Sâmbătă, în jurul orei 19:00, un apel la 112 anunță un incendiu la Spitalul Județean din Piatra Neamț, la secția ATI, aflată la etajul 2. Aici erau internați și intubați mai mulți pacienți cu COVID-19, în stare gravă. Opt dintre ei au murit pe loc, iar alți doi în timp ce erau transferați la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului.
Pompierii au sosit la 5 minute de la apel. La început au venit cinci autospeciale și până la stingerea incendiului, care a durat în jur de 20 de minute, erau la fața locului 35 de mijloace de intervenție. Martorii povestesc că flăcările ieseeau pe geam, până spre etajul superior.
Pe mulți dintre noi, tragedia de la Piatra Neamț ne-a dus cu gândul la infernul care s-a produs în urmă cu 5 ani, în Clubul Colectiv din București, dar și la incendiul de la Maternitatea Giulești, din 2010.
Înainte că pompierii să ajungă la fața locului pentru a stinge incendiul, primii care au intervenit pentru salvarea pacienților intubati au fost cadrele medicale. Dr. Cătălin Denciu, împreună cu un alt medic, dr. Pavel Borș și două asistente au scos bolnavii din salonul alăturat celui care fusese cuprins de flăcări. Apoi, dr. Denciu a intrat în flăcări încercând să salveze pacienții din salonul în care a izbucnit incendiul.
Medicul Cătălin Denciu a încercat să salveze cât mai mulți pacienți COVID care se aflau în stare gravă. Din păcate, acesta a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului.
Cătălin Denciu a fost înțial transportat la Iași, iar de acolo la Spitalul Floreasca din București. În cursul zilei de duminică, acesta a ajuns la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia, printr-o aeronava MApN, în condiţii speciale, cu asistentă medicală specializată asigurată.
Aeronava în care se afla medicul Cătălin Denciu a decolat spre spitalul din Belgia duminică dimineața, la ora 7:30.
Potrivit mediafax.ro, surse medicale din România susțin că medicii belgieni sunt optimiști in ceea ce privește starea de sănătate a medicului. Acesta ar aveva arsuri de gradul 2 și 3 și, din fericire, nu i-ar fi fost afectate căile respiratorii.
Se pare că cele mai afectate zone sunt antebrațele, unde combinezonul a fost mai strâns pe corp.
Medicul Cătălin Denciu este bun prieten cu Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care de altfel l-a însoțit pe acesta în aeronavă, spre Belgia. Cei doi au fost colegi de facultate. Potrivit Libertatea, în momentul în care Nelu Tătaru l-a întrebat pe medicul-erou ce s-a întâmplat la spital, acesta a raspuns: „Am încercat să salvez ce se mai putea”.
Soția medicului, Alina Denciu, a povestit, de asemenea pentru Digi24, printre lacrimi, ce a reușit să vorbească cu soțul ei, după tragedie.
„După tragedie am reușit să vorbesc un pic cu el, printre investigațiile care i se făceau. Și ultima dată am vorbit cu el înainte de a se sui în ambulanță. Și era încrezător că va fi bine. Nu am discutat despre ce s-a întâmplat. Atât, el spunea: eu sunt bine, ceilalți ardeau. Era siderat de ceea ce se întâmplase și ce văzuse acolo. Nu pot să spun că era calm, era într-o stare de agitație, de oroare de ceea ce văzuse”, a povestit soția medicului.
Cătălin Denciu este un medic dedicat, care își făcea meseria cu pasiune și refuză să ia șpagă. Drept dovadă stau mărturiile celor care i-au fost pacienți, de-a lungul timpului. Geo Mureșanu, un fost judecător la Bicaz și Piatră Neamț a povestit pe Facebook că Denciu i-a fost anestezist la o operați: ”Mi-a fost anestezist la o operaţie. După, deşi fusesem avertizat, m-am dus la el cu o carte a mea. A luat-o zîmbind, dar mi-a spus: Sper că nu aţi pus ceva în ea. Eu am dat din umeri. El a foiletat cartea, a scos din ea bancnotele şi mi le-a dat înapoi. Eroii sînt oameni simpli şi normali”.
La postarea respectiva au comentat mai multe persoane care l-au intalnit pe medicul erou:
Surse: comisarul.ro, digi24.ro
Medicul Cătălin Denciu are 48 de ani și s-a născut în Vrancea, într-o familie de intelectuali. Soția sa este tot medic ginecolog și au împreună doi copii. Tatăl medicului este Ioan Dumitru Denciu, scriitor și traducător, membru al Uniunii Scriitorilor.
Medicul a lucrat timp de un an în străinătate, la spitalul Saint-Luc, în Bruxelles, în Belgia, țara în care este acum internat pentru tratarea arsurilor suferite.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dezvăluit faptul că medicul rănit ii este bun prieten și fost coleg de facultate. „Este un profesionist, suntem şi prieteni, colegi de facultate. Îşi face meseria după cum am văzut şi în această seară încercând să salveze şi acei pacienţi”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, precizând totodată că în timpul pandemiei de Covid-19, Belgia nu acceptă pacienţi din străinătate.
Sursă: mediafax.ro
Medicul-erou, care a sărit în flăcări pentru a-și salva pacienții, este, înainte de toate, tată și soț. A lăsat în țară o soție, Alina Denciu, și doi copii, care trec prin momente cumplite și nu își doresc altceva decât să se întoarcă viu și sănătos, cât se poate, acasă!
„Se interesează toţi de el şi doamna ambasador şi toată lumea. Pe mine nu mă interesează astea, vreau să primească atenţia medicală pe care cu siguranţă o va primi acolo şi să se întoarcă acasă viu şi sănătos cât se poate. Colegii se mobilizaseră şi începuseră să caute soluţii în străinătate, ştiind exact care sunt condiţiile şi şansele pe care le are un pacient, mare ars, cum spunem noi în ţara noastră şi atunci soluţia domnului ministru a venit să ne ajute, să nu mai căutăm noi disperaţi soluţii în afară.”, a povestit soția presei.
„Pentru mine nu contează, exact asta i-am spus înainte de a pleca, nu avem nevoie de un erou, avem nevoie de un soţ, un tată. Ştiu că şi-a făcut meseria asta şi sper să şi-o facă în continuare cu dedicaţie, prea multă dedicare uneori pentru ce oferă sistemul medical din ţara noastră. Era încrezător, el era îngrozit de ceea ce a putut să vadă acolo, îmi spunea încontinuu: „Eu sunt bine, eu sunt bine, ceilalţi ardeau, ardeau”. Are mâinile arse, era înfăşurat în folie protectoare. A fost o chestiune de secunde, de groază, carnagiu ce a fost acolo.”, a mai declarat soția medicului, pentru Observator.
În repetate rânduri soția medicului își exprimă părerea de rău că se manifestă egoist și că își dorește ca soțul ei să fie cu ea și cu copiii acasă. Ea și cei doi copii ai lor trec acum prin momente cumplite, așteptând zilnic vești de la medicii din spitalul din Belgia, unde soțul ei este tratat în Belgia pentru arsurile grave extinse pe 70% din suprafața corpului.
Mama le-a spus copiilor inițial că tati se află într-o gardă prelungită. Copiii au aflat că tatăl lor nu se mai întoarce acasă din gardă, de la televizor! Alina Denciu susține că este foarte greu să încerce să îi țină departe de știrile care apar la televizor: "Da. Copiii ştiu. Nu aveau cum să nu îşi dea seama de ce nu se mai întoarce tati din gardă. Au văzut şi la televizor. Încerc să îi ţin departe, dar e greu", a declarat soția lui Cătălin Denciu pentru observatornews.ro.
Medicul-erou și-a dovedit profesionalismul și dorința de a-și ajuta pacienții încă de la începutul pandemiei. Dr. Cătălin Denciu a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus în luna martie, s-a vindecat și a devenit un fervent donator de plasmă. Din păcate, testul prelevat înainte de a pleca spre Belgia, după ce incendiul i-a ars peste 70% din suprafața corpului, a ieșit pozitiv, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru într-un interviu la Digi24.
”La Floreasca s-au făcut evaluările și un test Real Time PCR pozitiv. El suferit de infecția cu SARS-CoV-2 în martie, aprilie. A avut și un IgG de anticorpi important, fiind și donator de plasmă în repetate rânduri. Rămâne reevaluarea care se face în Belgia, inclusiv pentru o infecție cu SARS-CoV-2, să o avem și ca răspuns zilele următoare”, a adăugat ministrul Sănătății la Digi24.
Ulterior, testele făcute la Bruxelles au dezvăluit că medicul, de fapt, nu are Covid-19, și că testul făcut inițial imediat după tragedie, a fost fals-pozitiv.