Atunci când copilul tău se mișcă prea lent dimineața, îți poate transmite că și-ar dori să petreacă mai mult timp cu tine. De altfel, dacă întreaga familie este conectată încă de la prima oră, întreaga zi va decurge mult mai bine.
Atunci când o situație stresantă se întrevede, sunt copii care se îngrijorează ușor și nu se integrează la fel de bine ca restul. Este indicat să îl pregătești din timp pentru astfel de momente și când ajungeți în locul respectiv puteți petrece împreună 20 de minute pentru a-l ajuta să se acomodeze; este important să îl privești în ochi pentru a-l asigura că are atenția ta.
Un copil are nevoie de mai multă atenție când pare că se plânge de orice. Chiar și cei mai cuminți copii ajung să se plângă atunci când sunt înfometați, obosiți sau pur și simplu își doresc un anumit lucru. Însă dacă acest aspect se transformă într-un obicei, cel mic sau cea mică încearcă să îți transmită un mesaj: că își dorește să îl observi.
Niciun copil nu este deosebit de încântat de rezolvarea temelor. Însă atunci când copilul tău pare să nu fie atras de nicio materie, se poate să își dorească să îi fii alături când le rezolvă. Pe lângă faptul că îl poți ajuta să le înțeleagă mai bine, îi va face plăcere compania ta.
Pare paradoxal că atunci când un copil nu se comportă frumos își dorește să îți transmită mesajul opus, respectiv că vrea mai mult timp cu tine. Nu este nevoie decât de 10-20 de minute din partea ta pentru a-l ajuta să se simtă mai bine. Vei fi surprins cât de rapid acționează puțin timp de calitate părinte-copil.
Un copil care nu se joacă des cu ceilalți și pare mereu lipit de tine are nevoie de mai multă atenție. Pe măsură ce cresc, copiii trebuie să înceteze să se mai bazeze exclusiv pe părinți și să dezvolte un grad de autonomie. Joaca are un rol fundamental în acest sens, deoarece în timpul său copiii iau decizii, rezolvă probleme și acționează fără ca un adult să le spună ce să facă.