Sunt doar copii, așa că presupem instantaneu că nu au griji, tristeți, dezamăgiri sau temeri. În calitate de adulți facem deseori greșeala de a gândi astfel. Copiii au o capacitate emoțională la fel de mare, dacă nu chiar mai mare, comparativ cu adulții. Diferența este că nu se pot exprima sau calma în modul în care o fac adulții, ceea ce este mult mai rău. Nu trebuie să minimizezi o teamă, o îndoială sau un conflict prin care trece copilul tău. Ajută-l să reacționeze și să îi facă față într-un mod sănătos.
Nu vom câștiga nimic dacă ajungem să facem comparații între copii, însă dacă procedăm astfel putem crea resentimente între membri familiei. Trebuie să te asiguri că nu există comparații în casa voastră. Fiecare copil este unic și special în modul său.
Nimeni nu-și dorește să audă așa ceva. Imaginează-ți cât de inconfortabil trebuie să se simtă fetița ta nevinovată când te aude rostind astfel de cuvinte. Dacă a greșit sau a stricat ceva copilul tău, poți respira adânc și te poți întreba ce este mai important. Răspunsul este întotdeauna același: copilul tău este mai important decât orice altceva.
Dacă copilul tău are tendința de a atrage atenția în public strigând, sărind, alergând sau cântând prea tare, poate că are nevoie de mai multă atenție. Nu trebuie să îți exprimi rușinea în fața prietenilor tăi și nici în privat. Mai bine pune la cale un spectacol artistic în care fiica ta poate fi vedeta; își poate descoperi talentele ascunse și veți petrece un timp de calitate în familie.
Copiii noștri cred ceea ce le spunem. Reprezentăm cea mai credibilă sursă de informare și sursa supremă de iubire. Nu distruge încrederea în sine a copilului tău cu adjective negative. Concentrează-te asupra punctelor sale forte, în loc să îi subliniezi defectele.
Nu există un lucru mai rău pe care l-ai putea spune unui copil. Nu spune asta copilului tău nici măcar în glumă. Trebuie să știm cu toții că suntem doriți și iubiți, indiferent de greșelile pe care le facem.
Uneori, fără să conștientizăm, ajungem să glumim cu copiii noștri. Fiica ta de 3 ani este frustrată că nu poate să mănânce încă o înghețată. După ce îi explici de mai multe ori de ce nu poate face acest lucru se enervează, plânge și spune că nu te iubește. Ar fi ușor să spui același lucru, însă nu vei face decât să o rănești. Reacția corectă ar fi să îi explici din nou de ce nu are voie încă o înghețată și să îi reamintești că o vei iubi mereu, chiar dacă este supărată pe tine. Va învăța mai mult decât îți imaginezi dintr-o astfel de lecție.