectul scontat.
”Eu nu știu cum va funcționa un astfel de sistem cu separatoare de plexiglas, mai ales că discutăm de copii mici, care se pot împiedica de aceste separatoare atunci când se mișcă prin clasă. Dacă ne hotărâm într-adevăr că se vor utiliza măștile în timpul orelor, atunci să le folosim încât să aibă și efectul scontat, adică de împiedicare a transmiterii acestei boli”, a mai explicat Prof. Alexandru Rafila, potrivit Digi24.