Pe 4 aprilie, Smaranda, fetița lui Codin Maticiuc, a împlinit 2 ani! Omul de afaceri a ținut să marcheze acest moment printr-o postare emoționantă pe rețelele de socializare, în care o asigură pe fetiță că îi va fi mereu alături: „Acum doi ani te-am luat întâia oară în brațe. Prima dată te-am ținut de mână. Vreau să știi că voi fi mereu cu ține. Chiar și atunci când ți se va părea că ești singură”, a scris Codin alături de o fotografie cu Smaranda.
Cea mică a avut parte și de o surpriză pe cinste cu ocazia zilei sale de naștere: baloane și un tort cu Mickey și Minnie Mouse, de care Smaranda a fost fascinată. „Duminică 04.04 a fost ziua de naștere a fetiței mele. A împlinit 02. Mickey Mouse-ul de pe tort a venit cu mască. Va jur. Mi s-a părut îngrozitor. La mulți ani, puștoaico, sper să scăpăm repede de mizeria asta, să îți pot arăta cât de frumoasă e, de fapt, lumea”, a scris mandrul tătic, pe rețelele de socializare.
Codin Maticiuc, care pe vremuri era etichetat drept un crai de Dorobanți, s-a schimbat radical de când a devenit tătic și trebuie să recunoaștem că această postură i se potrivește cel mai bine! Omul de afaceri se ocupă și de acte de caritate, luptând să construiască o aripă a spitalului Fundeni din București, unde sunt internaţi copiii bolnavi de cancer.
Codin Maticiuc s-a născut pe 6 octombrie 1980 în București și este cunoscut de mulți ani mai degrabă ca un aventurier, actor, producător și scenarist. Însă, când nu își petrece timpul prin cluburile de noapte, pe platourile de filmare sau la petreceri mondene, Codin este implicat într-un cămin pentru copii orfani, ajută animalele fără stăpân, scrie cărți și este complet dedicat familiei sale. Și spune că totul se datorează părinților săi.
”Nu am mari realizări pe acest pământ, sper sa urmeze însă. Visez sa renovez etajul 7 de la spitalul Fundeni unde s-a stins "fata de la #702".
Ce am făcut însă deja? Am publicat o carte care a devenit bestseller. Am strâns scutece pentru spitalul de arși imediat după Colectiv. Am produs câteva filme. Am strâns câteva sute de mii de euro pentru diverse campanii umanitare din care cel puțin trei fetițe s-au vindecat de cancer și sunt vesele acum. Am urmat cursurile "actoriedefilm" și am jucat în Două Lozuri ca absolvire. Am pus umărul la orfelinatul construit de ai mei, Fundația Metropolis. Am scris nouă luni pentru Playboy România. Am contribuit la deschiderea unui centru de escalada pentru orbi. Am tras cu pistolul în filmul Hawaii și am făcut o cascadorie în Faci sau Taci. Am schimbat o lege pentru persoanele cu handicap din România. Am câștigat câteva premii împreună cu Dan Chisu pentru București Non Stop. Am plantat un copac. Am fost ales speaker la venirea lui Caryl Ferey în România pentru lansarea romanului său Zulu. M-am ocupat de micile plăceri ale bunicului meu în ultimii săi ani de viață. Am înființat Unseen.ro care a devenit la scurt timp merchandise provider pentru UNTOLD și Neversea. Am participat la multe acțiuni de la Fundeni pentru copiii bolnavi de cancer prin Ofera in dar: UN Zambet. Am jucat în Meda. Am grijă de zece ani în fiecare lună de o batranica de a cărei situație am aflat la televizor. Am lansat Tshirt Factory.ro și doar câteva din modelele mele s-au vândut în multe mii de exemplare. Continui sa susțin un adăpost de câini maidanezi din Târgoviște. Am pus bazele WatchMe Productions care-mi produce primul film după scenariul meu: Miami Bici. Am fost și voi rămâne sprijin familiei și prietenilor.”
De ziua mamei lui, pe 29 iulie, Codin a scos la iveală talentul scriitoricesc și i-a dedicat acesteia câteva rânduri care au emoționat o lume întreagă, prin care ăși exprimă recunoștința pentru omul care a devenit azi.
”Sper însă că de câte ori te gândești la nepoata ta, Smaranda, tu știi că am numit-o după tine din dragostea și respectul suprem. La multi ani, mamă! Te iubesc și n-am vrut sa te supăr vreodată deși știu ca am făcut-o des.”
Discursul lui Codin este completat de detalii prin care dovedește de unde vine implicarea sa în toate proiectele sociale pe care le patronează.
”Astăzi este ziua mamei mele. Prima mea dragoste și motivul pentru care astăzi sunt om. Cred ca motivul pentru care mă descurc prin hățișurile vieții și am reușit în anumite domenii e tata dar tot ce înseamnă omenie am de la mama. Nu există om mai bun pe această planetă, sunt convins de asta. Orfelinatul? Ideea ei. Faptul ca toată viața am avut câini și pisici în curte dar niciodată n-am avut voie sa cumpărăm? Regula ei. "Cât timp există câini și pisici pe stradă care nu au ce mânca, noi salvăm. Nu cumpărăm."
Mamă, îți spun rar ca te iubesc și-mi pare rău pentru asta. De cadouri, ce sa mai zic, de mult am terminat ideile.”
Și relația cu tatăl său este una aparte. Codin a povestit pe contul său de Facebook că biserica în care și-a botezat fetița, biserica Sfântul Ilie din Titan, poartă amprenta emoțională și fizică a tatălui său.
”Aș vrea sa va spun povestea acestei biserici. Ea a început la moartea bunicii mele din partea tatălui. Dorința ei a fost sa fie îngropată în satul în care s-a născut, satul Livezi. Tatăl meu i-a îndeplinit aceasta dorința și după slujbă s-a adresat preotului de acolo. I-a propus sa construiască o mini cantină acolo, lângă biserică, sa angajeze doua femei și sa dea de mâncare oamenilor sărmani din zonă, tatăl meu urmând să trimită bani săptămânal pentru a susține acest proces. Preotul a refuzat. I s-a părut mult de muncă și multă responsabilitate. A cerut însă 2000 de lei. Tatăl meu i-a dat banii dezamăgit. A plecat de acolo spre București și a cumpărat un ziar. Acolo a citit despre un preot din cartierul Titan care se chinuie singur sa ridice o biserică. S-a dus de îndată într-acolo. A găsit o fundație, patru pereți, o schela, câțiva muncitori și un panou cu autorizația de construcție cel puțin ciudat căci la "termen de finalizare" era trecut "când o vrea Dumnezeu".”
Povestea bisericii continuă: ”I-a întrebat pe muncitori unde îl poate găsi pe preot. Unul dintre ei i-a întins mâna "părintele Costescu". A fost începutul unei prietenii care durează și-n ziua de astăzi, cei doi construind împreună biserica Sfântul Ilie. A durat ceva ani. Clopotele le-au adus de la Viena și au umblat prin zeci de biserici ca sa aleagă pictorii pentru pereți. Au făcut împreună câteva dependințe în jurul bisericii în scop strict social. Cantină pentru săraci, cabinet stomatologic, cabinet oftalmologic în care lucrează soția preotului. Cabinetul oftalmologic da consultații si ochelari gratuit pensionarilor cu venit minim. La fel si cabinetul stomatologic facut cadou de mama unei doctorițe omorâte în drum spre biserică, într-o duminică, pe trecerea de pietoni. Cei doi au dotat bucataria cantinei si încă lucrează la un centru de zi si meditații pentru copii, cu o capacitate de 40 locuri, meditațiile urmând a fi acordate în funcție de profesorii găsiți la patru limbi straine si materiile pentru liceu si bacalaureat.
Anii au trecut și la un moment dat preotul și-a văzut prietenul abătut. L-a întrebat ce are, tata nu a vrut să-l încarce. El a insistat și tata i-a povestit cum o construcție de a noastră fusese oprită de un proces civil cu o doamnă extrem de vigilenta și procesomana. Când preotul a aflat numele acesteia a pus mâna pe telefon. În jumătate de oră, doamna respectivă era la biserică. Era enoriașa la Sfântul Ilie. I-a mulțumit tatălui meu ca a construit-o și și-a retras de îndată acțiunea din instanță. Tatăl meu a amuțit.
Minunile există. Este doar alegerea noastră dacă le vedem sau nu.”
Micuța Smaranda, fetița lui Codin, căreia el îi spune ”forma materială a sufletului meu”, are acum deja 1 an. Ea s-a născut pe 4 aprilie 2019, în Miami, Florida, SUA, pentru că pe atunci Codin filma ”Miami Bici”, o producție unde a fost și actor și producător și regizor.
”Sper sa reușesc sa îi ofer măcar jumătate din ce am primit eu de la ai mei, asta ar fi într-adevăr o realizare. Și nu mă refer strict financiar. Cred ca unui copil trebuie sa ii dai îndeajuns de mult încât sa poata face ceva dar nu îndeajuns de mult încât sa poată sa nu facă nimic.”, scria Maticiuc pe contul său de Facebook.